ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΗ ουρολοίμωξη πάει και παραλία

Η ουρολοίμωξη πάει και παραλία

Έντονος πόνος, τσούξιμο και συχνουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές είναι συνήθως ένδειξη κάποιας ουρολοίμωξης. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα δυσάρεστες, ειδικά όταν παρουσιάζονται κατά την περίοδο των διακοπών.

της Μαρίας Γκέκα

Ένας από τους ενοχλητικούς επισκέπτες  κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών αποτελεί η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι βουτιές σε βρόμικες πισίνες ή θάλασσες και η μολυσμένη άμμος αποτελούν ιδανικούς χώρους για τη μεταφορά μικροβίων.
Ο όρος ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις μολύνσεις των διαφόρων τμημάτων του ουροποιητικού συστήματος και των δυο φύλων.  Όμως, όπως μάς αναφέρει ο γυναικολόγος κ. Θάνος Παπαθανασίου «οι ουρολοιμώξεις παρατηρούνται γενικώς πιο συχνά στις γυναίκες, λόγω της στενής ανατομικής σχέσης που έχει η ουρήθρα με το δέρμα και τον κόλπο.

Ειδικά κάποιες μορφές της, όπως η κυστίτιδα είναι πολύ συχνές». Υπολογίζεται μάλιστα, ότι πάνω από το 50% των γυναικών θα έχουν μια ουρολοίμωξη στη διάρκεια της ζωής τους, και μετά από μια αρχική το 20% έως 30% των γυναικών βιώνουν μια επανεμφάνιση. Άλλες μορφές, όπως για παράδειγμα η πυελονεφρίτιδα είναι πιο σπάνιες, αλλά η θεραπεία τους είναι πιο δύσκολη. Aπαιτεί τη συνδρομή ειδικού ουρολόγου και κάποιες φορές ακόμη και την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Βάλτε στη ζωή σας το κράνμπερι

Μπορεί τα μικροσκοπικά αυτά κόκκινα σποράκια να έχουν ξινή γεύση αλλά φαίνεται να προλαμβάνουν την εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Τα κράνμπερι είναι ένα είδος μούρων που φύονται κυρίως στη Βόρειο Αμερική, αλλά καλλιεργούνται και αλλού. Πολύς κόσμος συγχέει τα κράνμπερι με τα κράνα και τα μύρτιλα, αλλά πρόκειται για διαφορετικά φυτά. Οι έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων έχουν ως πρώτη ύλη το κράνμπερι, διότι φαίνεται να υπερτερεί ως προς τη δράση του απέναντι σε αυτές.

Γιατί το κράνμπερι αποτρέπει την ουρολοίμωξη;

To κράνμπερι χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία και την πρόληψη κυστίτιδων και άλλων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Και όχι άδικα, αφού τα τελευταία χρόνια όλες οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το κράνμπερι  πέραν των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει και οι οποίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, προσφέρει παράλληλα τα οφέλη και από δύο άλλες ουσίες, την D-μανόζη και το ιππουρικό οξύ που εμποδίζουν την προσκόλληση παθογόνων βακτηρίων στα τοιχώματα της ουρογεννητικής οδού. Έτσι θεωρείται χρήσιμο σε περιπτώσεις κυστίτιδας και άλλων παθήσεων του ουροποιητικού.

Tips

✓ Aν είστε επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, πίνετε προληπτικά 1 ποτήρι χυμό κράνμπερι ημερησίως. Βέβαια, μια γυναίκα που εμφανίζει συχνά φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη μπορεί να πίνει χυμό γιατί κάνει καλό, αλλά από μόνο του αυτό δεν αποτελεί λύση. Ειδικά αν έχει νοσήσει είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής με κράνμπερι για επιπλέον απορρόφηση και αποτελεσματικότητα. Αυτό ισχύει και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβίωση που της έχει συστήσει ο γιατρός της.
✓ Ακόμη, μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό, 8-10 ποτήρια την ημέρα.

Πηγή: NaturaNrg #62

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code