ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΗ «άγνωστη» νόσος του Crohn

Η «άγνωστη» νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα, άγνωστης μέχρι στιγμής αιτιολογίας, που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος. Η συχνότερη εντόπιση της είναι στο λεπτό και το παχύ έντερο.

της Στέλλας Μπανούση

Η νόσος του Crohn δεν είναι μεταδοτική, ούτε αποτελεί μορφή καρκίνου. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού που σταδιακά καταστρέφει κάποια τμήματα του εντέρου. Τα προσβεβλημένα από Crohn τμήματα μπορεί να είναι από λίγα εκατοστά εντέρου ή και μεγαλύτερα, ένα μέτρο ή και περισσότερο. Μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε σημείο της περιοχής από το στόμα έως τον πρωκτό. Μέχρι στιγμής είναι γνωστός ο αυτοάνοσος μηχανισμός πρόκλησης του νοσήματος, όχι όμως και η αιτία ή οι αιτίες που πυροδοτούν αυτή την αντίδραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα του τμήματος του γαστρεντερικού συστήματος, που έχει προσβληθεί. Κυμαίνονται από ήπια έως αρκετά σοβαρά, ενώ παρουσιάζουν χρόνια διαδρομή με υφέσεις κι εξάρσεις.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου Crohn περιλαμβάνουν:

Κοιλιακά άλγη με συσπαστικό χαρακτήρα, πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, πόνο κατά την αφόδευση, επίμονη διάρροια, μη επιθυμητή απώλεια βάρους

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: δυσκοιλιότητα, φλεγμονή των οφθαλμών, συρίγγια (συνήθως της ορθικής χώρας, με εκκρίσεις πύου, βλέννης ή κοπράνων), αρθραλγία, φλεγμονή του ήπατος, κ.ά.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της νόσου του Crohn  επιβεβαιώνεται μετά από μια σειρά ειδικών εξετάσεων, αιματολογικών και εργαστηριακών, όπως αίματος, κοπράνων, κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός (ακτινολογική εξέταση του παχέος εντέρου),  εντερόκληση (ακτινολογική εξέταση του λεπτού εντέρου) και βιοψία εντέρου. Την τελική διάγνωση θα θέσει η βιοψία του εντέρου.

Οι κάτοικοι των πόλεων κινδυνεύουν περισσότερο;

Η συνηθέστερη ηλικία έναρξης της νόσου είναι οι δεκαετίες από 15 έως 35 ετών. Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πολλές φορές η νόσος αφορά σε μια οικογένεια, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηριχτεί η κληρονομικότητά της.

Πάντως αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νόσος οφείλεται σε γονιδιακή βλάβη που επιτρέπει αυτοί που την έχουν να αναπτύξουν άτοπες αντιδράσεις του αμυντικού τους συστήματος σε έναν παράγοντα, όπως είναι μία ίωση ή μία μικροβιακή μόλυνση.

Έτσι, ενώ κάποιος που δεν έχει βλάβη του γεννητικού του υλικού θα εκδηλώσει μια απλή γαστρεντερίτιδα, σ’ αυτόν που έχει αυτήν τη βλάβη, η επαφή με τον παθογόνο παράγοντα θα πυροδοτήσει μία τέτοια αντίδραση του αμυντικού του συστήματος που θα τον οδηγήσει στην εκδήλωση της νόσου του Crohn. Τέλος, το γεγονός ότι -σύμφωνα με τις στατιστικές- η νόσος είναι συχνότερη στους κατοίκους των πόλεων (βιομηχανοποιημένες περιοχές) από ό,τι στους κατοίκους της επαρχίας. Αυτό αποδεικνύει ότι και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Αντιμετώπιση – θεραπεία

Δυστυχώς καμία γνωστή φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ολοκληρωτική ή μόνιμη εξάλειψη της νόσου του Crohn. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν βοηθά στην ανακούφιση των έντονων συμπτωμάτων ή ότι μια χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί συχνά να φέρει άμεση και κάποιες φορές μόνιμη ανακούφισή τους.

Προσοχή στη διατροφή!

Αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν τον πάσχοντα να ελέγχει καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου και να παρατείνει τα διαστήματα μεταξύ των εξάρσεών της.
Μια διατροφή απαλλαγμένη από δύσπεπτες τροφές, όπως το σκληρό κρέας ή οι χόνδροι, οι ξηροί καρποί. Επίσης τα ινώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια ή άλλες τροφές που έχουν την τάση να φουσκώνουν ή να δημιουργούν ινώδεις μάζες, καλό είναι να αποφεύγονται.

Γενικότερα, συνιστάται ο περιορισμός των γαλακτοκομικών και των λιπαρών τροφών (βούτυρα, κρέμες, παγωτά, σοκολάτες, κόκκινα κρέατα, τηγανητά κ.ά.). Είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει μικρά γεύματα, να πίνει πολύ νερό και να παίρνει πολυβιταμίνες, επειδή η νόσος μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση συστατικών από τις τροφές.

info: Ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής (www.crohnhellas.gr) και Βορείου Ελλάδος (ibd-gr.blogspot.com) προσφέρει πρακτικές συμβουλές σε όσους έχουν ανάγκη.

Πηγή: NaturaNrg #26

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης