GreenΗ πυρηνική ενέργεια στη γειτονιά μας

Η πυρηνική ενέργεια στη γειτονιά μας

Μπορεί η καταστροφή στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου να μην «αγγίζει» την Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως βρισκόμαστε μακριά από πυρηνικούς αντιδραστήρες και ενδεχόμενους κινδύνους. Η Ελλάδα βρίσκεται περικυκλωμένη από πυρηνικά εργοστάσια και μάλιστα από μονάδες σχετικά μεγάλης παλαιότητας. – Η πυρηνική ενέργεια στη γειτονιά μας

του Απόστολoυ Στάικου

‘‘Οι πυρηνικοί σταθμοί που βρίσκονται σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, μπορούν σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος να πλήξουν τους Έλληνες πολίτες, καθώς τα ραδιενεργά νέφη ταξιδεύουν πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση θα είναι σαν να ζούμε στην Ουκρανία ή στη Ρωσία, όταν έγινε το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ’’, υποστηρίζει ο κ. Αθανάσιος Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στη Natura Nrg. ‘‘Στο Κοζλοντούι δεν πρέπει να υποτιμούμε την απειλή από τη δεξαμενή φύλαξης πυρηνικών αποβλήτων, όπου είχε παρουσιαστεί και πρόβλημα διαρροής προ μερικών ετών. Κάθε πυρηνικό εργοστάσιο φυλάσσει δίπλα του εκατοντάδες τόνους καμένου ουρανίου, του πλέον επικίνδυνου ραδιενεργού υλικού. Πριν από το 1990, η Σοβιετική Ένωση διαχειριζόταν τα απόβλητα του Κοζλοντούι. Τώρα, καθώς η διαχείρισή τους είναι πανάκριβη, έχει καταγραφεί πρόβλημα υπερχείλισης των αποθηκών’’, προειδοποιεί ο κ. Γεράνιος.

Η κατασκευή στην γείτονα χώρα

Η δρομολογούμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, στον απόηχο της κρίσης στην Ιαπωνία, επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το κατά πόσο είναι ασφαλής μια τέτοια επένδυση και εάν συνιστά απειλή για τη χώρα μας. Πυρηνικοί επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Αντωνόπουλος, εμφανίζονται υπέρ της κατασκευής, υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των οικολόγων αντιδρούν σθεναρά, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κίνηση μείζονα απειλή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Κύπρο. Από το πιθανό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, προστίθεται ο κίνδυνος από τη διακίνηση στη Μεσόγειο των πυρηνικών του αποβλήτων.

The_Nuclear-power-plant

Τι υπάρχει τριγύρω…

Η Βουλγαρία σχεδίαζε να κατασκευάσει δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην περιοχή του Μπέλενε, επίσης στις όχθες του Δούναβη (όπως και το Κοζλοντούι). Το έργο ανέλαβε το 2008 η ρωσική Atomstroyexport (θυγατρική της Rosatom), με στρατηγικό επενδυτή τη γερμανική RWE. Αν και ξεκίνησαν κάποια οικοδομικά έργα, το φθινόπωρο του 2009 το έργο σταμάτησε πλήρως. Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει μπει ούτε τούβλο. Οι Βούλγαροι έχουν αναθέσει στη βρετανική τράπεζα HSBC να εκτιμήσει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, η οποία αμφισβητείται έντονα.
Λίγο πιο βόρεια, στην περιοχή Τσερναβόδα της Ρουμανίας, λειτουργεί πυρηνικό εργοστάσιο με δύο σχετικά νέους αντιδραστήρες, ενώ αναμένεται η λειτουργία και άλλων. Στη Σλοβενία, στην πόλη Κρσκο, υπάρχει ακόμα ένας παλιός αντιδραστήρας. Πλησιάζει την 30ετία και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί από καινούργιο, μεγαλύτερης ισχύος.
Στη Βόρεια Ευρώπη, το ιαπωνικό θρίλερ προκαλεί δεύτερες σκέψεις σε πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επανεξετάζουν την πυρηνική τους πολιτική. Πρώτη η Γερμανία ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των παλαιών πυρηνικών της εργοστασίων.
Της απόφασης αυτής προηγήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις σε τέσσερις πόλεις της Γερμανίας με τη συμμετοχή 250.000 διαδηλωτών. Αντίστοιχη διαδήλωση έγινε και στο Παρίσι, όπου όμως συγκεντρώθηκαν λιγότερα από 300 άτομα!

Πυρηνική Γαλλία

‘‘Ο φόβος σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ιαπωνία θα έπρεπε να κινητοποιήσει τον κόσμο, αλλά είναι αλήθεια, δεν είχαμε μεγάλη προσέλευση’’. Τάδε έφη ο Φρέντερικ Γκέσικτ που διοργάνωσε τη διαδήλωση στο Παρίσι μαζί με οικολογικές και αριστερές πολιτικές ομάδες κοντά στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει την κοινή γνώμη μακριά από το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Στη Γαλλική Εταιρεία Ηλεκτρισμού, που βασίζει την παραγωγή της στην ατομική ενέργεια, εργάζονται περίπου 200.000 άτομα σε όλη τη χώρα.  Η Γαλλία εξαιτίας των ενεργειακών πηγών της, έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης έχει και τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. Η χώρα διαθέτει 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες και περίπου το 80% της παραγωγής ενέργειας βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως. Η μέση ηλικία των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων είναι τα 24 έτη. Δεκαεννέα από τους αντιδραστήρες είναι περίπου 30 ετών.

Ελλάδα και Πυρηνική Ενέργεια

Ιδιαίτερα αρνητικοί απέναντι στην πυρηνική ενέργεια εμφανίζονται οι Έλληνες. Λογικό, θα σκεφτεί κανείς μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία. Όμως, η απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας δεν αποτελεί νέο εύρημα για τους δημοσκόπους. Σύμφωνα με το οικολογικό βαρόμετρο της εταιρείας Public Issue της περιόδου 2008-2009, 8 στους 10 πολίτες είναι κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το 50% των πολιτών ζητούν να κλείσουν όλοι οι αντιδραστήρες.

Η άποψη της Greenpeace

Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου, σημειώνει: ‘‘το πυρηνικό θρίλερ της Φουκουσίμα έχει αναστατώσει τους πολίτες που ζητούν ενημέρωση για την πυρηνική ενέργεια και τις συνέπειές της. Δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις ανήσυχων ανθρώπων που θέλουν να μάθουν αν κινδυνεύουμε. Η Greenpeace, καθώς και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας’’.

renewable-energy-in-tourism

Πολιτική “οικολογία”

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον το θέμα των πυρηνικών αναδεικνύεται ίσως το μοναδικό στο οποίο «ομονοούν» σύσσωμα τα ελληνικά κόμματα. Tόσο για τη μη εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα όσο και στον αυστηρότατο έλεγχο των εγκαταστάσεων γειτονικών χωρών. Στο πρόσφατο παρελθόν όμως, ο πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, χαρακτήρισε, την πυρηνική ενέργεια φιλικότερη προς το περιβάλλον. Φιλικότερη από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος..
‘‘Οι πρόσφατες αναφορές για εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων στις γειτονικές μας χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ κ.λπ.) πρέπει να μάς ανησυχούν, όχι λόγω των ‘‘πιθανολογούμενων’’ εγκαταστάσεων. Αλλά λόγω των συντονισμένων αναφορών σ’ αυτές, που έχουν στόχο την αποδοχή εκ μέρους της κοινωνίας μας της ‘‘αναπόφευκτης ανάγκης εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων και στη χώρα μας’’, επισημαίνει ο κ Γεράνιος. Η υιοθέτηση των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι μια έντονα κοινωνική απόφαση. Γιατί οι κίνδυνοι αφορούν πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας έξω από εθνικά σύνορα. Δεν πρέπει να μάς διαφεύγει το γεγονός ότι σε τέτοιου είδους σοβαρές αποφάσεις η κοινωνία και οι επιστήμονες είναι εκτός σκηνής. Τα νήματα κινούν οι εταιρείες και οι τεχνοκράτες’’.

“Μακριά και αγαπημένοι”

Οι εικόνες που φτάνουν σ’ εμάς από τη μακρινή Ιαπωνία αποδεικνύουν πως η τεχνολογική εξέλιξη και η οργάνωση του κράτους δεν μπορούν να ησυχάσουν. Πόσο μάλλον να νικήσουν τον Εγκέλαδο. Αποδεικνύουν ακόμη πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ‘‘χρήσιμη, καθαρή ή και πράσινη’’, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί και επιστήμονες. Εντούτοις, κρύβει και πολλούς κινδύνους. Γι’ αυτό η Natura Nrg παίρνει θέση και δηλώνει «μακριά και αγαπημένοι»…

Πηγή: NaturaNrg #16

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης