Μπορεί να προκαλεί γέλιο, όμως είναι γεγονός: αν σε μία οικογένεια υπάρχει μωρό, τότε το θέμα «κακάκια» είναι φλέγον, από το πόσες φορές τη μέρα «τα κάνει» μέχρι τι χρώμα ή τι ποσότητα έχουν.
της Αφροδίτης Ραυτοπούλου
⇒ 0 έως 4 μηνών
Ιδού λοιπόν όλα όσα μπορείτε να μάθετε για την υγεία και τη διατροφή του παιδιού σας, κοιτάζοντας την πάνα του!
Ένα νεογέννητο μπορεί να ενεργείται από τέσσερις φορές τη μέρα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, αναλόγως με τη διατροφή του. Αν τρέφεται με μητρικό γάλα, είναι πολύ πιθανό να ενεργείται ακόμα και μετά από κάθε γεύμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο οργανισμός του να χρησιμοποιεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής και έτσι να μην λερώνει την πάνα του ακόμα και για τρεις μέρες συνεχόμενα –γεγονός που πολλές φορές κάνει τις νέες μαμάδες να ανησυχούν.
Όπως εξηγούν οι παιδίατροι, αν ένα μωρό τρώει και είναι ήσυχο, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Από την άλλη, ένα νεογέννητο που τρέφεται με γάλα του εμπορίου, έχει ανάγκη να ενεργείται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Οι άχρηστες ουσίες της συγκεκριμένης τροφής, η οποία είναι πιο δυσκολοχώνευτη από τη φυσική, θα πρέπει να αποβάλλονται πιο τακτικά. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τότε μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας χρησιμοποιώντας για την προετοιμασία του γάλακτος νερό πλούσιο σε μεταλλικά άλατα.
Μάθετε επίσης ότι: Τα πρώτα κακάκια του μωρού λέγονται μηκώνιο και έχουν σχεδόν μαύρο χρώμα. Περιέχουν ουσίες που έχουν απορροφηθεί μέσα στην κοιλιά της μαμάς: αμνιακό υγρό και νεκρά κύτταρα.
⇒ 4 έως 12 μηνών
Καθώς μεγαλώνει το μωρό, οι κενώσεις σταθεροποιούνται σε δύο την ημέρα. Επιπλέον, στην ηλικία των 6-7 μηνών ξεκινάει ο απογαλακτισμός, με τη βαρύτητα στη διατροφή να πρέπει να δίνεται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.
Η αλλαγή αυτή αντανακλάται στο χρώμα και τη σύνθεση των κοπράνων: από μαλακά και κιτρινωπά γίνονται σφιχτά και πρασινωπά. Ωστόσο, αν το μωρό συνεχίσει να ενεργείται πιο συχνά, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος, ο οποίος πιθανόν να συστήσει κάποια διαφοροποίηση στα γεύματα.
Μάθετε επίσης ότι: Πριν τον απογαλακτισμό, μπορεί να καταλάβει κανείς αν ένα μωρό τρέφεται με μητρικό ή τεχνητό γάλα, κοιτάζοντας την πάνα του. Αν τα κακάκια του είναι κιτρινωπά, κρεμώδη και έχουν όξινη μυρωδιά, τότε η διατροφή του είναι φυσική.
Αν αντιθέτως είναι γκριζωπά και μυρίζουν έντονα, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τρέφεται με τεχνητό γάλα, το οποίο είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες.
⇒ 12 μηνών έως 3 ετών
Πλέον, το μωρό ενεργείται μία φορά τη μέρα. Θα πρέπει μάλιστα να βεβαιώνεστε ότι συμβαίνει αυτό, γιατί διαφορετικά το ίδιο δεν θα… διαμαρτυρηθεί. Θα παρουσιαστεί, ωστόσο, μείωση της όρεξης και φούσκωμα της κοιλιάς.
Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, συστήνεται μία διατροφή με περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά, όπως ακτινίδια, αχλάδια, καρότα και φινόκιο -τρόφιμα πλούσια σε ίνες.
Πλησιάζοντας την ηλικία των 3 ετών, το παιδί θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιο-γιο – ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο απαιτεί εκμάθηση αλλά όχι πίεση που μπορεί να προκαλέσει άγχος στο παιδί και να το οδηγήσει στη δυσκοιλιότητα.
Μάθετε επίσης ότι: Πολλές μαμάδες θεωρούν ότι το παιδί τους θα συμφιλιωθεί ευκολότερα με το γιο-γιο αν τον πρώτο καιρό κάθονται δίπλα του και του διαβάζουν κάποιο παραμύθι.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να αφοσιωθεί περισσότερο στην ιστορία παρά σε αυτό που πρέπει να κάνει. Οπότε, ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα σε αυτές τις στιγμές είναι… απαραίτητος, ασχέτως ηλικίας!
⇒ Άνω των 3 ετών
Μόλις το παιδί αρχίζει να πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό και εν συνεχεία στο σχολείο, πολλές μαμάδες σταματάνε να το ρωτάνε αν επισκέπτεται τακτικά την τουαλέτα. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθούν να ενημερώνονται, γιατί σε περίπτωση εκδήλωσης κοιλόπονου ή άλλης σχετικής διαταραχής, θα πρέπει να μπορούν να ενημερώσουν τον παιδίατρο.
Προσοχή: αν είναι ερεθισμένα τα οπίσθια του παιδιού, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι συγκρατεί τα κακάκια του.
Μάθετε επίσης ότι: Συστήνεται μεγάλη προσοχή στις ετικέτες των συσκευασμένων σνακ. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα υδρογονομένα λιπαρά (trans fats), ουσίες που όχι μόνο βλάπτουν την υγεία, αλλά δυσχεραίνουν και τις κενώσεις.
Όσο για τις περιόδους που το παιδί δυσκολεύεται να πάει στην τουαλέτα, θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η σοκολάτα, που προκαλεί φλεγμονή και επιφέρει δυσκοιλιότητα.
⇒ Σας ενδιαφέρει: Πώς να φροντίσω το νεογέννητο μωρό μου; 10 βασικές οδηγίες!
Πηγή: NaturaNrg #07