ΕυεξίαFitnessΓυμναστική στη θάλασσα

Γυμναστική στη θάλασσα

Γυμναστική στο νερό: Γιατροί (ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι), φυσικοθεραπευτές και γυμναστές, ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ της. Είσαι απ’ αυτούς που επισκέπτονται τις παραλίες μόνο για ηλιοθεραπεία; Ήρθε ο καιρός να αλλάξεις συνήθειες! O λόγος είναι απλός, βρίσκεσαι στο ιδανικό μέρος για γυμναστική!

♦ του Γιαννίρη Αλέξανδρου, Φυσικοθεραπευτή

Οι λόγοι που καθιστούν το νερό ιδανικό μέρος για γυμναστική είναι οι εξής:

Άνωση

Όταν μπαίνουμε στο νερό, αυτόματα δεχόμαστε την επίδραση της άνωσης. Ως αποτέλεσμα,  σε ρηχά νερά είναι κατά 25% πιο ελαφρύς απ’ το κανονικό  βάρος και σε βαθιά κατά 50% πιο ελαφρύς. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό βοηθάει ιδιαίτερα τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν παθολογικά ή ορθοπαιδικά προβλήματα, να γυμνάζονται χωρίς καμία επιβάρυνση στο μυοσκελετικό τους σύστημα.

Υδροστατική πίεση

Η υδροστατική πίεση είναι ισοδύναμη σε όλες τις επιφάνειες ενός βυθισμένου σώματος και αυξάνεται όσο αυτό βυθίζεται. Αυτό το χαρακτηριστικό του νερού βοηθά τη φλεβική επιστροφή και την λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Επίσης, η πίεση στο στήθος προκαλεί την αποβολή περισσότερου αέρα απ’ τους πνεύμονες, βοηθώντας έτσι και την αναπνευστική λειτουργία.

Αντίσταση ρευστού

Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Αυτή η δύναμη αντίστασης είναι ομοιόμορφη σε όλη τη τροχιά κίνησης ή εξαρτάται, απ’ την ταχύτητα κίνησης και την επιφάνεια του μέλους που κινείται. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η κίνηση μέσα στο νερό η αντίσταση αυξάνεται. Για παράδειγμα, η αντίσταση του νερού είναι μεγαλύτερη όταν το άνω άκρο κινείται με ανοιχτά τα δάχτυλα της παλάμης, απ’ όταν κινείται με σφιγμένη γροθιά.
Η αντίσταση του ρευστού, παίζει τον ίδιο ρόλο που παίζουν τα ελεύθερα βάρη στην ξηρά, με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε τραυματισμούς και η κόπωση είναι σαφώς λιγότερη.

Στο νερό η καρδιά λειτουργεί με 10 παλμούς λιγότερους ανά λεπτό, σε σχέση με την ξηρά, για την εκτέλεση ασκήσεων με την ίδια ένταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιτυγχάνονται τα ίδια μυϊκά και καρδιοαναπνευστικά αποτελέσματα με πολύ λιγότερη προσπάθεια και κόπο γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον ασκούμενο να αισθάνεται ευεξία, χωρίς έντονη σωματική κόπωση.

Πρόγραμμα

Το ακόλουθο πρόγραμμα γυμναστικής στο νερό διαρκεί 30΄και είναι ικανό να σας χαρίσει ένα καλλίγραμμο σώμα.

Χέρια-πλάτη-ώμοι-στήθος

Φρόντισε ώστε το νερό να φτάνει μέχρι το ύψος των ώμων σου. Τέντωσε τα χέρια σου μπροστά από το στήθος με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα κάτω. Με μια γρήγορη κίνηση και χωρίς να λυγίζεις τους αγκώνες βύθισε απότομα τα χέρια στο νερό. Μετά ανέβασέ τα γυρίζοντας συγχρόνως και τις παλάμες προς τα επάνω. Αφού κάνεις 30 επαναλήψεις, κάνε την άσκηση έχοντας τα χέρια στο πλάι.
Στη συνέχεια, φέρε τα χέρια στο πλάι και κάνε 30 επαναλήψεις με κίνηση προσθίου, πάντα χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια. Στο τέλος, φέρε τα χέρια στα πλάγια με τις παλάμες να κοιτάνε μπροστά, ενώ με γρήγορη κίνηση προσπαθείς να τα κλείσεις. Εφάρμοσε τη συγκεκριμένη κίνηση 30 φορές.
gym, water

Κοιλιά

Ξάπλωσε ανάσκελα στο νερό με τα πόδια τεντωμένα και ελαφρώς ανοιχτά για να επιπλέεις πιο εύκολα. Φέρε τα πόδια στο στήθος και μετά τέντωσε για να γυμνάσεις την κοιλιά σου. Αν δυσκολεύεσαι, πήγαινε σε βάθος όπου δεν πατάς και εφάρμοσε την ίδια άσκηση, προσπαθώντας να είσαι σε οριζόντια θέση. Κάνε 50 επαναλήψεις.

Πόδια

Πήγαινε σε τέτοιο βάθος ώστε το νερό να φτάνει μέχρι τη λεκάνη σου και κάνε επιτόπου τρέξιμο για 10 λεπτά. Επίσης, μπορείς να πας σε βάθος 2 μέτρων, να έχεις το σώμα σου σε οριζόντια θέση και να κάνεις την κίνηση του βαδίσματος με τα πόδια σου επί 5 λεπτά (ψαλιδάκια)
Επειδή λοιπόν η γυμναστική, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, σηκωθείτε απ’ τις ξαπλώστρες και βουτήξτε στο νερό!

Πηγή: NaturaNrg #73

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης