Η σταθερή βάση της καλής υγείας αποτελεί θεμέλιο λίθο της ζωής. Στην καλή υγεία στηρίζεται η ευτυχία και η ευημερία του ατόμου. Στην «μέγιστη υγεία» στηρίζεται και η πρόοδος, οι επιτυχίες και τα επιτεύγματα που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Χαίρε ω Χαίρε Υγεία!
⇒ της Δρ. Άννας Παπαγεωργίου, PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Υπεύθυνη προγραμμάτων προαγωγής της υγείας “ΕΥΡΩΣΤΙΑ” , www.evrostia-health.gr
Ο άνθρωπος είναι βιο-ψυχο-κοινωνική οντότητα. Αποτελείται ως προς τη σχετική του υπόσταση από το νοητικό, σωματικό και κοινωνικό επίπεδο που ταυτόχρονα αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν την τελική του υγεία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μέγιστη Υγεία αποτελεί υψηλού επιπέδου, ψυχική, συναισθηματική, πνευματική, κοινωνική, σωματική ευεξία και ευρωστία.
Όσο περισσότερη επίγνωση των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων έχουμε τόσο περισσότερο διαλέγουμε το δρόμο που οδηγεί στην αξιοποίηση όλων των ικανοτήτων μας προς όφελος της υγείας και την κατάκτηση της ευτυχίας.
Η συνειδητοποίηση αυτή βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και δεν είναι απαραίτητο να αλλάξει κανείς τα πάντα για να είναι υγιής και ευτυχισμένος. Αρκεί να καλλιεργήσει και να αξιοποιήσει τις καλές συνήθειές του και να περιορίσει τις αρνητικές.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Αντί να θυμώνουμε με τον εαυτό μας που αποκτήσαμε αυτή την ευαισθησία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για την ενίσχυση της υγείας μας φροντίζοντας το πεπτικό μας σύστημα με σεβασμό, Επίσης βελτιώνοντας τις διατροφικές μας συνήθειες. Να μασάμε καλά να τρώμε αργά, ήρεμα, αποφεύγοντας τις όξινες τροφές κα. Έτσι έχουμε χρησιμοποιήσει ένα στοιχείο αυτογνωσίας για να είμαστε υγιέστεροι και τελικά πιο ευτυχισμένοι αντί να μεμψιμοιρούμε και να κατηγορούμε τον εαυτό μας για κάθε πρόβλημα ή να στρουθοκαμηλίζουμε άπραγοι !!
Ιπποκράτης …καλά κρατεί !!!!
- Ο Ιπποκράτης τα είχε πει όλα (..περί διαίτης) και επιβεβαιώνεται από πληθώρα κλινικών μελετών και από τους πλέον έγκριτους επιστημονικούς φορείς. «Ο άνθρωπος πρέπει να προφυλάσσεται από τις αλλαγές και τις υπερβολές της τροφής, των ποτών, του ανέμου και ολόκληρου του περιβάλλοντος, απ’ όπου προέρχονται οι ασθένειες των ανθρώπων…
- Αν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί επιπλέον για τη φύση κάθε ατόμου, μέτρο τροφής και ανάλογη σωματική άσκηση, χωρίς υπερβολή προς το πλεόνασμα ή την έλλειψη. Τότε θα είχε βρεθεί ο σωστός τρόπος για την εξασφάλιση της ανθρώπινης υγείας.
Η Επιστήμη της Διατροφής σήμερα έχει αποδείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφών εμπλέκονται στις διαδικασίες και εισέρχονται στα μεταβολικά μονοπάτια. Της απορρόφησης, αποθήκευσης, βιοδιαθεσιμότητας, βιοενεργοποίησης όλων των μακροθρεπτικών στοιχείων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία). Γνωρίζουμε επίσης ότι η χρόνια ασθένεια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, καθώς και τις ανάγκες μας για θρέψη.
Διαβάστε επίσης ⇒Η υγεία της «Δίαιτας»
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να θυμάται με ποια ουσία προκαλείται η κατάσταση ηρεμίας που επιθυμεί. Σε καταστάσεις στρες, κόπωσης και αϋπνίας ο εγκέφαλος αναζητά τροφές που θα τον κάνουν να νιώσει καλύτερα. Άρα με αυτές τις τροφές προσπαθεί να καλύψει το εσωτερικό κενό και να υποστηρίξει το σύστημα ανταμοιβής.
Μελέτες για το στρες έδειξαν ότι τα άτομα που εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και μάλιστα πλούσιο σε θερμίδες από ζάχαρη και κορεσμένο λίπος.
Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να ενεργοποιήσουν το σύστημα της ανταμοιβής (μηχανισμός στον εγκέφαλο) προκαλώντας εξάρτηση από το φαγητό αντίστοιχη με αυτή των φαρμάκων και των ουσιών.
Αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων
Στόχος της ιατρικής κοινότητας παραμένει η μείωση και διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων. Παρόλα αυτά, τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα δεν είναι αρκετά για να διατηρήσουν την υγεία των ανθρώπων.
Το πόσο βοηθάει η ιατρική κοινότητα στη θεραπεία των χρόνιων ασθενειών και σε τι ποσοστό έχουν κατορθώσει η ψυχανάλυση και η ψυχιατρική να βοηθήσουν τον άνθρωπο για να ξεπεράσει τις επιπτώσεις των ψυχοσωματικών ασθενειών, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να εξεταστεί…
Ακόμα και σε χώρες όπου η ιατρική επιστήμη είναι πολύ προχωρημένη και οι ψυχαναλυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 41.000.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν από χρόνια νοσήματα ενώ ο αριθμός των ψυχικών παθήσεων αυξάνει συνεχώς καθιστώντας την κατάσταση σοβαρή. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα μπορεί να λυθεί ολοκληρωτικά μόνο σε επίπεδο πολιτικών δημόσιας υγείας με τη συνεργασία ολόκληρης της ιατρικής κοινότητας.
Ο δρόμος της πρόληψης
Όλα τα παραπάνω τα οποία μάλιστα τεκμηριώνονται πλήρως από στατιστικά στοιχεία και επιστημονικές διαπιστώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γίνεται πλέον αδήριτη η ανάγκη η ανθρωπότητα να ακολουθήσει έναν άλλο τρόπο ζωής.
Τον δρόμο της πρόληψης μέσα από τα μονοπάτια της σωστής διατροφής και της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας. Επίσης την καταπολέμηση του στρες που αποτελεί μάστιγα για το σύγχρονο άνθρωπο. Δηλαδή μια ολιστική προσέγγιση της ατομικής αλλά και της δημόσιας υγείας η οποία θα βασίζεται κατεξοχήν στην πρόληψη και πολύ λιγότερο στα φάρμακα. Έτσι ώστε να αλλάξει κατεύθυνση η λογική και οι πρακτικές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.
Έτσι, παράλληλα, θα περιοριστεί η τεράστια παγκόσμια δαπάνη για φάρμακα και θεραπείες. (330 δις κοστίζει η ιατροφαρμακευτική δαπάνη για καρδιαγγειακά, καρκίνο , διαβήτη. Κόστος απώλειας παραγωγικότητας στην Ευρώπη σύμφωνα με τις μετρήσεις 2018).
Με πολύ λιγότερα χρήματα επενδυμένα στην πρόληψη και σε πολιτικές δημόσιας υγείας μπορούμε να στοχεύσουμε στην καρδιά του προβλήματος. Δηλαδή στη μείωση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων και στην περαιτέρω αύξηση του προσδόκιμου ζωής με ταυτόχρονη ευζωία!!!
ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΥΓΕΙΑ – WHO (World Health Organization)
Καταπολέμηση παχυσαρκίας
Παύση των επιπέδων παχυσαρκίας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, αντιμετωπίζοντας τις σύνθετες αιτίες μέσω προσέγγισης συστημάτων τροφίμων και πολιτικών υγείας.
Υγιές γήρας
Μειώνουμε την ανικανότητα και ευνοούμε το «ευ γήρας».
Υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα
Nα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρέφονται με υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες, πλήρεις ενεργειακά και με διαθέσιμες πρωτεΐνες.
Παραγωγή τροφίμων
Βελτίωση όλων των σταδίων επεξεργασίας τροφίμων, ανακύκλωση και η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.
Προσωποποιημένη διατροφή
Εξατομικευμένες στρατηγικές διατροφής ώστε να βελτιωθούν τα διατροφικά πρότυπα και ο τρόπος ζωής. Να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών στην Ευρώπη κατά 50% και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατανάλωσης κατά 20%.
INFO
Άννα Παπαγεωργίου, είναι PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.
Έχει διατελέσει Εθνική εκπρόσωπος (2010-2012) στο High Level Group on Nutrition and Physical activity, European Commission ,για τις πολιτικές υγείας. Υπεύθυνη κλινική Διαιτολόγος, Ιατρείο Ελέγχου Βάρους, Παιδιατρική Κλινική “Μητέρα”Ερευνήτρια Γ’ Βαθμίδας στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας ,Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γεώργιου Χρούσου.
Πηγή: www.naturanrg.gr