ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΗ Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν με σταματά…

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν με σταματά…

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή νευρολογική ασθένεια που έχει προσβάλλει περίπου 100.000 ανθρώπους στη Βρετανία και 400.000 στις Η.Π.Α. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται γύρω στους 10.000.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Είναι πιο συχνή στα ψυχρά κλίματα και όσο πιο μακριά είναι κάποια χώρα από τον Ισημερινό, τόσο μεγαλύτερη είναι και η συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

  • Δεν είναι θανατηφόρος
  • Ούτε κληρονομείται
  • Δεν μεταδίδεται
  • Και φυσικά δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μία αυτοάνοση φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Στη ΣΚΠ η ουσία (μυελίνη) που καλύπτει τα νεύρα (όπως καλύπτονται τα καλώδια με το πλαστικό μονωτικό υλικό), στον εγκέφαλο, τα οπτικά νεύρα και το νωτιαίο μυελό δέχεται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα και εξαιτίας της φλεγμονής «ξεφτίζει» (απομυελίνωση) και αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό (σκλήρυνση).

Η βλάβη του περιβλήματος οδηγεί σε δυσλειτουργία των νεύρων και στην πρώτη εκδήλωση της νόσου. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-50 ετών, με μεγαλύτερη επίπτωση στη 3η δεκαετία της ζωής τους, χωρίς όμως να αποκλείεται η πρωιμότερη ή οψιμότερη εμφάνισή της. Προσβάλλει περισσότερες γυναίκες από άντρες σε ποσοστό 3 προς 1.

Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς με ΣΚΠ δεν ζουν στις μέρες μας λιγότερο από τους υγιείς, λόγω της σημαντικής προόδου της ιατρικής. Πρόκειται όμως για μια χρόνια νόσο η οποία εξελίσσεται. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές που επιβραδύνουν την εξέλιξή της και μειώνουν τα συμπτώματα. Γι’ αυτό χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση και έγκαιρες παρεμβάσεις ώστε να προλαμβάνεται η εξέλιξη.

Συμπτώματα

Η ΣΚΠ είναι μια πάθηση με πολλές μεταβολές. Τα συμπτώματά της διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και εξαρτώνται από το τμήμα του νευρικού συστήματος που έχει προσβληθεί. Η απομυελίνωση μπορεί να προσβάλει τόσο τα κινητήρια όσο και τα αισθητήρια νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι μπορεί να επιδράσει στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις.

Μερικά συμπτώματα είναι εμφανή, όπως δυσκολία στην όραση, μυϊκή αδυναμία, αισθητικές διαταραχές, προβλήματα στην κίνηση, άλλα όμως, όπως η κούραση, η εναλλαγή διάθεσης, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, είναι συνήθως συμπτώματα ακαθόριστα ή «κρυφά» που είναι δύσκολο να τα περιγράψει ο πάσχων σε άλλους.

Πολλοί ασθενείς κατατάσσουν την κόπωση στα συμπτώματα που τους καθιστούν ανήμπορους περισσότερο από κάθε άλλο σύμπτωμα. Συχνά εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Η κούραση μπορεί να εμφανιστεί και μετά ένα βαρύ γεύμα, κάπνισμα ή ποτό, ή από την αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας μετά από ζεστό μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Υπάρχει μάλιστα το τεστ του ζεστού μπάνιου που αποτελεί εξέταση για τη διάγνωση της κόπωσης στη ΣΚΠ. Τα συμπτώματα έπειτα από το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να είναι ένα αίσθημα βάρους ή θαμπή όραση.

Διάγνωση

Είναι δύσκολο να διαγνωστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση με την οποία να μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι. Το ιστορικό των συμπτωμάτων είναι συνήθως ασαφές και τα διαφορετικά συμπτώματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες παθήσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να υποπτευθούμε τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι εξετάσεις που δίνει συνήθως ο θεράπων ιατρός είναι με σκοπό να αποκλειστεί η πιθανότητα άλλων ασθενειών και με την «εις άτοπον απαγωγή» να οδηγηθεί στην πιθανή διάγνωση για ΣΚΠ.

Αίτια

Η αιτιολογία της νόσου, ένα και πλέον αιώνα μετά την πρώτη σαφή περιγραφή της, εξακολουθεί να παραμένει ένας άλυτος γρίφος της σύγχρονης ιατρικής. Έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο σύνδεσης της με διάφορους παράγοντες, όπως ιοί, διαιτητικές συνήθειες, συναισθηματική φόρτιση, τοξίνες, τραυματισμός. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει καθορισθεί κάποιος υπεύθυνος αιτιολογικός παράγων που να αφορά στην παθογένεια της νόσου. Ωστόσο, αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση μεταξύ των ερευνητών, ότι η ΣΚΠ δεν οφείλεται σε ένα και μόνο αίτιο, αλλά ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, επιδρούν σε κάποιο άτομο με ειδική γενετική προδιάθεση, προκαλώντας διαταραχές στην ανοσία αυτού του ατόμου, ενεργοποίηση μηχανισμού καταστροφής του νευρικού συστήματος και εμφάνιση της νόσου.

Μορφές της νόσου & αντιμετώπιση

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές εκδήλωσης και βαρύτητας. Υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν ένα και μοναδικό σύμπτωμα, κι αυτό με τον καιρό υποχωρεί. Πρόκειται για καλοήθεις μορφές της νόσου. Στο ίδιο μικρό ποσοστό παρουσιάζονται και οι ιδιαίτερα επιθετικές μορφές. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του μυϊκού ελέγχου και δύναμης, της όρασης, της ισορροπίας, της αίσθησης και της εγκεφαλικής λειτουργίας (όχι νοητικής). Με την πάροδο του χρόνου και μετά από επαναλαμβανόμενες υποτροπές, η φθορά συσσωρεύεται και ενδεχομένως οδηγεί σε μόνιμες βλάβες.
«Πρωταρχικός στόχος της επιστημονικής κοινότητας παραμένει η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της νόσου, η οποία πλέον σε σημαντικό βαθμό είναι εφικτή, εξηγεί ο κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ και Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας.

Η προστασία της κινητικής και νοητικής λειτουργικότητας των ασθενών αποτελούν κυρίαρχους στόχους μέσω μακροχρόνιου ελέγχου της ενεργότητας της νόσου και της νευροπροστασίας στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Η σταθερή και συνεπής συνεργασία ασθενών – ιατρών, η έγκαιρη ενημέρωση αλλά και η σωστή ψυχολογική στήριξη, η αποκατάσταση και η σωματική άσκηση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την καλύτερη διαχείριση της νόσου.»

Η δύναμη της θέλησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ), η φετινή ενημερωτική εκστρατεία είχε στόχο να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πάσχοντες και να τους προτρέψει να εστιάσουν στη δύναμη της θέλησης. Με μότο την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στοχεύει στο να αναδείξει τη θετική στάση των ατόμων με ΣΚΠ, ώστε να συνεχίσουν να είναι άτομα ανεξάρτητα, υπερήφανα και ικανοποιημένα από τη ζωή.

Η σωστή ενημέρωση της οικογένειας, συγγενών και φίλων σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας και της προσαρμογής των ασθενών στα νέα δεδομένα της ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στηρίζει και την Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, με κεντρικό μήνυμα «Προορισμός: Μια καλύτερη Ζωή. Σκέψου θετικά!» η οποία φέρει την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.poamskp.gr, Τ.: 213 0222777

Πηγή: NaturaNrg #72

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης