GreenΗ θάλασσά μας. Ας τη φροντίσουμε.

Η θάλασσά μας. Ας τη φροντίσουμε.

Πώς θα αντιδρούσες στη σκέψη ότι σε μερικά χρόνια η Μεσόγειος θα έχει περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ότι ψάρια ως το 2050; Γνωρίζεις ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα; Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε λεπτό καταλήγει στη θάλασσα ποσότητα σκουπιδιών ίση με ένα φορτηγό; Η θάλασσά μας. Ας τη φροντίσουμε.

Της Μαρίας Γκέκα

Η θάλασσά μας. Ας τη φροντίσουμε.

Τι είναι η Ελλάδα;

Η ιστορία της, ο υπέροχος ήλιος της, ο πλούτος και η ποικιλία των ελληνικών θαλασσών, τα ατελείωτα χιλιόμετρα των ελληνικών ακτών και τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά… και ένα υπέροχο θαλασσινό φως που κόβει την ανάσα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιστορία της Ελλάδας με τη θάλασσα είναι απόλυτα συνδεδεμένη. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα! Η θάλασσά μας είναι η επιβίωσή μας, οι ανοιχτοί ορίζοντες και τα καλοκαίρια μας.

Οι θάλασσές μας επί αιώνες θεωρούνταν ανεξάντλητες, γεμάτες ψάρια, πολύχρωμους βυθούς και μυθικά είδη. Όμως, με συνεχόμενες πιέσεις από ποικίλες δραστηριότητες, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα, προβλήματα όπως η υπεραλίευση και η ποικίλη ρύπανση οδηγούν στην υποβάθμιση τους.

Τα τελευταία 40 χρόνια οι πληθυσμοί θαλάσσιων σπονδυλωτών ειδών μειώθηκαν κατά 49%, το 90% των ιχθυαποθεμάτων σήμερα απειλείται από την υπεραλίευση, ενώ τα θαλάσσια λιβάδια, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής ποσειδωνίας, συρρικνώνονται με ρυθμούς που ανέρχονται παγκοσμίως στο 2-5% ανά έτος. Και το σημαντικότερο, κινδυνεύουμε σε λίγα χρόνια να έχει περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ότι ψάρια!

Θάλασσες από πλαστικό

Σήμα κινδύνου εκπέμπεται από τις θάλασσές μας, καθώς από τις παραλίες της χελώνας caretta caretta στη Ζάκυνθο μέχρι τις πιο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς και της Μυκόνου, και από το βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, τα πλαστικά βρίσκονται παντού, οδηγώντας το ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή.

To πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος. Η ρύπανση από πλαστικά είναι μία ασθένεια που έχει εξαπλωθεί, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά των θαλασσών μας, και, όπως με κάθε ασθένεια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών της περσινής εκστρατείας της Greenpeace, που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

Κατά τη διάρκεια της 12ήμερης περιοδείας του Rainbow Warrior στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου. Οι εικόνες ήταν σοκαριστικές: τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι.

Συχνότατα είναι πλέον και τα περιστατικά θανάτων θαλασσίων κητωδών λόγω κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων θαλασσίων σκουπιδιών, που ως επί το πλείστον απαρτίζονται από πλαστικό. Ενώ στο στομάχι της φάλαινας που ξεβράστηκε πριν από ένα μήνα στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν περίπου 30 κιλά πλαστικών σακουλών, ένα ίδιο περιστατικό λάμβανε χώρα και στη Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Η υπεραλίευση σκοτώνει τη ζωή στις ελληνικές θάλασσες

Κάκιστη είναι η κατάσταση των ελληνικών θαλασσών, με τα περισσότερα είδη ψαριών να υπεραλιεύονται, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος αλιεύεται στα 20 εκατοστά, ενώ μπορεί να φθάσει και το 1 μέτρο, και οι κουτσομούρες στα 10 εκατοστά, ενώ το κανονικό μέγεθος τους είναι 30 εκατοστά…

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ψαρικά; Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι; Γιατί λέμε όχι στα απειλούμενα είδη και ποια ψάρια δεν πρέπει να καταλήξουν ποτέ στο πιάτο μας;

Εποχικότητα, επάρκεια, αλιευτικό εργαλείο και μέγεθος.

Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές παράμετροι που πρέπει να εξετάζει ο καταναλωτής πριν επιλέξει τα ψαριά του, προκειμένου οι θάλασσες να παραμείνουν ζωντανές και γεμάτες ψάρια.

Η WWF έχει αναπτύξει μια εφαρμογή, to «fish guide», διαθέσιμη και για κινητά τηλέφωνα, που μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για την επιλογή των ψαρικών στο ιχθυοπωλείο και στο εστιατόριο.

Με το πρακτικό ημερολόγιο του Fish Guide app, ξέρεις ποια είναι τα ψάρια που μπορείς να καταναλώνεις κάθε μήνα! Κατέβασε την εφαρμογή και προστάτεψε τη θάλασσα και την τροφή σου.

Για να φροντίσουμε το σπίτι μας και να κρατήσουμε τη θάλασσά μας ζωντανή χρειάζεται η βοήθεια όλων μας. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να την προστατέψουμε!

“Η θάλασσά μας. Ας τη φροντίσουμε!” Ενημερωτική καμπάνια των ΣΚΑΪ – WWF – GREENPEACE

Πηγή NaturaNrg #94

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης