ΨυχολογίαΗ σεξουαλική συμπεριφορά στο διαδίκτυο

Η σεξουαλική συμπεριφορά στο διαδίκτυο

Δύο «ισχυρές δυνάμεις» συναντιούνται σε κοινό δρόμο: το διαδίκτυο, που από μόνο του ασκεί γοητεία και καθηλωτική επίδραση σε κάθε χρήστη -σε συνδυασμό με τη συναισθηματική αποστασιοποίηση που προσφέρει- και η σεξουαλική συμπεριφορά, αν μη τι άλλο το πιο κινητήριο κομμάτι της ζωής.

♦ της Ειρήνης Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο

Η εμπειρία δεν μπορεί παρά να είναι έντονη και καθηλωτική! Tα ερεθίσματα, οι επιλογές είναι τόσα πολλά που κανείς δεν μπορεί εύκολα να αρνηθεί και να ελέγξει. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν εξάρτηση ακόμη και από την απλή χρήση του διαδικτύου, πόσο μάλλον τώρα!

Η χρήση του διαδικτύου αποτελεί πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δεκάδες πληροφοριών, αλληλογραφία, αγαθά διακινούνται και διεκπεραιώνονται μέσω διαδικτύου. Πράγματι το διαδίκτυο έχει «εισχωρήσει» σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, ακόμη όμως και σε μια πολύ προσωπική: τη σεξουαλική μας συμπεριφορά.

Και στο σημείο αυτό αρχίζουν να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα: σημαντικός αριθμός ατόμων δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τη σεξουαλική συμπεριφορά που αναπτύσσει στο διαδίκτυο και να σταματήσει. Δεν μπορεί να βάλει ένα όριο…

-Η ιστορία του Π.

man_laptopΟ Π. είναι 35 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Εργάζεται ως στέλεχος μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας και περιγράφει τη δική του εμπειρία.

«Είναι 2.30 π.μ. και είμαι ακόμη εκεί… Εικόνες πορνό «ξεπηδούν» διαρκώς στην οθόνη του υπολογιστή μου και εγώ δεν μπορώ να ξεκολλήσω… Είπα στον εαυτό μου ότι σήμερα θα καθίσω μόνο για μία ώρα και μετά θα πάω για ύπνο. Εξάλλου, λόγω της έλλειψης ύπνου δεν μπορώ πια να συγκεντρωθώ και στη δουλειά μου…

Τακτοποίησα την καρέκλα μου και την οθόνη του υπολογιστή, έτσι ώστε να μπορώ να αντιδράσω άμεσα αν ξαφνικά εμφανιστεί στην πόρτα η γυναίκα μου. Δεν θα ήθελα να με πιάσει ξανά όπως την άλλη φορά… Τότε, της εξήγησα πως ήταν τυχαίο και ότι δεν θα συνέβαινε άλλη φορά.

Η υπόσχεση αυτή όμως δεν κράτησε για περισσότερο από μια εβδομάδα. Μετά άρχισα πάλι τα ίδια. Αρχικά μπορούσα να κάθομαι μόνο μία ώρα, τουλάχιστον για να κοιμάμαι κανονικά, σταδιακά όμως άρχισα και πάλι να χάνω την αίσθηση του χρόνου: περνούσαν τρεις ή τέσσερις ώρες και νόμιζα ότι είχε περάσει μόνο μια ώρα! Περίμενα κάθε βράδυ με τόση ανυπομονησία και προσμονή. Ένιωθα κάτι να με «ρουφάει» στο διαδίκτυο, αλλά δεν με ενδιέφερε… Μετά όμως ένιωθα πάντα ενοχές, ένιωθα απαίσια. Τα συναισθήματα αυτά χειροτέρευαν όσο περνούσε ο καιρός και τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορώ να σταματήσω!».

Ίσως κι εσείς έχετε νιώσει έτσι…

Ίσως κι εσείς έχετε αισθανθεί έτσι ή δεν είστε ακόμη σίγουροι ή δυσκολεύεστε να το παραδεχτείτε… Μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια μια σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων θα μπορούσατε να αξιολογήσετε τη δική σας συμπεριφορά στο διαδίκτυο:

  • Έντονη ενασχόληση/ εμμονή Σκέφτεστε διαρκώς πώς θα οργανώσετε το χρόνο σας και το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να «χωθείτε» και πάλι στο διαδίκτυο. Συνειδητά ή ασυνείδητα είστε πάντα εκεί, στο διαδίκτυο, σε έναν άλλο κόσμο…
  • Ασχολείστε όλο και περισσότερες ώρες… Είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι αυτή τη φορά θα ήταν μόνο για μια ώρα αλλά, τώρα, κοιτάτε το ρολόι σας και έχουν περάσει 3 ώρες. Δεν συνειδητοποιείτε πώς περνά η ώρα. Ξεκινήσατε να κάνετε χρήση μία ή δύο φορές την εβδομάδα και τώρα αυτό συμβαίνει καθημερινά. Όπως συμβαίνει και με άλλες μορφές εξάρτησης: αναπτύσσετε «ανοχή».
  • Έχετε προσπαθήσει να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας ή να σταματήσετε, χωρίς επιτυχία. Ενώ προσπαθήσατε με πολλούς τρόπους να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας, η χρήση του διαδικτύου σάς «τραβούσε» στους δικούς της ρυθμούς.
  • Νιώθετε ανησυχία και εκνευρισμό όταν προσπαθείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Μπορεί να μην το έχετε προσέξει, αλλά το έχουν παρατηρήσει οι άλλοι γύρω σας: η συμπεριφορά σας αλλάζει όταν προσπαθείτε «να το κόψετε».
  • woman_mobile internet

 

  • Προσπαθείτε να ξεφύγετε από τα προβλήματά σας και να νιώσετε ανακούφιση από αισθήματα άγχους, ενοχής, κατάθλιψης. Το άτομο που έχει αναπτύξει αυτή την εξάρτηση καταφεύγει σε αυτό για να νιώσει καλύτερα και να εκτονώσει το άγχος που βιώνει.
  • Αναζητάτε πιο έντονες εμπειρίες και εμπλέκετε τον εαυτό σας σε «επικίνδυνες» συμπεριφορές. Ξεκινήσατε από απλή περιέργεια και τώρα δεν διατηρείτε καν την ανωνυμία σας. Κανονίζετε συναντήσεις με τα άτομα που γνωρίζετε, κλείνετε ραντεβού σε ξενοδοχεία κοκ…
  • Λέτε συστηματικά ψέματα για να αποκρύψετε τη σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνετε στο διαδίκτυο, προκειμένου να μη φανερωθεί το μέγεθος της ψυχολογικής εξάρτησης.
  • Απώλειες: έχουν επηρεαστεί ή διαλυθεί σημαντικές προσωπικές σχέσεις, έχετε χάσει την εργασία σας κ.ά. Οι επιπτώσεις είναι πολλές κυρίως όταν νιώθετε ότι δεν ελέγχετε τη ροή των καταστάσεων…
  • Οικονομικές επιπτώσεις: πολλές ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού λειτουργούν με μηνιαία χρέωση και έτσι εύκολα χάνεται ο έλεγχος των οικονομικών εξόδων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξαφνικά «ανακαλύπτουν» τα τεράστια ποσά που έχουν χρεωθεί χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει.
  • Διατηρείτε την ψευδαίσθηση ότι πραγματικά έχετε σεξουαλική δραστηριότητα! Όπως συμβαίνει και με εκείνους που θεωρούν ότι έχουν «φίλους» και αλληλεπιδρούν κοινωνικά στο facebook κ.ο.κ., έτσι κι εσείς πιστεύετε ότι πραγματικά είστε σεξουαλικά ενεργός/ ή! Η ουσία είναι ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Θέστε βασικά ερωτήματα

Μπορεί το διαδίκτυο να έχει αυξήσει τις δυνατότητες επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, δεν παύει όμως να αποτελεί ουσιαστικά μια κατάσταση «εικονικής πραγματικότητας», μια κατάσταση που παρέχει μια απόσταση ασφαλείας από όλα: από τα συναισθήματά μας, τους άλλους, την πραγματικότητα ..

Είναι σημαντικό να αναρωτηθεί κανείς γιατί αναζητά τη σεξουαλική εκτόνωση σε καταστάσεις στις οποίες ουσιαστικά αποφεύγει την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους στην πραγματικότητα;  Γιατί νιώθει πιο απελευθερωμένος στο διαδίκτυο και όχι σε μια πραγματική σχέση;

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές ίσως τον βοηθήσουν να κατανοήσει τι ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά που εκδηλώνει στο διαδίκτυο και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να κινηθεί, προκειμένου να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Βιβλιογραφία
Patrick Carnes, David L. Delmonico, Elizabeth Griffin, Joseph M. Moriarity: Ιn the Shadows of the Net. Breaking Free of Compulsive Online Sexual Behavior, sec. ed. Hazelden, Minnesota, 2007.
-Patrick Carnes: Contrary to Love: Helping the Sexual Addict. Hazelden, Minnesota, 1989.

Πηγή: NaturaNrg #33

 

Sas-endiaferei_arrow

safer internet

Sex. O φόβος της συναισθηµατικής εγγύτητας

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης