Γυαλιά ηλίου: Τι να προσέξουμε

Γυαλιά ηλίου: Τι να προσέξουμε

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Υγεία, Φυσική Ομορφιά

Tώρα το καλοκαίρι, τα γυαλιά ηλίου αποτελούν το πλέον απαραίτητο αξεσουάρ µας. Σχεδόν όλοι τα φοράµε, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουµε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξουµε  τα κατάλληλα, αλλά και να τα χρησιµοποιήσουµε σωστά.

⇒της Στέλλας Μπανούση

Η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια μας. Η διαχρονική συσσωρευτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας έχει σχετισθεί με την πρόκληση καταρράκτη που αλλοιώνει την όραση, όπως και με την πρόκληση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού, που θεωρείται η κυριότερη αιτία τύφλωσης, κυρίως στους ηλικιωμένους. Οι βλάβες λοιπόν, που δημιουργούνται σταδιακά από τον ήλιο συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια μας στη θάλασσα, στην πόλη, στο βουνό.  Με ποια κριτήρια όμως θα τα επιλέξουμε; Τι συμβαίνει όταν ο φακός δεν είναι απορροφητικός; Μη απορροφητικός φακός προστασίας ήλιου δε σημαίνει απλώς άσκοπη χρήση γυαλιών ηλίου. Το μάτι μας λειτουργεί σε συνθήκες σκίασης, που σημαίνει διαστολή της οφθαλμικής κόρης δηλαδή του ρυθμιστικού διαφράγματος του ματιού, γεγονός που συνεπάγεται είσοδο στον οφθαλμικό βολβό μεγάλης έντασης υπεριώδους ακτινοβολίας, άρα: πρόκληση ανάλογων βλαβών.

Τι προτείνουν οι ειδικοί;  

Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε τις συμβουλές των ειδικών. Όπως μας αναφέρει ο κ. Σωτήρης Δαμίγος, πρόεδρος της Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), τα γυαλιά ηλίου που χρησιμοποιούμε, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο ακριβώς όσο απαιτείται, όσο και στα μήκη κύματος που χρειάζεται, ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να είναι ικανή να παρέχει διαφάνεια.
  2. Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.
  3. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

Ακολουθήστε τις ανάγκες σας    

‘Ενας ποιοτικός φακός όμως, δεν κρίνεται ιδανικός για κάθε χρήση. Κι αυτό, γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψη μια σχετικά πρόσφατα προσδιορισμένη παράμετρος, η οποία είναι δυνατόν να μετατρέψει έναν ποιοτικό φακό σε παντελώς ακατάλληλο για κάποιες περιπτώσεις. Και αυτή η παράμετρος δεν είναι άλλη από το χρώμα και σε συνάρτηση με το χρώμα ο βαθμός σκουρότητας του φακού. Αυτό σημαίνει ότι ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιών ηλίου δεν μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΟΡΑΣΗ κάτω από τον ήλιο. Η επιλογή των γυαλιών θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ακολουθούνται ανά κατηγορία κάποιοι βασικοί κανόνες:
  • Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε μεγάλο καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί θα πρέπει να είναι ασφαλείας, οι σκελετοί από συμβατικά για το πρόσωπο και μεγάλης αντοχής υλικά στο σωστό μέγεθος.
  • Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση τόσο στη UVA όσο και στη UVB και ταυτόχρονη ανθεκτικότητα στη θραύση, όπως οι φακοί polycarbonate.
  • Στους εφήβους η χρήση γυαλιών ηλίου θα πρέπει και πάλι να γίνεται βάσει προδιαγραφών, ενώ η ενημέρωσή τους δεν θα βάλει σε κίνδυνο τα μάτια τους, ακόμα και όταν πρόκειται για γυαλιά ανοιχτόχρωμα, με ιδιαίτερα και ασυνήθιστα χρώματα.
  • Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει πάντα να φορούν απορροφητικά γυαλιά ηλίου.
  • Στους ενήλικες οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η ανάγκη κάλυψης διαθλαστικών ανωμαλιών.
  •  Άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία μπορούν να κάνουν χρήση φωτοχρωμικών φακών.
  • Τέλος, στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης, προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος.

Ο σωστός τρόπος καθαρισμού  

Tα γυαλιά μας δεν πρέπει να καθαρίζονται με μπλούζες, χαρτοπετσέτες ή άλλα υφάσματα, καθώς χαράσσονται. Για τον καθαρισμό των οφθαλμικών φακών διατίθενται στα καταστήματα οπτικών ειδικά σπρέι αντιθαμβωτικά και μαντιλάκια καθαρισμού. Tα προϊόντα αυτά συστήνονται για όλους τους φακούς, εκτός από εκείνους που είναι κατασκευασμένοι από polycarbonate (λέγονται και «άθραυστοι») και όσους φακούς έχουν επίστρωση «καθρέφτη». Γι’ αυτούς, αλλά και για όλους τους οφθαλμικούς φακούς, ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται με νερό, και φυσικά με τα ειδικά απλά πανάκια καθαρισμού.

Ποια είναι κατάλληλα για οδήγηση;  

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ. Αυτά είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα.

Φοβού τις αποµιµήσεις! ∆υστυχώς υπάρχουν πολλά γυαλιά που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά, µε αποτέλεσµα να προκαλούν προβλήµατα στα µάτια και στο δέρµα. Μετά από έρευνες και χηµικές αναλύσεις βρέθηκε σε µεταλλικούς σκελετούς γυαλιών νικέλιο και κάδµιο, υλικά που προκαλούν µέχρι και καρκίνο του δέρµατος.

Πηγή: NaturaNrg #40

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *