Αρχική Υγεία Ή το τσιγάρο ή …εγώ!

Ή το τσιγάρο ή …εγώ!

Quit-Smoking
Quit-Smoking

Βάλτε τέλος στη βλαβερή συνήθεια και κερδίστε καλύτερη & περισσότερη ζωή

Η χώρα μας «κρατά τα σκήπτρα» στο ποσοστό των καπνιστών στην Ευρώπη και η θέση της συνεχώς ανεβαίνει στην παγκόσμια κατάταξη αυξάνοντας αντίστοιχα τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Ωστόσο, η εφαρμογή και στην Ελλάδα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου 2009 δεν άλλαξε και πολύ τα δεδομένα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν τα ίδια μέτρα.

Συγκεκριμένα:

Στην Ιταλία, μετά την εφαρμογή του ίδιου νόμου μειώθηκε ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και τα οξέα εμφράγματα σε όλες τις ηλικίες.
Στη Μοντάνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, ανακοινώθηκε το 2003 ότι η ελάττωση των καρδιακών επεισοδίων μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους ήταν περίπου 40%. Όταν αργότερα ο νόμος καταργήθηκε, ο αριθμός των εμφραγμάτων έφτασε πάλι στα αρχικά επίπεδα.
Στη Γαλλία ελαττώθηκαν κατά 15% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στη Σκοτία μειώθηκαν τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 17% μέσα σε 18 μήνες.

scissorsΤι κερδίζετε κόβοντας το τσιγάρο

  • Βελτιώνονται η όσφρηση και η γεύση σας, ενώ από την πρώτη ημέρα η αναπνοή σας γίνεται πιο δροσερή.
  • Ελαττώνεται η «κακή» χοληστερίνη και αυξάνεται η «καλή», βελτιώνεται αμέσως η λειτουργικότητα των αγγείων, ενώ σε λίγες εβδομάδες βελτιώνεται και η λειτουργία των πνευμόνων.
  • Απαλλάσσεστε από τον ενοχλητικό τσιγαρόβηχα, τα φλέματα και το λαχάνιασμα.
  • Μειώνονται οι φλεγμονές του στόματος και οι ουλίτιδες και βελτιώνεται η όψη της επιδερμίδας και των μαλλιών.
  • Βελτιώνεται η σεξουαλική ικανότητα και έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνετε παιδί, αφού το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και στα δύο φύλα.
  • Αν είστε γυναίκα, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη.
  • Έχετε 2πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε έμφραγμα, 3πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε εγκεφαλικό, 8πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε ρήξη ανευρύσματος και 20πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε καρκίνο του πνεύμονα.
  • Αν είστε άνδρας και σταματήσετε να καπνίζετε σε ηλικία 35 έως 39 ετών, προσθέτετε 5 χρόνια ζωής, ενώ αν είστε γυναίκα, 3 χρόνια.
  • Μειώνεται 10 φορές ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνων του λάρυγγα και του φάρυγγα, 4 φορές για καρκίνο του στόματος και 7 φορές για καρκίνο του οισοφάγου.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν…

Οι καπνιστές που γυμνάζονται εντατικά χάνουν σταδιακά την επιθυμία τους να ανάψουν τσιγάρο αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που ανακάλυψαν ότι ακόμη και η ήπια άσκηση μπορεί να περιορίσει την επιθυμία των καπνιστών για το τσιγάρο.
Οι προειδοποιήσεις για την υγεία που αναγράφονται στα πακέτα των τσιγάρων ενθαρρύνουν παρά αποτρέπουν τους καπνιστές, έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, σύμφωνα με τις οποίες οι προειδοποιήσεις που αναφέρουν τους κινδύνους του τσιγάρου για την υγεία τελικά εξωθούν τους καπνιστές να καπνίζουν περισσότερο, ενώ προειδοποιήσεις που αναφέρονταν στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην εξωτερική εμφάνιση, μπορούν ευκολότερα να οδηγήσουν έναν καπνιστή στο κόψιμο του τσιγάρου.

Kid-Child-Teen-and-Smoking-8

Κινδυνεύουν και οι παθητικοί καπνιστές

Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Τα παιδιά, μάλιστα, που εκτίθενται συχνά στον καπνό του τσιγάρου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακών βλαβών μέχρι την ηλικία των 13 ετών. Επίσης, οι περιπτώσεις αναπνευστικών λοιμώξεων και ασθενειών του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες καπνιστών είναι αυξημένες.
Αποφύγετε, λοιπόν, τους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, γιατί εισπνέετε τον καπνό που ήδη υπάρχει στο περιβάλλον. Φροντίστε να βγαίνετε συχνά στον καθαρό αέρα ή ανοίγετε κάποιο παράθυρο. Αδειάζετε συχνά τα σταχτοδοχεία για να μην αναπνέετε τα αιωρούμενα σωματίδια του καπνού και, αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα φίλτρα, για να μην απελευθερώνονται ξανά στην ατμόσφαιρα οι ουσίες του τσιγάρου.

Θέλω, αλλά δεν μπορώ…

Μπορεί να το έχετε αποφασίσει, αλλά είναι δύσκολο να κάνετε την αρχή. Αν είστε, λοιπόν, από αυτούς που θέλουν βοήθεια, μπορείτε να επισκεφθείτε:

Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος

Καλώντας στην ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας 800-801.80.80 (χωρίς χρέωση), θα ενημερωθείτε για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Φαρμακείο της γειτονιάς σας

Εδώ θα βρείτε διάφορα υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, αυτοκόλλητα, πίπα, κλπ), τα οποία σας ανακουφίζουν από τα στερητικά συμπτώματά της. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κέντρα βελονισμού

Ο βελονισμός αντιμετωπίζει τον οργανικό εθισμό στη νικοτίνη, ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που ευθύνονται για το στερητικό σύνδρομο και μετριάζει έτσι τα συμπτώματα από την έλλειψη νικοτίνης.

Πηγή: NaturaNrg #05

Sas-endiaferei_arrow

Νιώθεις πραγματικά έτοιμος να σταματήσεις το κάπνισμα;

Ανακαλύψτε τι είδους καπνιστές είστε και τον κατάλληλο τρόπο για να το κόψετε

Προηγούμενο άρθροΥβριδικά Αυτοκίνητα: η πράσινη επιλογή στην αυτοκίνηση
Επόμενο άρθροΠορτοκάλι …. φουλ στα αντιοξειδωτικά