EditorialsΗ πιο μεγάλη παύση -editorial

Η πιο μεγάλη παύση -editorial

Η φύση αναγεννιέται, αφού όμως προηγουμένως «εκδικήθηκε» τον σύγχρονο άνθρωπο για την αλαζονική συμπεριφορά του. Η πιο μεγάλη παύση – editorial

της Νάνσυς Τσιμπίδη

Ο κορονοϊός  θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ακόμη και ως «προϊόν» της ανθρώπινης δραστηριότητας, όχι επειδή  κατασκευάστηκε κρυφά σε κάποιο εργαστήριο, αλλά επειδή εμφανίστηκε σε ένα φυσικό περιβάλλον, οι ισορροπίες του οποίου έχουν σημαντικά διαταραχθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η φύση βρήκε την ευκαιρία να ανασάνει.

Ο ουρανός πιο γαλανός. Σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ποιότητα του αέρα βελτιώνεται. Οι θάλασσες καθαρίζουν. Αεροπλάνα καθηλωμένα, οδικές μετακινήσεις περιορισμένες.

Η πιο μεγάλη παύση.

Τη χρειαζόταν αυτή τη παύση η γη μας. Λες και ένα συμπαντικό δάχτυλο πάτησε στην υδρόγειο με σκοπό να την φρενάρει. Κάθε τι γίνεται για κάποιο λόγο τελικά.

 Ο Covid 19 σίγουρα προκάλεσε «δύσπνοια» αλλά πρόσφερε και μεγάλες «ανάσες».

Ξαφνικά εμείς και ο εαυτός μας. Κλεισμένοι στο σπίτι. Περπατήσαμε πολύ. Τρέξαμε. Γυμναστήκαμε στη φύση. Ανακαλύψαμε νέα μονοπάτια. Ξετρυπώσαμε ποδήλατα και επιτραπέζια παιγνίδια. Ξεθάψαμε βίντεο και φωτογραφίες, ανακαλύπτοντας πόσο αμείλικτα κυλά ο χρόνος. Είδαμε ταινίες που ποτέ δεν είχαμε το χρόνο να δούμε. Διαβάσαμε βιβλία. Καθαρίσαμε τις ντουλάπες και το μυαλό μας. Γνωρίσαμε γείτονες και κάναμε όλοι μαζί Ανάσταση με κεριά στα μπαλκόνια και πυροτεχνήματα να φωτίζουν συγκινημένα πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης⇒ Περιπατητικός Διαλογισμός – Walking Meditation

Κοιμηθήκαμε πολύ. Μαγειρέψαμε σπιτικές συνταγές. Διαλέξαμε την υγιεινή διατροφή. Σκεφτήκαμε πολύ. Το κάθε λεπτό να μας θυμίζει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Τίποτα δεδομένο!

Συναισθήματα..

Γνωρίσαμε και ακούσαμε τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας. Ανησυχήσαμε. Επικοινωνήσαμε και νοιαστήκαμε ο ένας για τον άλλο. Αξίες και συναισθήματα ίσως πρωτόγνωρα για κάποιους. Μοιραστήκαμε τους ίδιους φόβους. Οι προτεραιότητες αλλάζουν. Φρένο στα κάποια άλλοτε πολύ απαραίτητα. Πλύναμε τα χέρια μας όσο ποτέ άλλοτε. Βάλαμε μάσκες για να προστατευτούμε από τον αόρατο εχθρό και αισθανθήκαμε πώς θα είναι όταν δεν θα υπάρχει πια οξυγόνο…

Συνειδητοποιήσαμε τη σημαντικότητα της υγείας, θαυμάσαμε και νιώσαμε ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, σε όλο τον πλανήτη. Νιώσαμε τη μυρωδιά του θανάτου από τόσο μακριά αλλά και από τόσο κοντά….

Με αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος,

περισσότερο από ποτέ, εσύ άνθρωπε αναλογίσου τι έχεις κάνει στον πλανήτη, στο σπίτι σου, πόσο το σέβεσαι για να αξίζεις το οξυγόνο που σου αναλογεί. Τώρα που κατάλαβες λίγο πώς νιώθουν τα ζώα στα κλουβιά και πήρες μία γεύση για το πόσο εύκολα μπορεί να αφανιστεί ένα είδος στο οικοσύστημα που σε φιλοξενεί. Τώρα,  ίσως κατάλαβες πόσο εύκολα μπορεί το επόμενο να είναι το δικό σου…

www.naturanrg.grNatura Nrg #113

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.