GreenΠεριβάλλονΜήπως έχω Ηλεκτρο-Υπερ-Ευαισθησία;

Μήπως έχω Ηλεκτρο-Υπερ-Ευαισθησία;

Η Ηλεκτρο-Υπερ-Ευαισθησία ή ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS = Electro Hyper Sensitivity), είναι μια ευαισθησία στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές και ενσύρματες ηλεκτρικές πηγές.

Στις ασύρματες περιλαμβάνονται συσκευές όπως κινητά, tablet, laptop, modem / router / Wi-Fi, ασύρματο τηλέφωνο κ.λπ. Στις ενσύρματες συσκευές περιλαμβάνονται κυρίως ηλεκτροβόρες συσκευές και αγωγοί, όπως: μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ηλεκτροφόρα καλώδια, σεσουάρ, ηλεκτρική εστία, θερμοσίφωνας κ.λπ.

Η Ηλεκτρο-Υπερ-Ευαισθησία διαπιστώθηκε και αναγνωρίστηκε ως πάθηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. – www.WHO.int) τo 2005. Το 10% των περιπτώσεων EHS περίπου που εξετάστηκαν θεωρήθηκαν σοβαρές γιατί δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα υγείας στους πάσχοντες.

Υπάρχουν βέβαια αρκετοί βαθμοί ευαισθησίας στο φαινόμενο αυτό, από την πολύ μικρή έως και την πολύ μεγάλη. Σε περιπτώσεις μεγάλης ευαισθησίας δεν μπορούμε να καθόμαστε δίπλα σε ενεργοβόρες ή ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές γιατί μας δημιουργούν πονοκεφάλους, βούισμα στα αυτιά ή σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλώσουμε και δερματική αλλεργία (κνιδωτικό εξάνθημα με ή χωρίς αίσθηση καψίματος).

Η ευαισθησία αυτή δεν εκδηλώνεται πάντα με κάποιο εμφανή τρόπο αλλά μπορεί να προκαλέσει διαταραχή λειτουργίας ανοσοποιητικού συστήματος – κάτι που δεν είναι εύκολο να διαγνώσει κανείς.

Συχνότερα, οι πηγές αυτές είναι πιθανόν να προκαλέσουν κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ζάλη, ναυτία, αρρυθμία κ.λπ. Ένας πρακτικός τρόπος να δούμε αν εκδηλώνουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι να κάνουμε κάποια απασχόληση – π.χ. διάβασμα ενός βιβλίου – κοντά σε τέτοιες πηγές και μακριά από τέτοιες πηγές. Αν αισθανόμαστε καλύτερα μακριά τους, τότε ίσως να έχουμε κάποια ευαισθησία.

Συμβουλές αντιμετώπισης

Σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστάται να κοιμόμαστε σε χώρους όπου γύρω μας είναι ανοικτές και λειτουργούν διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ιδιαίτερα συσκευές που εκπέμπουν. Για την αντιμετώπιση της επίδρασης της ακτινοβολίας κατά τις ώρες του ύπνου, κυκλοφορούν αυτόματα ρελέ ρεύματος που τοποθετούνται στον πίνακα ρεύματος και «κόβουν» αυτόματα το ρεύμα όταν κλείσουμε το φως.

Αν υπάρχει ενόχληση από τέτοιες πηγές, καλό θα ήταν να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα προστασίας, δηλαδή θωράκιση από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Στην αγορά υπάρχουν πιστοποιημένα προϊόντα προστασίας από την ακτινοβολία, όπως χρώμα (μπογιά) τοίχων, φιλμ τζαμιών, κουρτίνες αλλά και κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη. Με αυτά μπορούμε να «ντύσουμε» το χώρο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Στο επίπεδο της προσωπικής πρόληψης, υπάρχουν πλάτες και θήκες κινητών, θωράκισης από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Υπάρχουν ακόμη και κουτιά modem / router θωράκισης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τα παιδιά να εκτίθενται με τις ώρες στην ακτινοβολία των κινητών.

Για τις εγκύους και τα νεογέννητα, η επαφή με ασύρματες πηγές ακτινοβολίας θεωρείται απαγορευμένη – αυτή είναι μια πολύ καλή συμβουλή. Για τους ανήσυχους γονείς υπάρχουν και κουτιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης για τη μονάδα baby monitor που τοποθετείται στο δωμάτιο του μωρού.

του Γιάννη Μαρούδα, Mηχανικός Sw BSc, maroudas@mobilepro.eu

Πηγή Natura nrg #75

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης