ΟικογένειαΜαμάΗ δύναμη της θετικής διατύπωσης

Η δύναμη της θετικής διατύπωσης

«Mην πετάς κάτω τα ρούχα σου!» «Μπορείς να τα ακουμπήσεις πάνω σε μία καρέκλα.» «Μιλήσέ μου πιο ήρεμα και θα σε ακούσω.» «έλα τώρα αμέσως»!

Έρη Μπασιούκα, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια-Συντονίστρια Σχολών Γονέων – www.gonios.gr

Αλήθεια, σκεφτείτε για λίγο ποιες λέξεις και φράσεις χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην καθημερινότητά μας, οι αρνητικές ή οι θετικές;
Όταν κάνουμε θετικές σκέψεις, μας συμβαίνουν θετικά πράγματα και έχουμε θετικά συναισθήματα. Όταν κάνουμε αρνητικές σκέψεις,
μας συμβαίνουν αρνητικά πράγματα και έχουμε αρνητικά συναισθήματα. Έτσι λοιπόν, όταν χρησιμοποιούμε θετικές λέξεις και εκφράσεις,
ενθαρρύνουμε το παιδί να προχωρήσει και ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή του. Χρησιμοποιώντας αρνητικές λέξεις και φράσεις μπορούμε
να βλάψουμε ένα παιδί, χωρίς να το θέλουμε. Με τη συχνή χρήση αρνητικών λέξεων ένα παιδί αποθαρρύνεται από το να κάνει πράγματα
και χάνει την αυτοεκτίμησή του. Στην προσπάθειά μας να οριοθετήσουμε ένα παιδί, είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε τους κανόνες και τα όρια χρησιμοποιώντας θετικά λόγια.

Η θετική διατύπωση είναι στην ουσία μια έκκληση που απευθύνουμε στο παιδί για συνεργασία και όχι για επίδειξη εξουσίας, όπως συμβαίνει με τη χρήση της αρνητικής διατύπωσης.

Έχει επικρατήσει στο κοινωνικό σύνολο να γίνεται μια συνεχής εκπομπή αρνητικών μηνυμάτων στην επικοινωνία μας με τους συνανθρώπους μας, στους χώρους εργασίας, στις επαφές με δημόσιες υπηρεσίες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κ.λπ. Το ίδιο συμβαίνει πολλές φορές και στις οικογενειακές μας σχέσες τόσο του γονέα προς το παιδί όσο και του παιδιού προς το γονέα.

Ο τρόπος που τους μιλάμε

Ως γονείς ξοδεύουμε τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου μας μιλώντας με τα παιδιά μας και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν μας ακούνε. Μήπως απλώς γιατί το είπαμε θυμωμένα, χρησιμοποιώντας αρνητικές λέξεις και φράσεις; Ο τρόπος που μιλάμε και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην επικοινωνία με τα παιδιά μας παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης τους απέναντι στη ζωή. Ο τρόπος που επικοινωνούμε με τα παιδιά μας έχει τεράστια επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους.
1. Αν κάνετε μια αρνητική παρατήρηση, για να τη διορθώσετε, προσθέστε κάτι θετικό, όπως: “Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις καλύτερα!”
2. Μειώνοντας τη δύναμη του αρνητικού με την επιλογή λέξεων που είναι λιγότερο έντονες είναι μια καλή αρχή για μια πιο θετική σχέση!
3. Η αλλαγή του λεξιλογίου μάς βοηθά να επικεντρωθούμε στα θετικά σημεία τα οποία φέρνουν περισσότερη ηρεμία και χαρά στη ζωή μας!
4. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν σημαντικές στιγμές που το να μη μιλάμε καθόλου μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή –ειδικά στους εφήβους!
5. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι λέτε και πάρτε το χρόνο να αξιολογήσετε τη συναισθηματική επίπτωση που θα έχει για το παιδί σας!
6. Ποτέ μην πείτε στο παιδί σας ότι είναι κακό και ότι δεν το αγαπάτε. Είναι η συμπεριφορά του που δεν σας αρέσει και δεν είναι αποδεκτή αλλά όχι το ίδιο το παιδί!
7. Προσέξτε τον τόνο της φωνής. Όταν απευθύνεστε στα παιδιά, να μιλάτε ήπια και χαμηλόφωνα!!

Διαβάστε επίσης τη σημασία που έχουν οι ονομαστικές και οι θρησκευτικές εορτές για την ψυχική υγεία του παιδιού σας! 

Πηγή: NaturaNrg #37

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.