fbpx
Hlianthos-NaturaNrg-84-Ηλίανθος... σε έναν καλοκαιρινό χορό

Ηλίανθος… σε έναν καλοκαιρινό χορό

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Green, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Για τον ηλίανθο, το καλοκαίρι, ο χορός δεν έχει τέλος, από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση! Βλαστοί και άνθη λικνίζονται μοναδικά ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου στον ουρανό. Τη νύχτα στρέφονται αργά προς την ανατολή, περιμένοντας το επόμενο ξημέρωμα. – Ηλίανθος… σε έναν καλοκαιρινό χορό

της Μαρίας Γκέκα

Στα πολύ παλιά χρόνια, ζούσε μια πολύ όμορφη Ινδιάνα, η οποία ήταν τρελά ερωτευμένη με τον Ήλιο. Κάθε πρωί, από την ώρα που ανέτειλε, μέχρι την ώρα που έδυε, καθόταν και τον κοιτούσε με πάθος, λέγοντάς του λόγια αγάπης.

“Αχ! Ήλιε μου”, του έλεγε, “έλα σε παρακαλώ λίγο πιο κοντά μου», αλλά ο Ήλιος συνέχιζε απλά το ταξίδι του στον ουρανό.
Εκείνη όμως δεν το έβαζε κάτω, οπότε κάποια στιγμή ο Ήλιος λύγισε μπροστά στη δύναμη της αγάπης της και της λέει: “Μα δεν μπορείς να με αντέξεις. Αν έρθω πιο κοντά, θα σε κάψω!”

“Δεν πειράζει!” του είπε εκείνη, “Σ’ αγαπώ τόσο πολύ, που για μια στιγμή μαζί σου, θα έδινα και τη ζωή μου!”
Έτσι ο Ήλιος, κατέβηκε από τον ουρανό και της έδωσε ένα φιλί. Την ίδια στιγμή εκείνη γινόταν στάχτη. Ο Ήλιος ξανανέβηκε στον ουρανό και συνέχισε το αιώνιο ταξίδι του, ενώ εκεί που έπεσαν οι στάχτες, φύτρωσε ένα λουλούδι, ο ηλίανθος, που από τότε κοιτάει πάντα τον Ήλιο.

Η καλλιέργεια του ηλίανθου χρονολογείται από το 3000 π.Χ. Οι πιθανότεροι πρώτοι καλλιεργητές του ήταν ιθαγενείς Ινδιάνοι από τον Καναδά και το Μεξικό, που μάλιστα, τον θεωρούσαν ιερό φυτό. Ισπανοί εξερευνητές, γύρω στο 1500, μετέφεραν το φυτό στην Ισπανία όπου μέσα σε λίγα χρόνια ο ηλιόσπορος έγινε ένας από τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς των Ισπανών. Όσο περνούσαν τα χρόνια η καλλιέργεια του ηλίανθου εξαπλωνόταν ολοένα και περισσότερο στις μεσογειακές χώρες αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και την Κίνα.

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο. Όπως το λέει και το όνομά του, ο Ηλίανθος είναι το λουλούδι του Ήλιου. Τι καλύτερο όνομα για ένα φυτό που στρέφει συνέχεια το λουλούδι του κατάφατσα στον ήλιο, καθώς αυτός αλλάζει θέσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Το φαινόμενο του φωτοτροπισμού (όπως ονομάζεται η κίνηση των φυτών προς συγκεκριμένη κατεύθυνση που ορίζεται από ένα φωτεινό ερέθισμα) είχε εντυπωσιάσει και τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει επίσης έναν πολύ όμορφο μύθο.

Εκτός από τους πολλούς μύθους που τον συνοδεύουν, ο ηλίανθος είναι ένα φυτό, εξαιρετικά ωφέλιμο για τον άνθρωπο, από την υγεία μέχρι το περιβάλλον. Χάρη στον ηλίανθο, υπάρχει οι ηλιόσποροι, το ηλιέλαιο, αλλά και τα οικολογικά καύσιμα.

Ο ηλίανθος είναι ένα φυτό όμορφο, όσο και χρήσιμο. Η μεγάλη οικονομική του αξία οφείλεται στα πολλά προϊόντα που αποδίδει και κυρίως στο λάδι- ηλιέλαιο- που περιέχουν οι καρποί του (ηλιόσποροι) σε ποσοστό έως 32%. Από το φυτό δεν περισσεύει τίποτα κάθε σημείο του είναι χρήσιμο. Παρασκευάζονται μαργαρίνες, οι σπόροι τρώγονται αποξηραμένοι ενώ τα υπόλοιπα των κεφαλών χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές. Από τα συμπιεσμένα περικάρπια παράγεται καύσιμη ύλη με την μορφή βιόμαζας ή pellets, ενώ από τους σπόρους παράγεται βιοντίζελ.
Από τα περικάρπια και τα κεφάλια μετά την παραλαβή των σπόρων εξάγεται πηκτίνη ενώ από τους βλαστούς κατασκευάζονται ινοσανίδες.

Hλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, φθόριο, μαγνήσιο, λεκιθίνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες,κ.ά. Ακόμη,είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως είναι ευεργετική για την καρδιά. Περιέχει τα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό λιπαρά οξέα, ω-3 και ω-6. Από τα συνολικά τους λιπαρά περίπου το 70% είναι πολυακόρεστα, το 20% μονοακόρεστα και μόνο το 10% είναι κορεσμένα.

Οι φυτικές στερόλες είναι μια κατηγορία χημικών ενώσεων των φυτών οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία. Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν τις υψηλότερες τιμές φυτικών στερολών. Είναι πολύ πλούσιοι σε φυλλικό οξύ, χαρακτηριστικό δε είναι ότι τα 100 γραμμάρια μας δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος, από αυτή που χρειαζόμαστε καθημερινά. Αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση.

Η βιταμίνη Ε αποτελεί βασική αντιοξειδωτική βιταμίνη προστατεύοντας τα κύτταρά του δέρματος, της καρδιάς κ.α. από τη γήρανση και την οξείδωση. Μόλις 12 γραμμάρια ηλιόσπορου καλύπτουν σχεδόν το 30% των ημερησίων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Ακόμη, περιέχουν σημαντικότατα ποσά από Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β1, παντοθενικού οξέος και φυλλικού οξέος.

Οι βιταμίνες αυτές είναι εξαιρετικής σημασίας για τον οργανισμό, καθώς συμμετέχουν στη λειτουργία του νευρομυικού μας συστήματος, του εγκεφάλου και συμβάλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία. Είναι πλούσιοι σε Πρωτεΐνες και Φυτικές ίνες, αλλά και σε μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο. Αποτελούν τέλος σημαντική πηγή και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το σελήνιο. Το σελήνιο δεν βρίσκεται εύκολα στις τροφές και αποτελεί συστατικό που ισχυροποιεί την αντιοξειδωτική άμυνα και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Στη γεωργία

Tα πλεονεκτήματα του ηλίανθου είναι πολλά αλλά κυρίως αποτελεί επένδυση «χαμηλού ρίσκου» λόγω του μικρού καλλιεργητικού κόστους (συγκρινόμενο πάντα με άλλα φυτά).
Στις μέρες μας απαιτεί τον μισό προϋπολογισμό σε σχέση με την καλλιέργεια βαμβακιού και το ένα τρίτο των χρημάτων σε σύγκριση με το καλαμπόκι, ενώ οι απαιτήσεις του σε νερό είναι μικρές.

Η ζήτησή του από τη βιομηχανία, είναι μεγάλη και δεδομένη από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η στροφή προς τα ενεργειακά φυτά, και η χρήση του φυτού ως βιοκαύσιμο. Στα λίγα χρόνια παρουσίας των ενεργειακών καλλιεργειών με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων στη χώρα μας, ο ηλίανθος βρίσκεται ψηλά στη λίστα των φυτών προσφέροντας σταθερό εισόδημα μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.

Πηγή Natura Nrg #84

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *