ΕυεξίαFitnessΓρήγορη γυμναστική κατά της κυτταρίτιδας

Γρήγορη γυμναστική κατά της κυτταρίτιδας

Οκτώ λεπτά άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να διατηρήσουμε τα πόδια μας ελαφριά και να προλάβουμε ή να εξαφανίσουμε την κυτταρίτιδα. Πρόκειται για εύκολες ασκήσεις, που μπορούν να κάνουν όλοι και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς δρουν απευθείας στους μυς. Αρκεί να αφιερώσετε καθημερινά λίγο από το χρόνο σας.

της Μαρίας Γκέκα,

Επιστημονικός Συνεργάτης: Κώστας Δημητρίου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, personal trainer

Οι εμπλεκόμενοι μύες

Οι μύες που μας επιτρέπουν να στεκόμαστε όρθιοι, βρίσκονται κοντά στα κόκκαλα. Ξεκινώντας από χαμηλά βρίσκουμε τους καμπτήρες μύες των αστραγάλων, τους κνημιαίους, τους προσαγωγούς, που συνδέονται με τα ισχία και τους ψοΐτες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη λεκάνη. Είναι πολύ διαφορετικοί από τους άλλους μυϊκούς ιστούς που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Αυτοί λειτουργούν ως φυσικά δοχεία των φλεβών, τις οποίες συγκρατούν και επιτρέπουν την κυκλοφορία του αίματος από κάτω προς επάνω και αντίστροφα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γυμνάζονται με διαφορετικό τρόπο, κατά προτίμηση γρήγορο, κάθε μέρα.

Πώς γεννήθηκε η γρήγορη γυμναστική

Αυτό το είδος γυμναστικής γεννήθηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ατόμων που είναι αναγκασμένοι να κάνουν καθιστική ζωή. Οι φλεβολόγοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ακινησία ευνοεί τη χαλάρωση των μυών με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Επομένως, ήταν επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν προγράμματα που αποκαθιστούσαν άμεσα την καλή κυκλοφορία και τη λειτουργία των μυών. Όμως, σκεπτόμενοι τον περιορισμένο χρόνο και τη φυσική κατάσταση των ατόμων, στα οποία απευθύνονται αυτά τα προγράμματα, έπρεπε να δημιουργηθούν προπονητικές σειρές που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις συνθήκες. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή τη γρήγορη γυμναστική, καθώς κρίθηκε κατάλληλη για όλους.

Γιατί λειτουργεί

Μερικές ασκήσεις βοηθούν περισσότερο από άλλες γιατί ευνοούν την κυκλοφορία. Είναι εκείνες που γυμνάζουν ταυτόχρονα τους επιφανειακούς και τους βαθύτερους μύες. Αυτό είναι το μυστικό της γρήγορης γυμναστικής. Δηλαδή, το ότι εμπεριέχει ασκήσεις που, συγχρόνως τεντώνουν και κάμπτουν τους ιστούς διατηρώντας ελαστικό το εξωτερικό περίβλημά τους. Αυτή η εξωτερική επικάλυψη είναι πολύ σημαντική, διότι από αυτήν περνούν οι φλέβες που διοχετεύουν στον οργανισμό τους λιπώδεις ιστούς. Αν λοιπόν, η μεμβράνη χάσει την ελαστικότητά της, οι φλέβες αδυνατούν να δουλέψουν σωστά με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν υγρά και τοξίνες, παράγοντες που ευθύνονται για την κυτταρίτιδα.

Οκτώ λεπτά την ημέρα

Αυτό που καθιστά τη γρήγορη γυμναστική μοναδική είναι ο χρόνος που απαιτείται για να λειτουργήσει. Οκτώ λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να απολαύσει κανείς τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Το πρόγραμμα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της μέρας, ακόμα και σε ανοιχτό χώρο. Ο ρυθμός πρέπει να είναι αρκετά συγκρατημένος, ενώ κάθε κίνηση δεν διαρκεί παραπάνω από μισό ή ένα δευτερόλεπτο. Μεταξύ των ασκήσεων δεν προβλέπονται παύσεις.

Οι ασκήσεις

Ζέσταμα

Για να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας στην επερχόμενη φυσική άσκηση πρέπει να ακολουθήσετε μία σειρά διατάσεων και κάμψεων. Ξεκινήστε σε όρθια στάση και λυγίζοντας το πάνω μέρος του σώματος προσπαθήστε να ακουμπήσετε τα δάχτυλά σας στο έδαφος. Επιστρέψτε στη θέση εκκίνησης και επαναλάβετε 20 φορές.

• Ενδυνάμωση των ψοϊτών μυών

Σε όρθια στάση, με τα χέρια στους γοφούς και το στήθος κάθετο. Ανασηκώστε το γόνατο όσο το δυνατόν ψηλότερα, κάμπτοντας το μηρό. Επαναλάβετε 20 φορές με κάθε πόδι.

• Για τους προσαγωγούς

Ξαπλωμένοι στο έδαφος τοποθετείστε μία μπάλα ανάμεσα στα γόνατα. Προσπαθήστε να πλησιάσετε τα γόνατα όσο το δυνατόν περισσότερο πιέζοντας την μπάλα. Κάντε 8 σειρές 20 επαναλήψεων.

• Για τους υποκνημίδιους μύες

Στηριζόμενοι στο ένα πόδι, ακουμπήστε τα δάχτυλα του άλλου στην άκρη ενός σκαλοπατιού. Λυγίστε και τεντώστε το πόδι κατεβάζοντας τον αστράγαλο όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Επαναλάβετε 20 φορές στο κάθε πόδι.

Τέντωμα

• Για τους ψοΐτες μύες

Σε όρθια στάση πιάστε τον ένα αστράγαλό σας και προσπαθήστε να φέρετε το πόδι σας όσο το δυνατόν κοντινότερα στους γλουτούς. Διατηρήστε αυτήν τη στάση για 40’’ και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

• Για τους προσαγωγούς

Σε όρθια θέση, ανασηκώστε το ένα πόδι πλαγίως και ακουμπήστε το σε ένα έπιπλο ή ένα σκαλί. Λυγίστε το άλλο και διατηρήστε αυτή τη θέση για 40’’.

• Για τους υποκνημίδιους μύες

Καθισμένοι στο έδαφος, με το στήθος τεντωμένο, τα χέρια να ακουμπούν στη γη και τα πόδια τεντωμένα και ενωμένα. Ακουμπήστε με τα χέρια σας τα δάχτυλα των ποδιών και τραβήξτε προς το στήθος σας. Διατηρήστε τη στάση για 40’’.

Πηγή: NaturaNrg #60

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης