ΟικογένειαPetH γάτα μου έχει άσθμα!

H γάτα μου έχει άσθμα!

Αλέξανδρος Βανταράκης, Κτηνίατρος, www.patrasanimalhealth.gr
Μια από τις συχνότερες νοσολογικές οντότητες του αναπνευστικού συστήματος στη γάτα και ίσως η συχνότερη σε εμφάνιση είναι το βρογχικό άσθμα. Αν και τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπιας μορφής, η χρονιότητα που αυτά εμφανίζουν οδηγούν τους ιδιοκτήτες σε αναζήτηση θεραπείας, γεγονός που πρέπει να γίνεται για να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις.
Αν και η νόσος προσβάλλει διάφορες ηλικίες, κυρίως εμφανίζεται για πρώτη φορά σε νεαρά ενήλικα άτομα. Προδιάθεση ως προς το φύλο δεν υπάρχει, ενώ ως προς τη φυλή φαίνεται να υπάρχει μια μικρή προδιάθεση σε γάτες της φυλής Σιάμ, χωρίς ωστόσο να υπολείπονται και άτομα άλλων φυλών σε συχνότητα εμφάνισης.

Συμπτώματα

Το βασικό-και πολλές φορές μοναδικό-σύμπτωμα που εμφανίζει η γάτα μας είναι βήχας, διαφορετικής έντασης κατά περίπτωση που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί αν οδηγήσει σε έντονη δύσπνοια.
Ένα δευτερεύον σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί, όχι όμως με μεγάλη συχνότητα, είναι συριγμός κατά την αναπνοή. Μεταξύ των επεισοδίων η γάτα είναι απόλυτα φυσιολογική χωρίς γενικά συμπτώματα, όπως ανορεξία, απώλεια βάρους ή κάτι άλλο.

Διάγνωση

Η διάγνωση του βρογχικού άσθματος στη γάτα είναι σχετικά εύκολη. Ωστόσο μερικές απλές εξετάσεις, όπως η απλή ακτινογραφία θώρακος και η κυτταρολογική εξέταση βρογχικού εκκρίματος είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων που μπορούν να έχουν παρόμοια εμφάνιση.

Αιτίες

Η αιτιολογία του βρογχικού άσθματος της γάτας βρίσκεται σε αλλεργιογόνες ουσίες του περιβάλλοντος που διαταράσσουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Έτσι σε κάθε περιστατικό βρογχικού άσθματος, εκτός από αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για τον εντοπισμό των ουσιών που δρουν ως αλλεργιογόνα και την απομάκρυνση από το περιβάλλον του ζώου.
Συνήθη αλλεργιογόνα: ως τέτοιες ουσίες αναφέρονται ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη από το τζάκι, τα αποσμητικά χώρου, η αρωματισμένη άμμος υγιεινής και πολλά άλλα. Η πιθανή εύρεση του υπεύθυνου παράγοντα μπορεί να καταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή μη απαραίτητη.
Δεν είναι λίγες ωστόσο οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να βρεθεί το αίτιο που τις προκαλεί. Για αυτά τα ζώα η συμπτωματική αντιμετώπιση είναι η μόνη διέξοδος. Τα κορτικοστεροειδή και τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, μόνα ή σε συνδυασμό, δίνουν συνήθως στα περισσότερα ζώα την ποιότητα ζωής που τους αξίζει και εμείς επιθυμούμε.

Πηγή: NaturaNrg #31

Sas-endiaferei_arrow

Αγαπάμε τα ζώα, σεβόμαστε όμως τις ανάγκες τους;

Η συμβολή των ζώων στην ψυχική μας υγεία

Θέλω ένα ζωάκι στο σπίτι, μπαμπά!

Δείτε τον κόσμο με τα μάτια της γάτας

Να πάρουμε ζωάκι στο σπίτι;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code