ena-potiri-xymo-celery-natura nrg

Χυμός σέλερι: o νέος πράσινος θρεπτικός δυναμίτης

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Super foods, Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Οι περισσότεροι τον γνώρισαν τώρα τελευταία μέσα από φωτογραφίες που προκαλούν αίσθηση στο Instagram. Οι επιστήμονες όμως έχουν εντοπίσει τις ευεργετικές ιδιότητες του χυμού σέλερι εδώ και αρκετά χρόνια και οι έρευνές τους έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται πράγματι για έναν θρεπτικό δυναμίτη!

Μάθετε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε στο μάξιμουμ από τον καταπράσινο χυμό που κερδίζει διαρκώς έδαφος στους χώρους της υγιεινής και αλλά της θεραπευτικής διατροφής.

♥ της Αφροδίτης Ραφτοπούλου

Αν δεν έχει τύχει να τον δείτε μέχρι σήμερα, ο χυμός σέλερι έχει ένα ζωηρό πράσινο χρώμα, είναι λεπτόρρευστος και δεν περιέχει ίνες όταν αποχυμωθούν οι μίσχοι του λαχανικού. Ένα ποτήρι χυμού σέλερι έχει 40 θερμίδες και αποτελεί ένα δυναμωτικό κοκτέιλ θρεπτικών ουσιών, καθώς περιέχει:

  • βιταμίνες Α, Κ και C,
  • β-καροτίνη
  • φλαβονοειδή,
  • φυτοθρεπτικά,
  • ασβέστιο,
  • σίδηρο,
  • μαγνήσιο,
  • φώσφορο,
  • κάλιο.

Καλύτερα πρωί-πρωί με άδειο στομάχι 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να τον καταναλώνετε πρωί-πρωί με άδειο στομάχι και σε απόσταση τουλάχιστον 15-30 λεπτών από το επόμενο γεύμα. Σε γενικές γραμμές, αρκεί ένα ποτήρι, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συμπυκνωμένο ρόφημα. Για να λάβετε αναλλοίωτες όλες τις θρεπτικές ουσίες του, αποφύγετε να το αναμίξετε με άλλους χυμούς ή συστατικά.

Πρόκειται για μία σούπερ αλκαλική τροφή, η οποία συμβάλλει στον καθαρισμό του οργανισμού από οξέα και τοξίνες, καθαρίζει το αίμα και το συκώτι και όταν τον πίνετε νωρίς το πρωί, ενισχύει την πέψη των τροφίμων που θα καταναλώσετε όλη την υπόλοιπη μέρα. Αυτές όμως είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητές του. Ενημερωθείτε παρακάτω αναλυτικά για την πολύτιμη δράση του και σε άλλους τομείς της υγείας.

tria-potiria-xymo-celery

  1. Συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του χυμού σέλερι είναι η ικανότητά του να μειώνει τις φλεγμονές. Περιέχει απιγενίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει κατά κύριο λόγο στο σέλερι, τον μαϊντανό και το χαμομήλι. Η απιγενίνη έχει την ικανότητα να ανακουφίζει τις φλεγμονές του στομάχου και να μειώνει τα συμπτώματα της γαστρίτιδας. Επιστημονική έρευνα του 2015 έδειξε ότι μία διατροφή πλούσια σε απιγενίνη περιορίζει στον οργανισμό τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για τις φλεγμονές και συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από φλεγμονή.

  1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ο χυμός σέλερι δρα ευεργετικά και σε περίπτωση υπέρτασης. Έχει αποδειχτεί ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο, συμβάλλουν δραστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο χυμός σέλερι περιέχει μία ισχυρή δόση καλίου, χωρίς μάλιστα να περιέχει νάτριο, το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς. Επιπλέον, περιέχει μία ακόμη φυτοχημική ουσία, η οποία χαλαρώνει τους ιστούς των αρτηριακών τοιχωμάτων και με τον τρόπο αυτόν αυξάνει την αιματική ροή και ρίχνει την πίεση.

  1. Μειώνει τη χοληστερόλη

Η υπερλιπιδαιμία είναι μία κατάσταση κατά την οποία περίσσια λιπαρά μόρια κυκλοφορούν στο αίμα. Αν και δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία για μελλοντικές επιπλοκές, όπως καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικό. Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα του σέλερι έχει την ικανότητα να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και βοηθάει τα νεφρά να την αποβάλουν από τον οργανισμό.

  1. Προλαμβάνει χρόνιες παθήσεις

Το σέλερι είναι από τις κύριες πηγές φλαβονοειδών ουσιών. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τη σχέση ανάμεσα στις φλαβονοειδείς ουσίες και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Σε έρευνα του 2014, διαπιστώθηκε η ευεργετική δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών του σέλερι σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στην καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.

  1. Προλαμβάνει ή επιβραδύνει τον καρκίνο

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή συστατικά που περιέχει το σέλερι, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.  Σε έρευνα του 2014, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση σέλερι επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου. Πολύτιμο ρόλο παίζει και σε αυτήν την περίπτωση η απιγενίνη, η οποία συν τοις άλλοις αποδείχτηκε ότι καθιστά αδύναμα και τα καρκινικά κύτταρα του στήθους. Τα καθιστά πιο ευάλωτα στην επίθεση που δέχονται από τα αντικαρκινικά κύτταρα του σώματος.

Το σέλερι περιέχει μία ακόμη φλαβονοειδή ουσία, τη λουτεολίνη, η οποία όπως και η απιγενίνη, παρατηρήθηκε ότι σταματάει την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων του καρκίνου του προστάτη. Χωρίς τα βλαστοκύτταρα, τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αντιγραφούν κι επομένως να πολλαπλασιαστούν.

  1. Προστατεύει από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Τα ενεργά συστατικά που υπάρχουν στο σέλερι, μπορούν να ωφελήσουν απέναντι στις αρνητικές παρενέργειες των φαρμάκων. Σε επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2009, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός σέλερι έχει προστατευτική δράση όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με δοξορουβικίνη, ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο χυμός σέλερι μειώνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες  και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Δείτε ακόμα ⇒ 3 smoothies που αποτοξινώνουν

Είναι ασφαλής ο χυμός σέλερι;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και για τις εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, ο χυμός σέλερι είναι ασφαλής. Όπως ισχύει για κάθε χυμό, έτσι και ο χυμός σέλερι είναι ένα συμπυκνωμένο κοκτέιλ βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών. Έχει όμως και ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των άλλων χυμών φρούτων και λαχανικών: περιέχει τη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης!

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σε περίπτωση που λαμβάνετε στατίνες, αντιϋπερτασικά ή αγχολυτικά φάρμακα, καθώς ο χυμός σέλερι, όπως και ο χυμός γκρέιπφρουτ, περιέχει ορισμένες φυσικές χημικές ουσίες (φουρανοκουμαρίνες) που εμποδίζουν τη σωστή διάσπαση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Πηγή: www.naturanrg.gr  natura nrg#100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *