Tο δέρμα μας έχει μνήμη, όπως ένα αρχείο. Κάθε στιγμή έκθεσής μας στον ήλιο προστίθεται στις προηγούμενες. Aυτό σημαίνει ότι το δέρμα μας κινδυνεύει κάθε χρόνο περισσότερο!
♦ της Στέλλας Μπανούση
Ο ήλιος που βρίσκεται παντού και παραμονεύει κάθε μας κίνηση, έχει τους δικούς του κανόνες. Εάν δεν του φερθούμε σωστά, μπορεί να μάς προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες με την ακτινοβολία του, ενώ εάν τον αντιμετωπίσουμε με σύνεση και προσοχή, μπορούμε, εκτός από το να αποκτήσουμε το εξωτικό χρώμα που επιθυμούμε, να προστατεύσουμε και την υγεία μας.
Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τουλάχιστον 40 από τις 52 εβδομάδες του χρόνου στο εσωτερικό ενός σπιτιού, ενός γραφείου, κ.λ.π. Έτσι, από τις πρώτες μέρες κιόλας της άνοιξης, η αυξημένη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, μάς δημιουργεί τη διάθεση να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να καταφύγουμε στην ύπαιθρο ή στην πιο κοντινή παραλία. Το δέρμα μας, όμως, «σοκάρεται» ανεπανόρθωτα από την απότομη έκθεση στον ήλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υγεία μας!
UVA & UVB ακτινοβολία: η αόρατη απειλή
Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, που προκαλούν το μαύρισμα, αλλά και την καταστροφή των δερματικών στοιβάδων χωρίζονται σε UVA, UVB και UVC. Οι τελευταίες είναι μάλλον ακίνδυνες, διότι το μεγαλύτερο μέρος τους απορροφάται προτού φτάσει σε εμάς. Η UVA που αποτελεί το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας, δεν προκαλεί εγκαύματα, όπως η UVB, αλλά προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος.
Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο μάς προστατεύουν το ίδιο καλά κι από τα δύο είδη ακτινοβολίας; Η κα Χριστίνα Αντωνίου, καθηγήτρια Δερματολογίας της 1ης Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» απαντά τα εξής: «Μέχρι το 1980, τα αντηλιακά παρείχαν προστασία απέναντι στη UVB (μεσαίου μήκους κύματος ακτινοβολία), γιατί πίστευαν πως η UVA είναι αθώα. Τώρα όμως έχουμε επιβεβαιώσει ότι και η UVA συμμετέχει στην καρκινογένεση και στη φωτογήρανση. Άρα, ένα σωστό αντηλιακό πρέπει να έχει ένα ευρύ φάσμα προστασίας, που να επιβεβαιώνεται στη συσκευασία με την ένδειξη PPD (δείκτης προστασίας από την UVA), όπως είναι ο SPF για την UVB.»
Μήπως δεν “φοράμε” σωστά το αντηλιακό μας;
Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει από δερματολογικές κλινικές, οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο το αντηλιακό, με αποτέλεσμα να έχουμε ελλιπή προστασία.
Η κ. Χριστίνα Αντωνίου εξηγεί: «Το πρώτο λάθος είναι –και δυστυχώς το κάνουμε πολλοί- ότι δεν εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε κάθε σημείο του σώματος που εκτίθεται στον ήλιο. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές: αυτιά, μύτη, χείλη, στο λαιμό και το φαλακρό κεφάλι. Το δεύτερο είναι η σωστή ποσότητα αντηλιακού. Κανονικά απαιτείται να εφαρμόζουμε 2mg προϊόντος ανά τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος. Οι περισσότεροι όμως, άνθρωποι απλώνουν τη μισή ποσότητα απ’ αυτή που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για τον καθορισμό του δείκτη SPF. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση του δείκτη από 15 σε 8. Για το λόγο αυτό, οι δερματολόγοι συνήθως συνιστούν αντηλιακά με μεγαλύτερο δείκτη, ώστε να επιτύχουμε τουλάχιστον ένα δείκτη άνω των 15.
Τέλος, θα πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι για ν’ απλώσει σωστά. Και φυσικά χρειάζεται επανάληψη, γιατί αν βάζουμε μόνο το μεσημέρι, δεν προστατευόμαστε από τη UVA που είναι σταθερά υψηλή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.»
Tips
- Η θερμοκρασία δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, γιατί είναι δυνατόν να δεχόμαστε υψηλή ακτινοβολία (UVA), ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή π.χ. σε μια συννεφιασμένη μέρα.
- Να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία που να καλύπτει το φωτότυπο του δέρματός σας, όχι μόνο στην παραλία, αλλά σχεδόν παντού, (όταν οδηγείτε, όταν κάνετε τα καθημερινά ψώνια, κ.λπ.)
- Εάν παρατηρήσετε στο δέρμα σας σπίλους (ελιές), που εμφανίστηκαν ύστερα από έκθεση στον ήλιο, ενώ δεν υπήρχαν πριν, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε αμέσως το δερματολόγο ή τον προσωπικό σας γιατρό.
- Να προστατεύετε τα μάτια σας φορώντας γυαλιά, μην ξεχνώντας να δώσετε προσοχή στην ποιότητα των φακών, αφού ο βλεννογόνος των ματιών δεν διαθέτει προστατευτικό στρώμα κερατίνης στιβάδας, όπως διαθέτει το δέρμα.
Πηγή: NaturaNrg #16