Πριν από 2500 χρόνια οι Έλληνες εξασκούμενοι στο χώρο της υγείας, ξεκίνησαν να διαφοροποιούν τις απόψεις τους σχετικά με τις φυσικές και τις μεταφυσικές αιτίες μίας ασθένειας. Μέσα από μία λεπτομερή παρατήρηση του σώματος και του πώς αντιδρά σε εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα, αναπτύχθηκε ένα ιατρικό σύστημα το οποίο συνεχίστηκε μέχρι τον 18ο αιώνα.
⇒ του Dr Barrie Oldham ND DO MRN, Principal & Clinician of the Asklepion Centre for Tibb, www.unanitibb.org
Αυτό το σύστημα θεμελιώθηκε από τον Ιπποκράτη, συνεχίστηκε από το Γαληνό και τελικά γράφτηκε από τον Abu Ibn Sina (Αβικέννα) γύρω στο 1000 μ.Χ. ο οποίος το απέδωσε στην εγκυκλοπαίδεια πέντε τόμων που ονομάζεται «Ο Κανόνας της Ιατρικής».
Το σύστημα έγινε γνωστό στον κόσμο ως UNANI TIBB (η λέξη «Unani» είναι περσική και σημαίνει «ελληνική» και το «Tibb» είναι αραβική λέξη και σημαίνει «Ιατρική»). Οι γιατροί εξασκούσαν το σύστημα αυτό με επιτυχία ακόμα και σε περιόδους λιμών, άσχημων συνθηκών υγιεινής και φυσικών καταστροφών.
Αντιμετωπίζοντας το ασθενή και όχι την ασθένεια
Αυτό που είναι τόσο ξεχωριστό με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι αντιμετωπίζει τον ασθενή και όχι την ασθένειά του. Βλέπει τον ασθενή ως το “μικρόκοσμο” μέσα στο περιβάλλον του – το μακρόκοσμο. Αναγνωρίζει τον έναν άνθρωπο ως αντανάκλαση του άλλου και τους δύο αλληλοεξαρτώμενους για την “υγιή” συνύπαρξή τους.
Έλληνες φιλόσοφοι, πολύ πιο πριν τον Ιπποκράτη, αναγνώριζαν τις τέσσερις καταστάσεις της ύλης: στερεό (γη), υγρό (νερό), αέριο (αέρας), πλάσμα (φωτιά). Η επιστήμη μέχρι και τώρα αναγνωρίζει τις καταστάσεις αυτές της ύλης ως την πρωταρχική μήτρα της ύπαρξης. Ο μοναδικός συνδυασμός της κάθε κατάστασης (ή στοιχείου) καθορίζει πώς και σε ποια μορφή εκφράζει η ύλη τον εαυτό της στον υλικό κόσμο.
Ο Ιπποκράτης εφάρμοσε το σκεπτικό αυτό στην ιατρική. Μέσω προσεκτικών παρατηρήσεων και καταγραφών συνειδητοποίησε πως ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από τα τέσσερα στοιχεία: φωτιά, αέρα, γη και νερό, καθώς και ότι η υγεία των ασθενών εξαρτώνται από το συνδυασμό τους. Επιπλέον, η έρευνά του για τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά αποκάλυψε τις αναλογίες των τεσσάρων στοιχείων σε αυτά.
Και πάλι με προσεκτικές αναλύσεις και καταγραφές, ο Ιπποκράτης μπορούσε να αναγνωρίσει ποιες στοιχειώδεις αναλογίες των βοτάνων θα επανέφεραν τον ασθενή από μία ασθένεια (ανισορροπία στα στοιχεία) πίσω σε κατάσταση υγείας. Εξ’ ου και το γνωστό απόφθεγμα του Ιπποκράτη «Άφησε το φαγητό να γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να γίνει το φαγητό σου». Αυτό το γνωμικό δεν στηρίχθηκε στη χημική σύσταση των βοτάνων αλλά στη σχέση των στοιχείων που το απαρτίζουν. Ήταν πολύ απλό, αν η ασθένεια ενός ασθενούς είχε προκληθεί από υπερβολή του στοιχείου της φωτιάς (υψηλή πίεση, διαβήτης), τότε θα τους έδινε βότανα και διατροφή που θα αύξαναν το κρύο στοιχείο (νερό).
H έννοια της ιδιοσυγκρασίας
Ο Ρωμαίος θεραπευτής, Γαληνός, βελτίωσε την προσέγγιση αυτή με την εισήγηση των «ποιοτήτων». Η φωτιά προκαλούσε θερμότητα, ο αέρας προκαλούσε υγρασία, το νερό έφερνε το κρύο και η γη έφερνε την ξηρότητα. Οι ποιότητες είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις ζωντανές οντότητες. Στη φύση αυτές οι τέσσερις ποιότητες της ζέστης, του κρύου, της υγρασίας και της ξηρασίας κινούνται πάντα σύμφωνα με τον «Κύκλο της Φύσης» από τη ζέστη στην ξηρασία και από το κρύο στην υγρασία. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις συμφωνούν με τους νόμους της φυσικής (Νόμοι της Θερμοδυναμικής, Νόμος της Κίνησης του Νεύτωνα) και της βιοχημείας (διεργασία αναβολισμού και καταβολισμού και Κύκλος του Kreb).
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Unani Tibb οι «ποιότητες» διαμορφώνουν τις βάσεις για την απόδοση της αιτιολογίας, της παθολογίας, της διάγνωσης και της θεραπείας. Ο καθένας από εμάς, είναι μοναδικός, ωστόσο, πώς εξηγούσαν οι αρχαίοι θεραπευτές την ουσία αυτής της μοναδικότητας;
Βασισμένοι στις τέσσερις ποιότητες εισήγαγαν τον όρο «ιδιοσυγκρασία» του ασθενή, μία μοναδική ποιότητα που επιτρέπει στον ασκούμενο του Unani Tibb να προσφέρει στον ασθενή μία ορθή διάγνωση και μία αποτελεσματική θεραπεία.
Στο Unani Tibb αναγνωρίζεται, επίσης, ότι μέσω της πέψης του φαγητού και του ποτού μας, παράγονται τέσσερα υγρά (χυμοί) τα οποία οικοδομούν το σώμα και το καθιστούν μια ζωντανή οντότητα. Οι χυμοί αυτοί αντιδρούν μεταξύ τους μέσα στο σώμα αλλά και με το εξωτερικό περιβάλλον.
Η ανισορροπία στην ιδιοσυγκρασία προδιαθέτει το ανθρώπινο σώμα σε διάφορες ασθένειες προκαλώντας μια βιοτική ανισορροπία στο σώμα. Οι αιτίες της αρχικής ανισορροπίας στην ιδιοσυγκρασία βρίσκονται σε πιο λεπτά στοιχεία της ζωής, όπως ο αέρας, το νερό, το φαγητό, η ανάπαυση, η δραστηριότητα, η εργασία, η εκκένωση των αποβλήτων, ο ύπνος κλπ.
Στην εγκυκλοπαίδειά του, «Ο Κανόνας της Ιατρικής», ο Αβικέννας, κατέγραψε λοιπόν τις πληροφορίες που υπήρχαν για τα στοιχεία, τις ποιότητες, τις ιδιοσυγκρασίες και τους χυμούς. Μάλιστα η Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια την χαρακτήρισε «το πιο σημαντικό βιβλίο στην ιστορία της ιατρικής, της ανατολικής και της δυτικής».
Παρ’ όλη την ανάπτυξη της μοντέρνας Δυτικής Ιατρικής που ακολουθεί την βιομηχανική επανάσταση στα μέσα του 18ου αιώνα, το Unani Tibb συνεχίζει να υποστηρίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως – ένα τεκμήριο της αποτελεσματικότητας ενός ιατρικού συστήματος που έχει επιβιώσει περισσότερα από 2500 χρόνια και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσω ιατρικών σχολών στην Ελλάδα, τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη, την Αμερική και την Ινδία.
♦
Θεωρεί πως το “να φέρει την Ελληνική Ιατρική πίσω στους Έλληνες”, θα είναι η πραγμάτωση του οράματός του.
Πηγή: www.naturanrg.gr, Natura Nrg #110