Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1975 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η «Διεθνής μέρα εορτασμού των επιτευγμάτων των γυναικών» άσχετα από φυλετικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς ή γλωσσικούς διαχωρισμούς. Σκοπός της θεσμοθέτησης ήταν να συμβάλει στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Η ζωή είναι γυναίκα!
της Αφροδίτης Ραυτοπούλου
Τις χαρακτηρίζουν «αδύναμο φύλο», όμως εκείνες αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το «ισχυρό». Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες, πιο προστατευμένες από το στρες, πιο έξυπνες συναισθηματικά, αλλά και τόσο δραστήριες που καταφέρνουν να μετατρέπουν το 24ωρο σε 27ωρο! Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ας υποκλιθούμε στο μεγαλείο της γυναικείας φύσης…
Κάθε άλλο παρά “αδύναμο φύλο”
Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή στατιστική έρευνα, το προσδόκιμο ζωής των αντρών δεν ξεπερνάει τα 79 χρόνια, ενώ στις γυναίκες αγγίζει τα 84,2. Όπως αποκάλυψε έρευνα του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, το γυναικείο σώμα είναι σχεδιασμένο να αντεπεξέρχεται καλύτερα στις βιολογικές αλλαγές της ζωής, χάρη σε μία αδιάκοπη φυσική κυτταρική προστασία που το καθιστά γενετικά πιο δυνατό και άρα μακροβιότερο. Οι Βρετανοί επιστήμονες εξήγησαν ότι τα γυναικεία κύτταρα είναι πιο εύκαμπτα, δηλαδή προσαρμόζονται άμεσα και καλύτερα στις εξωτερικές και εσωτερικές αλλαγές, σε αντίθεση με τα αντρικά που εξαιτίας της μεγαλύτερης δυσκαμψίας τους, είναι πιο επιρρεπή στο θάνατο.
Είναι γεγονός ότι όλη η ζωή των γυναικών ταλαντεύεται ανάμεσα στην αλλαγή και την προσαρμογή: οι μηνιαίες ορμονικές διακυμάνσεις, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, το τέλος της γόνιμης ηλικίας… Όμως, η προσαρμοστική ικανότητα του οργανισμού τους τις διατηρεί «άτρωτες». Επιπλέον, τα γυναικεία κύτταρα εμφανίζονται πιο ανθεκτικά και απέναντι στο οξειδωτικό στρες. Καθώς αναγεννιούνται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από τα αντρικά, έχουν πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές άμυνες απέναντι στους μηχανισμούς γήρανσης.
Ξέρουν να φροντίζουν τον εαυτό τους
Με λίγα λόγια, η μακροζωία είναι γραμμένη στα γονίδια των γυναικών. Την ίδια στιγμή όμως, ευνοείται και από έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής τον οποίο έχουν την τάση να ακολουθούν οι γυναίκες. Καπνίζουν λιγότερο, πίνουν λιγότερο, επισκέπτονται συχνότερα τον γιατρό τους και με τα χρόνια έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη συναίσθηση των αναγκών του σώματός τους.
Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντίκιν της Μελβούρνης, αφού μελέτησαν 3.610 γυναίκες, διαπίστωσαν ότι οι αξιέπαινες συμπεριφορές, όπως η συστηματική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, είναι μεταδοτικές μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το γυναικείο φύλο, περισσότερο σε σχέση με το αντρικό, αν αντιληφθεί ότι κάποια θετική συμπεριφορά είναι και κοινωνικά επιθυμητή, τείνει να την υιοθετήσει ευκολότερα και να την ακολουθήσει κατά γράμμα.
Είναι πιο αυτόνομες
Η πειθαρχία και η ανεξαρτησία άλλωστε αποτελούν κοινά γνωρίσματα του γυναικείου φύλου. Από μικρή ηλικία, τα κορίτσια εκπαιδεύονται από τις μητέρες τους, έτσι ώστε να αυτονομηθούν ταχύτερα από τα αγόρια, τα οποία μένουν προστατευμένα και προσκολλημένα στις μαμάδες τους για περισσότερο καιρό.
Πρόκειται για μαθήματα συμπεριφοράς που εξηγούν γιατί, για παράδειγμα, τα κορίτσια αναπτύσσουν γρηγορότερα το αίσθημα της κοινής λογικής και μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους αλλά και τα μικρότερα αδέρφια τους, σε αντίθεση με τα αγόρια που όχι τυχαία αργούν συνήθως να μιλήσουν ή ακόμα και να ντυθούν χωρίς τη βοήθεια της μαμάς τους.
Είναι πιο επιμελείς και πειθαρχημένες
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, από το δημοτικό κιόλας τα κορίτσια εμφανίζονται πιο εύστροφα στο σχολείο, ενώ και καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους αποδεικνύονται πιο επιμελή. Όλες οι στατιστικές μελέτες συμφωνούν ότι τα κορίτσια διαβάζουν περισσότερο, γρηγορότερα και πιο δύσκολα βιβλία. Βέβαια, θα μπορούσε να αντικρούσει κανείς όλα αυτά τα επιχειρήματα επισημαίνοντας ότι είναι πολύ λίγες τελικά οι γυναίκες που καταφέρνουν να αναρριχηθούν στα υψηλότερα επαγγελματικά κλιμάκια.
Όπως εξηγούν όμως ειδικοί κοινωνιολόγοι, αυτό συμβαίνει επειδή το γυναικείο φύλο έχει διαφορετικούς στόχους. Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται πραγματικά να κάνουν οικογένεια και να αναθρέψουν με όλη την έννοια της λέξεως περισσότερα από ένα παιδιά, δεν έχουν τον χρόνο, τη δύναμη και την ενέργεια για να προοδεύσουν στον επαγγελματικό στίβο. Με δεδομένο ότι τα παιδιά αποτελούν ένα «πρότζεκτ» εικοσαετίας και η καριέρα απαιτεί 20-40 χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, είναι προφανές ότι πρόκειται για δύο ασυμβίβαστα μέτωπα.
Αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας
Η καριέρα λοιπόν αποτελεί θέμα επιλογής για τις γυναίκες και όχι θέμα ικανότητας-αδυναμίας. Η έκθεση “Woman Matter 2010” της αμερικανικής εταιρείας McKinsey, της μεγαλύτερης ίσως συμβουλευτικής εταιρείας επιχειρήσεων παγκοσμίως, επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες που επιλέγουν την καριέρα και κάθονται στις ισχυρότερες καρέκλες των επιχειρήσεων, καταφέρνουν χάρη στη δημιουργικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους να απογειώνουν τον κύκλο εργασιών των εταιρειών αυτών. Με λίγα λόγια, θα μπορούσαν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη όλης της οικονομίας, κρίνοντας μάλιστα και από το γεγονός ότι ούτως ή άλλως αυτές αποφασίζουν και για το 80% των οικογενειακών αγορών.
Είναι πιο ανθεκτικές στο στρες αλλά και σε ασθένειες
Σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω παίζει και ο παράγοντας ότι οι γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες αντοχές στο στρες σε σχέση με τους άντρες. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι είναι πιο προστατευμένες βιολογικά από το στρες χάρη στην ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη ορμόνη της ικανοποίησης, την οποία παράγουν σε υψηλότερα επίπεδα από το αντρικό φύλο.
Όταν είναι λοιπόν ευχαριστημένες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, εκκρίνουν υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης και αυτός είναι ουσιαστικά ο κρυμμένος άσος που έχουν στο μανίκι, τους προκειμένου να αντεπεξέρχονται στις δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις.
Ένα άλλο «ροζ» αντίδοτο απέναντι στο στρες είναι η ικανότητα των γυναικών να το μοιράζονται με τους γύρω τους, σε αντίθεση με τους άντρες που συνηθίζουν να το συγκρατούν όλο μέσα τους.
Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές απέναντι σε διάφορες παθήσεις, όπως για παράδειγμα τις νόσους των πνευμόνων αλλά και τις χρόνιες νεφροπάθειες, οι οποίες παρουσιάζουν σε εκείνες πιο αργή εξέλιξη. Έχει παρατηρηθεί ακόμα ότι η υπέρταση πλήττει πιο αργά ηλικιακά τις γυναίκες, οι οποίες χαίρουν της προστασίας των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου τους, ορμόνες που τις προφυλάσσουν και απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο εγκέφαλός τους είναι multitasking
Μεγάλο ατού των γυναικών αποτελεί και ο εγκέφαλός τους. Ερευνητές από βρετανικό Πανεπιστήμιο διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες διαθέτουν την ικανότητα του multitasking (να διεκπεραιώνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα).
Μία έρευνα που παρουσιάστηκε προ καιρού στο συνέδριο Νευροεπιστημών στο Σαν Ντιέγκο έδειξε ότι η ικανότητα αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων και στα οιστρογόνα, καθότι οι ορμόνες αυτές διευκολύνουν τον «διάλογο» μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι το multitasking εξοικονομεί στις γυναίκες τρεις ώρες ημερησίως, επιμηκύνοντας έτσι με ένα μαγικό τρόπο το 24ωρό τους σε 27ωρο!
Ώρες πολύτιμες για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις των δεκάδων ρόλων τους και να στέκονται αμέριστα δίπλα σε όσους τις έχουν ανάγκη.
Σε αυτό φυσικά τις βοηθάει και η αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη τους, αφού σε σχέση με τους άντρες, οι γυναίκες είναι πιο ικανές να βιώνουν ποικίλα συναισθήματα, να τα αναγνωρίζουν και να τα διαχειρίζονται με επίγνωση.
Όχι τυχαία, έχουν περισσότερους φίλους από τους άντρες και ξεδιπλώνουν καλύτερα την ψυχή τους σε αυτούς, φτάνοντας να ανταποκρίνονται καλύτερα στο ρόλο της γυναίκας, της συζύγου, της μητέρας, της κόρης, της φίλης, της υπαλλήλου, του αφεντικού, της συναδέλφου, κ.τ.λ. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να επαναπροσδιοριστεί ο όρος του «αδύναμου φύλου»;