Χριστουγεννιάτικες σούπες αρωματισμένες με βότανα . Mάθετε ποια βότανα συνδυάζονται καλύτερα με διαφορετικές σούπες και ανακαλύψτε τις μοναδικές γεύσεις που προσθέτουν.
♦ Της Σοφίας Τριάντου, πιστοποιημένη Βοτανολόγος, www.sofiatriantou.gr
Πώς θα φτιάξετε μια χριστουγεννιάτικη σούπα κάστανου αρωματισμένη με βότανα και μια χορτόσουπα αρωματισμένη με θυμάρι και μελισσόχορτο
Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε τρώγοντας παραδοσιακές σούπες που μας ζεσταίνουν την καρδιά και χαλαρώνουν το σώμα μας. Γνωρίζατε όμως ότι αυτές οι σούπες δεν είναι μόνο νόστιμες; Είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που παρέχουν και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Οι σούπες είναι επίσης το καλύτερο ξεκίνημα κάθε γεύματος.
Οι νόστιμες σούπες είναι τέλεια μπολ για τις βροχερές μέρες, τα απογεύματα και τα βράδια του χειμώνα. Το να βάζετε βότανα στη σούπα είναι ένας απλός και γευστικός τρόπος για να τονώνετε τον οργανισμό σας.
Η κάθε σούπα έχει τα χαρακτηριστικά της όπως ζεστή, κρύα, υγρή, οι ειδικές σούπες – θεραπευτικές, οι παχύρρευστες σούπες, οι σούπες βοτάνων, οι σούπες λαχανικών και βέβαια οι παραδοσιακές σούπες, όπως η σούπα τραχανά ή η παραδοσιακή ψαρόσουπα. Μέσα σε όλους αυτούς τους χαρακτήρες δε λείπουν ποτέ τα βότανα, πολύτιμα για τη γεύση τους και για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Η μέντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και η λουίζα είναι τα διασημότερα βότανα στις σούπες. Θα συναντήσουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο στις ψαρόσουπες, τους σπόρους μάραθου στις σούπες λαχανικών και τη ρίγανη στις υπέροχες ντοματόσουπες.
Ας ξεκινήσουμε όμως να βάζουμε τα βότανα στις σούπες με μια υπέροχη σούπα λαχανικών.
Αυτή η σούπα λαχανικών έχει μια υπέροχη γεύση με ντομάτα, λαχανικά και αρωματισμένη με βότανα. Τα ρεβίθια προσθέτουν πρωτεΐνη. Στις σούπες με βάση την ντομάτα, χρησιμοποιούμε πάντα λίγο μέλι για να εξουδετερώσει την οξύτητα και να ενισχύσει τη γεύση – κάνει θαύματα.
Σούπα λαχανικών με ρεβίθια
Συστατικά
- 250 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 κ. σ. λάδι
- 1 κ. γλ. βασιλικό
- 1 κ. σ. ρίγανη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κ. γλ. θυμάρι
- 1/4 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 3 κούπες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κ. γλ. μέλι
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε φέτες
- 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένο σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια λουίζα
Οδηγίες
Σε ελαιόλαδο σοτάρετε ελαφρώς τα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Προσθέστε τα καρυκεύματα, τις ντομάτες, το μέλι και το ζωμό λαχανικών και μαγειρέψτε για περίπου 1 ώρα. Προσθέστε τα ρεβίθια, τα κολοκυθάκια, το καρότο, το σέλινο και τον μαϊντανό και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σερβίρετε τη σούπα με φρέσκα φύλλα λουίζας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πως θα έλειπαν όμως τα βότανα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μια υπέροχη σούπα κάστανου αρωματισμένη με θυμάρι και δεντρολίβανο.
Διαβάστε ακόμα ⇒ Ελαιόλαδο, ο πιο γνωστός άγνωστος της κουζίνας μας
Σούπα κάστανου με βότανα
Συστατικά
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, χωρίς τη φλούδα
- 1 μικρή σελινόριζα, ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη (περίπου 1,5 φλιτζάνι)
- 400 γρ. μαγειρεμένα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 3-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. κατσικίσιο βούτυρο
- 1/2 μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 1 κ. γλ. φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κ. γλ. φρέσκο θυμάρι
- 1/4 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1/4 κ. γλ. κύμινο
- 1/2 κ. γλ. πιπέρι
- αλάτι (προαιρετικά)
- κρέμα αμυγδάλου
Οδηγίες
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαφρά 1 κ.γ. ελαιόλαδο με 1 κ.γ. βούτυρο και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο για 2 λεπτά.
Προσθέστε όλα τα λαχανικά, τη γλυκοπατάτα και τα κάστανα, μαγειρέψτε για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε, το κύμινο, πιπέρι, αλάτι και πάπρικα. Στη συνέχεια προσθέτετε περίπου 5-6 φλιτζάνια νερό για να καλυφθούν εντελώς τα όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να κρυώσει λίγο.
Τοποθετήστε τη σούπα στο μπλέντερ έως να γίνει πολτός. Μεταφέρετε ξανά τη σούπα στη κατσαρόλα αν επιθυμείτε να την ξανά ζεστάνετε.
Σερβίρετε τη σούπα με μια κουταλιά της σούπας κρέμα αμυγδάλου, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μοσχοκάρυδο και φρέσκα φύλλα θυμαριού.