ΥγείαΟλιστικές ΘεραπείεςΗ τέχνη του ΟΧΙ... Γιατί, υπάρχουν κάποια ΟΧΙ που χρωστάμε στον εαυτό...

Η τέχνη του ΟΧΙ… Γιατί, υπάρχουν κάποια ΟΧΙ που χρωστάμε στον εαυτό μας!

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στους κόλπους της φυσικής αντιγήρανσης και την κατά γράμμα επεξήγηση του ακρωνυμίου ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ του ερευνητή Dr. James Duke, θα αναφερθούμε σήμερα στο Ο: ΌΧΙ σημαίνει ΌΧΙ, πολύ βασική κουβέντα.

της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικού – Προέδρου της Ayurveda Hellas Α.Ε. Προέδρου της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. e-mail: bhumimurti@gmail.com

Συνηθίζω να τονίζω πως γενικά ο δρόμος της εξέλιξης δεν είναι καθόλου εύκολος. Χρειάζεται πολλή πειθαρχία και συνειδητή προσπάθεια, για παράδειγμα  είναι πολύ γοητευτικό ο αθλητής “Άλμα επί κοντώ” να τρέχει με το κοντάρι του και να πηδάει τα 6 μέτρα, αλλά για να γίνει αυτό χρειάστηκαν πολλές ώρες με επίπονες ασκήσεις στο γυμναστήριο, άρση βαρών κ.τ.λ.

Μην ξεχνάμε πως στην επιστήμη της Αγιουρβέδα, όπως και σε όλα τα αρχαία θεραπευτικά συστήματα, ο άνθρωπος αποτελεί ένα ΟΛΟΝ και μέρος ενός ΟΛΟΥ, οπότε εκτός του να σέβεται τη δική του, την Αληθινή του Φύση, και στα τρία επίπεδα της Ύπαρξής του (σώμα – νους – πνεύμα), παράλληλα πρέπει να σέβεται τη νομοτέλεια του σύμπαντος, τους ρυθμούς και τις επιταγές του, τη Φύση που αποτελεί το ευρύτερο περιβάλλον του και αποτελεί έναν από τους 5 βασικούς παράγοντες αυτοθεραπείας του Ιπποκράτη.

Αρκεί να σκεφτείτε το εξής: αν κάνετε μια βόλτα στο δάσος το σούρουπο, θα δείτε πως, ενώ ακούτε μια απίστευτη ποικιλία ήχων κυρίως από πουλιά και άλλα πλάσματα, ξαφνικά μια συγκεκριμένη στιγμή μετά τη δύση του ηλίου, τα πάντα σιωπούν και η Φύση κοιμάται, για να ξυπνήσει πάλι μια συγκεκριμένη στιγμή το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Ο άνθρωπος που είναι ένα αναπόσπαστο μέρος αυτού του βασιλείου, γιατί να κοιμάται και να ξυπνάει ό,τι ώρα θέλει; Ιδού ένας σπόρος ασθένειας.

Ισορροπώντας …χωρίς  «άλλοθι»

Το αγιουρβεδικό σύστημα μας δίνει μια πολύ πλούσια πληροφόρηση, όσον αφορά τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες ισορροπούμε και έχουμε  “ευκρασία” κατά τον Ιπποκράτη, όπως και πώς, πότε και γιατί έχουμε “δυσκρασία” και πώς μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους.
Γι’ αυτό και στη βιβλιογραφία αναφέρεται σαν το “εγχειρίδιο χρήσης” μας.

Σε αυτά τα πλαίσια πιστεύω να γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι,

όταν κανείς έχει τη γνώση σε τι να πει ΟΧΙ, από τα πιο απλά θέματα διατροφής (ΟΧΙ σε μια τούρτα παγωτό ή ΟΧΙ σε ένα hamburger) μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως ηθικές συμπεριφορές και τρόποι σκέψης, άρνηση σε εγωιστικές και γενικότερα αρνητικές τάσεις.
Μια συχνή παγίδα που ο νους μπορεί να βάλει είναι τα τεχνητά “άλλοθι”,  π.χ. λέμε «δεν πειράζει να φάω λιγάκι από αυτό ή να κάνω λίγο από το άλλο …. άλλωστε μέτρον άριστον», παραφράζοντας βέβαια την αρχαία ρήση που ως μέτρο δεν εννοεί το μέτριο αλλά το μέτρο – ισορροπία, έννοια που και στην αγιουρβεδική ιατρική είναι πρώτιστης σημασίας.

Βέβαια, η σύγχρονη εποχή και οι συνθήκες της είναι ένα μεγάλο –ΑΝΤΙ – σε όλη την προσπάθεια για τα παραπάνω και πρέπει κανείς να δίνει καθημερινά μια συνεχή μάχη, κόντρα σε πολλά κατεστημένα, για το λόγο αυτό είναι πολύ λίγοι αυτοί που είναι έξω από τα στατιστικά και τους μέσους όρους, καταφέρνοντας σε μεγάλο βαθμό έναν από τους βασικούς στόχους της Αγιουρβέδα: να ελέγχουμε τις ζωές μας χωρίς την παρεμβολή των ασθενεiών και της γήρανσης, δηλαδή τη “φυσική αντιγήρανση”. Όμως, πράγματι η προσπάθεια ΑΞΙΖΕΙ.

Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν ίσως τεχνητοί τρόποι να πετύχει ένα πρόσωπο χωρίς ρυτίδες, ωραίο στόμα, μύτη, στήθος, σώμα κ.τ.λ. αλλά ένα νεανικό βλέμμα, μια νεανική φωνή και ένα υγιές ευλύγιστο και ανθεκτικό σώμα που αποτελούν και τις ειδοποιούς διαφορές στον τομέα της φυσικής αντιγήρανσης, επιτυγχάνονται μόνο με ολιστικές προσεγγίσεις, συνειδητή προσπάθεια και προπαντός, λέγοντας πολλά… ΟΧΙ.

Πηγή: NaturaNrg #51

 

Sas-endiaferei_arrow

Το κβαντομηχανικό μας σώμα

Να αγαπάμε τον εαυτό μας

Αποκτήστε Φυσική Ανοσία

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης