ΟικογένειαΓονείς: αυτή η στήλη είναι για σας!

Γονείς: αυτή η στήλη είναι για σας!

Είναι γεμάτη με σκέψεις και προτάσεις για να βελτιώσετε το ρόλο σας ως γονείς και να ενδυναμώσετε την προσωπικότητα του παιδιού σας!

της Έρης Μπασιούκα, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων, www.gonios.gr

Σε κάθε τεύχος, θα παρουσιάζεται ένα αναπτυξιακό θέμα που αφορά το μεγάλωμα του παιδιού μας. Ο στόχος είναι με απλές και πρακτικές συμβουλές  να δημιουργήσουμε μια ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα γεμάτη θετικότητα, αγάπη και επικοινωνία ώστε να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα με τα παιδιά μας! Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται πρώτα-πρώτα να μοιραστώ μαζί σας τις αρχές που πιστεύω ότι είναι βασικές για να μεγαλώσει ένα υγιές συναισθηματικά παιδί και να αναπτύξει όλο το δυναμικό του, δηλαδή να είναι ισορροπημένο, χαρούμενο και συγκροτημένο.

 • Αγάπη: χρειάζεται να του δίνουμε την αίσθηση ότι είναι αγαπητό και αποδεκτό όπως κι αν είναι, κοντό, χοντρό, όμορφο, άσχημο… Μια καλή κουβέντα, ένα χάδι, ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά το βοηθάνε να νιώσει ότι αγαπιέται.
 • Ασφάλεια: είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται ασφαλές κι αυτό γίνεται όταν υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαροι κανόνες στο σπίτι μας.
 • Χρόνος: είναι αναγκαίο να έχουμε κοινό χρόνο με το παιδί και να του δείχνουμε αφοσίωση.
 • Ενθάρρυνση: είναι για το παιδί ό,τι το νερό για το λουλούδι. Το βοηθά να αναπτυχθεί, να μεγαλώσει και να ομορφύνει! Ενθαρρύνοντας το παιδί ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή του.
 • Σταθερότητα: χρειάζεται να φροντίσουμε έτσι ώστε να έχει ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα. Να ξέρει για παράδειγμα πότε μελετάει, πότε κοιμάται και πότε τρώει. Η σταθερότητα τόσο στο πρόγραμμα όσο και στον τρόπο που του φερόμαστε το βοηθά να αισθάνεται ασφάλεια και να οργανώνει δημιουργικά τη μέρα του.
 • Ελευθερία: Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, χωρίς καμία κριτική. Να αποκτήσουν την κρίση να επιλέγουν τα ίδια τι ρούχα θα φορέσουν, τι φαγητό θα παραγγείλουν στο εστιατόριο, ποιο παπούτσι τους αρέσει να αγοράσουν…
 • Καλό πρότυπο! Να θυμάστε ότι τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν κι όχι αυτό που ακούν! Τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας πρέπει πρώτα να τα έχουμε εμείς!
 • Όραμα: ας φανταστούμε μαζί με το σύντροφό μας ένα όμορφο μέλλον για εμάς και την οικογένειά μας. Όλοι συνεργαζόμαστε, γονείς και παιδιά, ενωμένοι για να ζήσουμε το όραμά μας.

Πηγή: NaturaNrg #33

 

Sas-endiaferei_arrow

Αυτοεκτίμηση, το A και το Ω για την ψυχική υγεία!

Τα παιδιά χθες και σήμερα

Οριοθετούμε το παιδί μας θετικά, αποφεύγοντας την τιμωρία!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης