Αρχική Υγεία Η παρεξηγημένη γυναικεία σεξουαλικότητα

Η παρεξηγημένη γυναικεία σεξουαλικότητα

245
woman-lips
woman-lips

Οι γυναίκες και οι άνδρες αντιμετωπίζουν τα ίδια περίπου προβλήματα, με την ίδια ακριβώς ιεράρχηση, όσον αφορά τη σεξουαλική δυσλειτουργία, γεγονός που ανατρέπει την κυρίαρχη αντίληψη, ότι τα δύο φύλα διαφέρουν ριζικά στη σεξουαλικότητά τους.

επιμέλεια: Τάνια Μαρκουτσά

Πανελλήνια έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του Iνστιτούτου Σεξουαλικής Yγείας της Γυναίκας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 400 γυναικών (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), αποτυπώνει και αποκωδικοποιεί την ερωτική συμπεριφορά των γυναικών.

H σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα γονίδια που ελέγχουν τη σεξουαλικότητά μας είναι ίδια στα δύο φύλα και ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σεξουαλική ορμή και φαντασίωση είναι ίδιες στους άνδρες και τις γυναίκες.

 

woman-statueΤα γεννητικά όργανα των γυναικών φαίνεται ότι είναι πιο πλούσια σε αισθητήριες απολήξεις σε σχέση με τα ανδρικά. H γυναικεία κλειτορίδα έχει 6.000 νευρικές απολήξεις, ενώ το ανδρικό πέος 400, γεγονός που δείχνει πως η υποτίμηση του ρόλου της έχει να κάνει περισσότερο με κοινωνικούς παρά βιολογικούς λόγους.

Επίσης, ο ρόλος των ορμονών που καταδίκαζε τη γυναίκα σε ανερωτική ζωή, γιατί τη συνέδεε με την παρουσία των ωαρίων και τη γονιμοποίηση, δεν ισχύει σήμερα, γιατί η τεστοστερόνη, η γνωστή ως ανδρική ορμόνη, είναι η ίδια ουσία που ρυθμίζει την επιθυμία στον άνδρα αλλά και στη γυναίκα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κοινές βιολογικές καταβολές, κοινά γονίδια, κοινές ουσίες που ορίζουν τη συμπεριφορά μας, αλλά ίσως να έχουμε κοινωνικές δομές που απλώς διαχωρίζουν αυτή τη συμπεριφορά.

Ακόμη και σήμερα, κυρίαρχη άποψη είναι πως η γυναίκα δεν διεκδικεί την ερωτική πράξη, αλλά τη δέχεται παθητικά, σαν αντικείμενο του πόθου των ανδρών και μόνο. Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται ότι οι γυναίκες όχι μόνο διεκδικούν την ερωτική πράξη στις ίδιες αναλογίες όπως και οι άνδρες, αλλά δηλώνουν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν και ουσίες (viagra) για τη βελτίωση της ερωτικής τους ζωής.

Εξίσου σημαντική είναι όμως και η διαπίστωση, σύμφωνα με τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, ότι τις γυναίκες δεν τις ελκύουν τα πνευματικά χαρίσματα των ανδρών, αλλά το σώμα και γενικά η εμφάνιση, συγκεκριμένα οι γλουτοί, η πλάτη, τα πόδια, το στέρνο, τα γεννητικά όργανα. Προσέχουν δηλαδή ό,τι και οι άνδρες στις γυναίκες (γλουτούς, πλάτη, πόδια, στήθος).

Η έρευνα στην Ιατρική γεννά συνεχώς νέες απόψεις

Διανύουμε μια περίοδο που το παλιό δεν έχει πεθάνει και το καινούριο γεννιέται συνεχώς. Η έρευνα στην Ιατρική γεννά συνεχώς νέες απόψεις. Παρ’ όλα αυτά, η κοινωνία μας έχει στερεότυπα τα οποία πολύ δύσκολα θ’ αλλάξουν. Η έρευνα αυτή έχει ως στόχο να φέρει σε σύγκρουση τα στερεότυπα της κοινωνίας με την πραγματικότητα της επιστήμης.

H κυρίαρχη άποψη ότι οι γυναίκες δεν φαντασιώνονται μόνες τους και δεν αυτοϊκανοποιούνται, όπως οι άνδρες, είναι απλώς μια κοινωνική θεώρηση. Διότι η βιολογική θεώρηση δείχνει ότι ο κύκλος των ορμονών, της χημείας του έρωτα και της επιθυμίας στα δύο φύλα είναι ίδιος. Αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί στη σύγχρονη έρευνα, διότι οι γυναίκες σε ποσοστό 60% καταφεύγουν στην αυτοϊκανοποίηση και αντλούν ευχαρίστηση από αυτήν, ενώ το ποσοστό των ανδρών ίσως να είναι μικρότερο.

Σε όλους τους πίνακες της έρευνας αποτυπώνεται ότι η γυναίκα θεωρεί την ερωτική της ζωή κυρίαρχο θέμα και δεν έχει τις προκαταλήψεις που η κοινωνία τής καταλογίζει. Θεωρεί, σε υψηλό ποσοστό, την ερωτική ζωή σημαντικό δείκτη της ποιότητας της ζωής της αλλά και της υγείας της. Ενδιαφέρεται για τα σεξουαλικά προβλήματα του άνδρα, αλλά και τα δικά της και είναι έτοιμη να δοκιμάσει φαρμακευτική αγωγή, εάν πιστέψει ότι μπορεί να βελτιώσει την επιθυμία της, τη διέγερσή της ή τον οργασμό της.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό σημείο της έρευνας είναι ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά και μετά από αυτήν έχουν συχνότερους και καλύτερους οργασμούς, όπως και καλύτερη διέγερση. Η προκατάληψη πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ξεχνούν το σεξ είναι κοινωνική προκατάληψη και απέχει από την πραγματικότητα. Οι αριθμοί από τις επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και η σύγχρονη βασική και κλινική έρευνα, αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Η ομορφιά και η νεότητα δεν ταυτίζεται με τη σεξουαλικότητα

Και αυτό γιατί η μείωση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση και η αύξηση των ανδρογόνων είναι η αιτία που οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες είναι πιο αποδοτικές σεξουαλικά. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες με μεγαλύτερο σωματικό βάρος από το κανονικό, οι οποίες δεν πληρούν τα αισθητικά κριτήρια του ανορεξικού μοντέλου.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ορμονική διάσταση της γυναίκας με πλεόνασμα λίπους είναι περισσότερο έτοιμη για καλύτερους οργασμούς, γι’ αυτό και στα ανατολικά αισθητικά πρότυπα, οι γυναίκες σεξουαλικά πρότυπα ήταν πάντα υπέρβαρες και όχι αδύνατες (βλ. χαρέμια).

Η γυναίκα σήμερα, ενώ αντιμετωπίζεται περίπου σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες με μια σαφώς καλύτερη μεταχείριση από τις προηγούμενες 10ετίες και ενώ ορισμένα ταμπού για την ισότιμη θέση της στη σχέση αρχίζουν να καταρρίπτονται, αντιμετωπίζει ακόμη ένα μεγάλο κενό στον τρόπο έκφρασής της γύρω από τη σεξουαλικότητά της.

Πηγή: NaturaNrg #23

Προηγούμενο άρθροΗ ζωή είναι γυναίκα!
Επόμενο άρθροΑναγνωρίζοντας τη θηλυκή μας πλευρά