GreenΠεριβάλλονΠόση ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση έχω;

Πόση ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση έχω;

H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αν και αόρατη, είναι εδώ, παντού γύρω μας! Αποτελεί προϊόν κυμάτων ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας τα οποία διοχετεύονται στον ελεύθερο χώρο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας, η διοχέτευση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ελεύθερο χώρο έχει αυξηθεί δραματικά.

Τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα δίκτυα και οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν πολλά και προφανή οφέλη. Όμως οι πιθανές βλάβες είναι ακόμα άγνωστες, τα ερωτήματα είναι πολλά και δικαιολογημένα επικρατεί ένας έντονος προβληματισμός τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους πολίτες, καθώς το αόρατο φάσμα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που δημιουργούν ενδέχεται να αποτελεί έναν ορατό κίνδυνο. Γύρω μας υπάρχουν πάρα πολλές πηγές ακτινοβολίας από ηλεκτρικά δίκτυα και από ασύρματα δίκτυα (π.χ. γραμμές ρεύματος, κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας, οικιακά router κ.λ.π.).

Aσύρματες συσκευές

Για τις ασύρματες συσκευές, οι οποίες στις μέρες μας χρησιμοποιούνται εκτεταμένα, σύμφωνα με το κ. Λουκά Χ. Μαργαρίτη, καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας, Κυτταρικής Διαφοροποίησης, Ραδιοβιολογίας και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Παν. Αθηνών συμβαίνουν τα εξής:

Κινητά τηλέφωνα:

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο εσωτερικό σπιτιών και γραφείων έχει το εξής μειονέκτημα: Σε αντίθεση με το εξωτερικό περιβάλλον, οι εσωτερικοί χώροι αναγκάζουν το κινητό τηλέφωνο να εκπέμπει μεγάλη ισχύ, ώστε η εκπεμπόμενη ακτινοβολία να φτάσει στον πλησιέστερο σταθμό βάσης.

Ασύρματα τηλέφωνα:

Τα σύγχρονα ψηφιακά ασύρματα τηλέφωνα DECT εκπέμπουν συνεχώς (δηλαδή ανεξάρτητα εάν υπάρχει κλήση ή όχι) ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας. Η ακτινοβολία αυτή είναι πολύ διεισδυτική και μπορεί να περάσει ακόμα και τους τοίχους των διαμερισμάτων. Έχουν γίνει μελέτες που έχουν δείξει ότι η μόνιμη ακτινοβόληση των ανθρώπων με τη συσκευή βάσης του ασύρματου ψηφιακού τηλεφώνου είναι υπεύθυνη για την παρατηρούμενη διαταραχή ύπνου, αφού επηρεάζονται τα επίπεδα της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται στον εγκέφαλο. Η μελατονίνη προστατεύει επίσης τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ασύρματα δίκτυα:

Τα ασύρματα δίκτυα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, είτε σε οικιακούς είτε σε επαγγελματικούς χώρους. Τα δίκτυα αυτά αποτελούνται από τις συσκευές πρόσβασης και τον υπολογιστή. Oι συσκευές πρόσβασης (access point: modem, router, access points, hot spot σε καφετιέρες κ.λπ.) με ή χωρίς εμφανή κεραία εκπέμπουν ακτινοβολία στη ζώνη συνήθως των 2,5 GHz, και πρέπει να βρίσκονται μακριά από τα ζωτικά όργανα του σώματος. H ακτινοβολία που εκπέμπεται από την ασύρματη κάρτα δικτύου -που είναι ενσωματωμένη στον φορητό υπολογιστή- σε μικρή απόσταση (π.χ. 40-50 εκ.), θεωρείται, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μαργαρίτη, επικίνδυνη.

Εσείς σε πόση ακτινοβολία εκτίθεστε;

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ζούμε μέσα σε μια θάλασσα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Και τώρα έρχεται το σημαντικό ερώτημα: Πώς θα πάρουμε μέτρα θωράκισης;
Για να μάθετε σε πόση ακτινοβολία εκτίθεστε ή πόση είναι η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση που έχετε, θα πρέπει να αγοράσετε έναν μετρητή ακτινοβολίας ή να ζητήσετε υπηρεσίες μέτρησης ακτινοβολίας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορείτε να πάρετε μέτρα θωράκισης, απευθυνόμενοι στους ειδικούς.

Πηγή Natura nrg

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης