Με τον ερχομό της άνοιξης, ο υδράργυρος ανεβαίνει, η μέρα μεγαλώνει, αλλά συχνά η ενέργεια πέφτει κατακόρυφα.
♦ της Μαρίας Γκέκα
Η αλλαγή της εποχής προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους ένα αδικαιολόγητο αίσθημα κόπωσης και μειωμένης ενέργειας. Πρόκειται συνήθως για άτομα, τα οποία προέρχονται από έναν «βαρύ» χειμώνα, κατά τον οποίο η υγεία τους υπέστη:
- μολυσματικές ασθένειες, που αποδυνάμωσαν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού
- διατροφικές ατασθαλίες που φόρτωσαν το σώμα με κιλά και τοξίνες,
- πολλές ώρες καθιστικής ζωής
- καταστάσεις στρες που συσσωρεύτηκαν και επιβάρυναν σώμα και πνεύμα.
-Πώς θα ανεβάσετε ενέργεια;
-Ποιες ενεργειακές τροφές -super foods
θα σας βοηθήσουν;
Η άνοιξη δεν είναι «ανώδυνη»
Τους μήνες που προηγούνται του καλοκαιριού, ο οργανισμός αντιμετωπίζει απρόσμενες αλλαγές καιρού, δηλαδή συνεχείς διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αισθητή άνοδο της ατμοσφαιρικής πίεσης σε εναλλαγή με ξαφνική πτώση, ισχυρούς ανέμους, απρόσμενες μπόρες, συχνές αλλαγές των επιπέδων υγρασίας. Ο οργανισμός, ο οποίος ήδη δυσκολεύεται να συγχρονίσει το βιολογικό ρολόι του στις πιο μεγάλες μέρες, καταπονείται από τις ξαφνικές ατμοσφαιρικές αλλαγές, καθότι δεν του δίνεται χρόνος για να προσαρμοστεί. Δυστυχώς, δεν προσαρμόζονται όλοι οι άνθρωποι με την ίδια ταχύτητα στις αλλαγές που φέρνει η άνοιξη. Το πρώτο σημάδι έλλειψης προσαρμογής είναι το ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης.Πολλά άτομα παραπονιούνται ότι αισθάνονται ιδιαίτερα κουρασμένα και μη-αποδοτικά στην εργασία τους μόλις μπει ο Απρίλιος.
Νιώθουν ακόμα ότι τους λείπει ύπνος, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας αισθάνονται να ξεμένουν από ενέργεια και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Η ανοιξιάτικη κόπωση όμως δεν αποτελεί ασθένεια και γι’ αυτό δεν απαιτείται η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπισή της. Για να τα καταφέρει, ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να επαναπρογραμματίσει την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών που ρυθμίζουν το ρυθμό ύπνου-ξυπνήματος και καθορίζουν διάφορες ζωτικές λειτουργίες.
Τα σημάδια της κούρασης
Για να διαπιστώσετε αν υποφέρετε πράγματι από ανοιξιάτικη κόπωση, δώστε προσοχή στα παρακάτω σημάδια:
- Το πρόσωπό σας δείχνει πιο κουρασμένο από ό,τι συνήθως, ενώ κάτω από τα μάτια υπάρχουν αντιαισθητικοί μαύροι κύκλοι.
- Όταν πέφτετε για ύπνο, αν και είστε κουρασμένοι, δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε.
Περάστε πιο πολλές ώρες έξω
Για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις συνέπειες που φέρνει η αλλαγή της εποχής, χρήσιμο είναι να επαναπρογραμματίσετε την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο και την ώρα που ξυπνάτε το πρωί: κάντε όμως σταδιακά την αλλαγή για να μην απορρυθμίσετε πλήρως το βιολογικό σας ρολόι. Επιπλέον, είναι σημαντικό να περνάτε αρκετές ώρες εκτός κλειστών χώρων, ιδανικά κοντά σε χώρους με βλάστηση. Βγείτε έξω τις πιο ζεστές ώρες της μέρας, έτσι ώστε να «προπονήσετε» τον οργανισμό σας στη νέα εξωτερική θερμοκρασία. Από την άλλη μεριά, η άνοιξη και το γεγονός ότι μεγαλώνει η μέρα ευνοούν το να καταπιαστείτε με ένα υπαίθριο σπορ. Η εξάσκηση ενός αθλήματος ή ακόμα και ένας απλός περίπατος στο κοντινότερο πάρκο:
- διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος,
- βελτιώνουν την οξυγόνωση των ιστών,
- απομακρύνουν, μέσω της εφίδρωσης, τις τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται μέσα στον οργανισμό τους χειμερινούς μήνες.
- Η σωματική άσκηση θα πρέπει να είναι καθημερινή και να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά. Πριν ξεκινήσετε και αφού τελειώσετε, είναι καλό να πραγματοποιείτε μερικές ασκήσεις προθέρμανσης και στρέτσινγκ αντίστοιχα.
⇒ Πώς θα ανεβάσετε ενέργεια; Ποιες ενεργειακές τροφές – super foods θα σας βοηθήσουν;
Προσαρμόστε τη διατροφή σας
Αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικό να δώσετε βάρος στη διατροφή σας.
- Καλό είναι να αποκλείσετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε τα λιπαρά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ επίσης θα πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα γλυκά.
- Προσπαθήστε να μην είναι πολύ βαρύ ούτε το μεσημεριανό, ούτε το βραδινό σας, αλλά προβλέψτε μικρά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα: με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε το αίσθημα υπνηλίας που έρχεται συνήθως μετά από ένα πλούσιο γεύμα και το οποίο εντείνεται στην αλλαγή των εποχών.
- Φροντίστε ακόμα να μη λείπουν από το καθημερινό διατολόγιο τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που παρέχουν θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό, όπως βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, ουσίες ωφέλιμες καθότι καταπολεμούν τη διαδικασία οξείδωσης των κυττάρων και το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Σημαντικό ρόλο λοιπόν παίζουν τα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
- Συστήνεται, ακόμη, η κατανάλωση δημητριακών, κυρίως κριθαριού και βρώμης, καθότι περιέχουν ουσίες που βελτιώνουν την ψυχοσωματική κατάσταση: σταθεροποιούν τη διάθεση και βελτιώνουν τη συγκέντρωση.
- Καταναλώνετε ελεύθερα ψάρια και λευκά κρέατα, τα οποία είναι εύπεπτα και πλούσια σε συστατικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.
- Νερό, αφεψήματα, χυμοί φρούτων και λαχανικών. Όσα πιο πολλά υγρά καταναλώνετε, τόσο πιο πολύ βοηθάτε τον οργανισμό σας να ενυδατωθεί. Πολλά υγρά, λοιπόν, χωρίς να περιμένετε να διψάσετε πρώτα. Θυμηθείτε ότι το νερό, ειδικά όταν το πίνετε σε ώρες που δεν γευματίζετε, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και άρα τον καθαρισμό του οργανισμού. Προσπαθήστε αντιθέτως να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ, διότι ωθεί το στομάχι να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα υδροχλωρικού οξέως, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται εν μέρει σε οξικό οξύ και εν μέρει σε ακεταλδεΰδη, ουσία τοξική για τον οργανισμό και κυρίως για το συκώτι, το οποίο δυσκολεύεται έτσι να εκτελέσει το έργο του.
Πηγή: NaturaNrg #59
|