ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΓυναικολογικές Παθήσεις του Καλοκαιριού

Γυναικολογικές Παθήσεις του Καλοκαιριού

Tο καλοκαίρι, λόγω πολλών και διαφορετικών παραγόντων – ζέστη, υγρασία, τρόπος ζωής και διατροφής, αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα-  μπορεί να επιφέρει μια σειρά από γυναικολογικά προβλήματα που ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.

Δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ   MRCOG   FHEA, Μαιευτήρας – Χειρ. Γυναικολόγος

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πραγματική όαση στην καθημερινότητα όλου του έτους και είναι αναντικατάστατες για τη χαλάρωση και αναζωογόνηση του οργανισμού μας. Θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και τα ψυχολογικά εφόδια για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στις υποχρεώσεις μας με γεμάτες τις μπαταρίες. Όμως πολλές φορές τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν αλλιώτικα, εάν δεν είμαστε προσεκτικές.

Γιατί το καλοκαίρι φέρνει μαζί του και κάποια προβλήματα υγείας που πρέπει να ξέρουμε πώς να τα προλάβουμε και φυσικά πώς να τα αντιμετωπίσουμε! Οι κυριότερες γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού αφορούν κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις και προσβολή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, ενώ υπάρχουν και κάποια προληπτικά μέτρα που μπορεί να πάρει η γυναίκα, προκειμένου να προστατευθεί.

Κολπίτιδα

Οποιοσδήποτε παράγοντας ελαττώνει την οξύτητα του κόλπου και διαταράσσει την ισορροπία των φυσιολογικών / παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κόλπου, δηλαδή κολπίτιδα. Ορμονικές διαταραχές, το άγχος, συχνή λήψη αντιβιοτικών, ανούσια χρήση αντισηπτικών υγρών, λανθασμένη χρήση ταμπόν, μη τήρηση σωστών κανόνων υγιεινής, σεξ χωρίς προφυλάξεις, όλα τα παραπάνω -μεμονωμένα ή σε συνδυασμό- μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη ή εισβολή παθογόνων οργανισμών και να προκαλέσουν κολπίτιδες.

♦ Οι μυκητισιακές κολπίτιδες προέρχονται κυρίως από τον μύκητα Candida Albicans, ο οποίος είναι φυσιολογικός άποικος του κόλπου. Διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας οδηγεί στην υπερβολική παραγωγή του, προκαλώντας κολπίτιδα.

♦ Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι εξίσου συχνή μορφή κολπίτιδας. Οφείλεται στην πέραν του φυσιολογικού ανάπτυξη βακτηρίων με πιο συνηθισμένη τη Gardnerella Vaginalis (αιμόφιλος του κόλπου). Αν και δεν την κατατάσσουμε στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, φαίνεται να σχετίζεται με κάποιον καινούριο ερωτικό σύντροφο ή συχνή αλλαγή συντρόφων χωρίς προφύλαξη.

Συμπτώματα:

Οι κολπίτιδες, βακτηριακές ή μυκητισιακές, μπορεί να εκδηλωθούν με ένα ή περισσότερα διαφορετικά συμπτώματα, συνηθέστερα των οποίων είναι τα παρακάτω: αίσθημα φαγούρας ή και καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ασυνήθιστες ως προς την ποσότητα, το χρώμα ή την υφή και συνήθως δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, ερυθρότητα ή και πρήξιμο στην περιοχή του κόλπου, πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή σε ορισμένες περιπτώσεις, και την ούρηση. Λίγο αίμα μετά την επαφή, πυελικό άλγος.

Ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται πολύ συχνά στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε εκείνες με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Διακρίνεται στην κυστίτιδα και την πυελονεφρίτιδα. Η κυστίτιδα προκαλείται κυρίως από κολοβακτηρίδια (προερχόμενα κυρίως από το έντερο και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό) που εισέρχονται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη. Η πυελονεφρίτιδα αποτελεί πιο σοβαρή μορφή ουρολοίμωξης και αφορά τη μεταφορά των μικροβίων από την ουροδόχο κύστη στο νεφρό.

Συμπτώματα:

Κι εδώ η συμπτωματολογία ποικίλλει. Έτσι, η ασθενής μπορεί να παρουσιάζει: συχνουρία, δυσουρία και αίσθημα πόνου ή/και καύσου κατά την ούρηση. Τα ούρα συνήθως έχουν δυσάρεστη οσμή, το χρώμα τους είναι πιο θολό και σκούρο, μπορεί δε να περιέχει και αίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η γυναίκα να εκδηλώσει πυρετό.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μια σημαντική κατηγορία λοιμώξεων που εμφανίζουν έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με πιο συνηθισμένα τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV), τις ερπητικές λοιμώξεις, τα χλαμύδια και τα μυκοπλάσματα.

Ο HPV μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή και να εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά κονδυλώματα. Όσον αφορά τον έρπητα, αρχικά δημιουργούνται μικρές φουσκάλες στην περιοχή των γεννητκών οργάνων ή και του πρωκτού. Στη συνέχεια, οι φουσκάλες αυτές σπάζουν, δημιουργώντας έλκη του δέρματος που συνοδεύονται από κνησμό και πόνο. Τα χλαμύδια με τη σειρά τους είναι τις περισσότερες φορές ασυμπτωματικά, -γι’αυτό και αποκαλούνται η «σιωπηλή» ασθένεια – όπως επίσης ασυμπτωματικά μπορεί να είναι και τα μυκοπλάσματα.

Προληπτικά μέτρα

 • Φοράτε ελαφριά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα, ώστε να “αναπνέουν” οι ευαίσθητες περιοχές του σώματος.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι πετσέτες του μπάνιου που χρησιμοποιείτε είναι προσωπικές και ότι αλλάζονται συχνά.
 • Κάνετε ένα ντους τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και την παραλία.
 • Το νερό της πισίνας συνήθως περιέχει χλώριο και ίσως κάποιους μικρο-οργανισμούς, ειδικά όταν δεν καθαρίζεται επαρκώς ή κολυμπούν πολλά άτομα ταυτόχρονα. Αν κολυμπάτε σε πισίνα, κάνετε ντους επιμελώς πριν ντυθείτε, ώστε να απαλλαγείτε από το χλωριωμένο νερό και ανεπιθύμητα μικρόβια.
 • Αν και η χρήση ταμπόν μπορεί να σας εξασφαλίσει μερικές παραπάνω μέρες στην παραλία, αποφεύγετε το κολύμπι όταν η ροή της περιόδου είναι μεγάλη και αλλάζετε τα ταμπόν συχνότερα από ό,τι συνήθως.
 • Συμπτώματα, όπως κνησμός στα έξω γεννητικά όργανα, αυξημένα κολπικά υγρά (συνήθως με κρεμώδη σύσταση) και τοπικός ερεθισμός οφείλονται συνήθως σε κολπίτιδα από μύκητες. Αν δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στον γυναικολόγο σας, ή αν έχετε προηγούμενη εμπειρία από τέτοιες απλές μολύνσεις, μπορείτε να προμηθευτείτε μια ολιγοήμερη θεραπεία από το τοπικό φαρμακείο, συνήθως με τη μορφή κολπικών υποθέτων που λαμβάνονται μια φορά την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αποφύγετε το κολύμπι και τις σεξουαλικές επαφές.

Πώς να αποφύγετε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:

 1. Επειδή αρκετά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι “κρυφά”, δεν μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα για τον καινούργιο ερωτικό σας σύντροφο από την εξωτερική του εμφάνιση ή το χαρακτήρα του. Τα “καλά” παιδιά έχουν την ίδια πιθανότητα να κουβαλούν ένα αφροδίσιο νόσημα με τα “κακά” παιδιά.
 2. Αρνηθείτε το σεξ χωρίς προφυλακτικό με έναν επίδοξο νέο εραστή.
 3. Κάποια συχνά αφροδίσια, όπως ο HPV, μπορούν να μεταδοθούν από επιφάνειες που δεν καλύπτει το προφυλακτικό. Άρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βάζετε αυστηρά κριτήρια στην επιλογή συντρόφου.

Συμπτώματα που χρήζουν περαιτέρω προσοχής:

 • Αυξημένα κολπικά υγρά που δεν παραπέμπουν σε κλασική εικόνα μυκητίασης (μπορεί να είναι μια κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα που χρειάζεται ειδική θεραπεία).
 • Ξαφνικός και επίμονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά (μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή της μήτρας και των σαλπίγγων).
 • Απρόσμενη κολπική αιμορραγία μετά ή και χωρίς σεξουαλική επαφή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι βασικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή χωρίς καθυστέρηση.

Πηγή: NaturaNrg #51

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.