ΔιατροφήVeganΟι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022

Οι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022

Μετά από δύο χρόνια σε μια πανδημία, με ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και πολλές αλλαγές που επηρέασαν τις καθημερινές μας επιλογές και τον τρόπο ζωής, μια μεγάλη τάση κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο: η επιστροφή στη φύση και στις τροφές που δεν καταστρέφουν τον πλανήτη μας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το 1/3 των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – Νο. 1 απειλή για το κλίμα – συνδέεται άρρηκτα με τη βιομηχανία της τροφής, η οποία εκτός των άλλων ευνοεί την καταστροφή της βιοποικιλότητας, προωθώντας σε πολλές περιπτώσεις τη μονοκαλλιέργεια. Οι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022

της Μαρίας Γκέκα

Μετά από δύο χρόνια ζωής μέσα σε πανδημία, με τα τόσα δεινά που προκάλεσε στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχει όπως είναι φυσικό μια στροφή των ανθρώπων, παγκοσμίως, προς την υγιεινή διατροφή. Οι άνθρωποι αναζητούν τροφές και τρόπους με τους οποίους θα κρατηθούν υγιείς ή θα αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματά τους. Οι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022

Από την άλλη, ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης ώθησε πολλούς ανθρώπους προς μια πιο φυτική διατροφή το 2021. Σύμφωνα με την Έκθεση του Ocado*, για τη χρονιά που μας πέρασε, σημειώθηκε αύξηση 29% στις αγορές εναλλακτικών προϊόντων με βάση τη φυτική διατροφή. Σ΄αυτό συνέβαλαν σημαντικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα το 85% των Βρετανών παραδέχονται ότι η αλλαγή στη διατροφή τους (μείωση των ζωικών τροφών) ήταν άμεσο αποτέλεσμα της προβολής της vegan διατροφής στο διαδίκτυο. Η δημοτικότητα του βιγκανισμού αντικατοπτρίστηκε επίσης στην κυκλοφορία αρκετών vegan burger από αλυσίδες fast-food. Οι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022

Μετά από προσεκτική ανάλυση πολλών παραγόντων, δείτε τις νέες διατροφής που θα μας απασχολήσουν όχι μόνο το 2022 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Umami

Οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν κατονομάσει το «umami» ως την κορυφαία διατροφική τάση για το 2022. Ωστόσο, αυτή η τάση είναι εξαιρετικά ασαφής. Το umami είναι μια γεύση, όχι ένα φαγητό, παρόλο που η έννοια έχει εκτοξευθεί στη διατροφική κουλτούρα τα τελευταία χρόνια. Στα ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά». Είναι η 5η βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό.

Το Umami ανακαλύφθηκε από τον Ιάπωνα χημικό Kikunae Ikeda το 1908. Μόλις όμως το 2000 θεμελιώθηκε επιστημονικά, όταν διαπιστώθηκε ότι οι γεύσεις umami γίνονται αντιληπτές από τους γευστικούς μας κάλυκες χάρη στο γλουταμινικό οξύ που περιέχουν πολλά τρόφιμα. Ο τόνος, οι γαρίδες, τα όστρακα, τα ψητά μανιτάρια, το σέλινο, το σπανάκι και το πράσινο τσάι περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες umami. Το ίδιο και τα σπαράγγια, τα αυγά, το ώριμο μαλακό τυρί, η κέτσαπ και η σόγια. Στο χώρο της γεύσης, πάντως, το Umami έχει συνδεθεί με την ουσία της νοστιμιάς, τη μέγιστη απόλαυση και τη γευστική πληρότητα.

Plant Based διατροφή

Είναι τάση, ανάγκη, ή φιλοσοφία; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν χορτοφάγοι, ωμοφάγοι κλπ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως η Plant Based διατροφή έχει προσελκύσει μεγάλο κοινό, κυρίως από τις νεαρότερες  ηλικίες.

Η Whole Foods Plant-Based διατροφή είναι η διατροφή που έχει να κάνει με την κατανάλωση τροφής φυτικής προέλευσης, που όμως είναι μη επεξεργασμένη ή έχει υποστεί την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία. Με άλλα λόγια στην Plant Based διατροφή προσλαμβάνονται φυτικά ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η βασική διαφορά της με τον vegan τρόπο διατροφής. Στη vegan διατροφή αποκλείεται μεν κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης, αλλά συνεχίζουν να καταναλώνονται επεξεργασμένες τροφές. Τέτοιες τροφές είναι οι vegan μαγιονέζες, το άσπρο ψωμί κ.ο.κ.

Οι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022Φυτικά γάλατα

Η άνοδος της χορτοφαγίας και του βιγκανισμού, καθώς και της «κλιματικής διατροφής» –μια δίαιτα που επικεντρώνεται στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα– αναμένεται να συνεχιστεί. Ως εκ τούτου, τα φυτικά γάλατα κερδίζουν δημοτικότητα, με σχετική έρευνα να δείχνει ότι ένας στους τρεις ανθρώπους στις δυτικές κοινωνίες πίνουν τώρα φυτικό γάλα.
Επίσης, τα φυτικά γάλατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα, καθώς νέα προϊόντα δημιουργούνται για να έχουν περισσότερη γεύση αλλά με έμφαση στη βιωσιμότητα. Η βρώμη ως συστατικό στα φυτικά γάλατα ήρθε για να μείνει. Πρόσφατα,  μάλιστα, κυκλοφόρησε ένα γάλα με βάση τον αρακά και τη βρώμη. Σίγουρα θα δούμε περισσότερες εναλλακτικές επιλογές γάλακτος να κυκλοφορούν στα επόμενα χρόνια.

Βρώσιμα προϊόντα κάνναβης

Με τα βρώσιμα ή πόσιμα προϊόντα κάνναβης να έχουν πάρει τις ανάλογες εγκρίσεις σε πολλά κράτη, τόσο για λόγους υγείας όσο και για γενικότερη ευεξία, οι σχετικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο ανέβηκαν το προηγούμενο έτος κατά 179%. Το ίδιο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και για αυτήν τη χρονιά, με τον κόσμο να αναζητά πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάποιος φάει ή πιεί ένα σχετικό προϊόν ή πως να το μαγειρέψει.

«Μπλε» τρόφιμα

Για τους περισσότερους λαούς, τα θαλασσινά ή τα ψάρια δεν θεωρούνται καθημερινό είδος διατροφής. Τώρα, αυτό πρόκειται να αλλάξει, τόσο για τα φρέσκα, όσο και για τα κατεψυγμένα. Η ανθρωπότητα αναμένεται να τρώει σχεδόν διπλάσια ψάρια, θαλασσινά, φύκια και άλλα τρόφιμα από υδάτινα οικοσυστήματα έως το 2050 σε σχέση με σήμερα. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τις πιο ολοκληρωμένες έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με τα λεγόμενα “μπλε” τρόφιμα, που έχουν σχέση με υδάτινα περιβάλλοντα κάθε είδους (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες). Το παραπάνω θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία λόγω καλύτερης διατροφής. Θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αφού η παραγωγή τροφών ζωικής προέλευσης ευθύνεται για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό “αερίων του θερμοκηπίου”, που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.

Η λεγόμενη “μπλε διατροφική επανάσταση” μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού διεθνώς. Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού “αποτυπώματος” του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος. Ενδεικτικά, οι μυδοκαλλιέργειες και οι οστρακοκαλλιέργειες παράγουν τα λιγότερα “αέρια του θερμοκηπίου” από όλα τα τρόφιμα.

Οι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022Φύκια και κέλπιες

Ενώ τα φύκια και οι κέλπιες ήταν ήδη μέρος της διατροφής πολλών λαών της Ανατολής, η τάση να ενσωματωθούν και στη διατροφή των δυτικών λαών θα είναι ισχυρή και το 2022. Οι κέλπιες θεωρούνται για πολλούς ένα νέο superfood. Δεν είναι μόνο θρεπτική τροφή, είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμα για το περιβάλλον.

Οι κέλπιες, που είναι μεγάλα φαιοφύκη, μοιάζουν με υποθαλάσσια δέντρα. Σχηματίζουν σε διάφορα σημεία της γης τα δικά τους οικοσυστήματα, πολύτιμα για όλο τον πλανήτη. Η καλλιέργειά τους μάλιστα αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, γεγονός που τις κάνει ακόμα πιο δημοφιλείς. Οι αναζητήσεις για συνταγές με φύκια και κέλπιες ανέβηκαν κατά 54% τη χρονιά που πέρασε. Θα συνεχίσουν δε να ανεβαίνουν και αυτή τη χρονιά.

Πολυετή δημητριακά

Τα πολυετή δημητριακά όπως το kernza (ένα είδος σιταριού), θα απογειωθούν στο μέλλον. Κι αυτό γιατί είναι πιο βιώσιμη η καλλιέργειά τους. Έχουν βαθύτερες ρίζες από τα μονοετή, παράγοντας που βοηθάει στη μάχη ενάντια στην διάβρωση του εδάφους. Επίσης παγιδεύουν τα αέρια του θερμοκηπίου.  Οι καταναλωτές ζητούν λοιπόν πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιεργειών από τους παραγωγούς. Μοιραία εκείνοι θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να επενδύσουν σε πιο αειφόρες καλλιέργειες.

Οι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022

Αστική Γεωργία

Η αστική γεωργία μπορεί σύντομα να ορισθεί ως η καλλιέργεια φυτών μέσα στον αστικό ιστό και στις παρυφές της πόλης (FAO, 1999). Αυτό που διαφοροποιεί την αστική γεωργία, από τη γεωργία των ανοικτών αγρών είναι ότι η πρώτη είναι ενσωματωμένη και αλληλεπιδρά με το οικολογικό σύστημα της πόλης και την αστική οικονομία: (επανα)χρησιμοποιεί ανθρώπινους και υλικούς πόρους, προϊόντα και υπηρεσίες της πόλης. Επίσης, η παραγωγή της προορίζεται κυρίως για την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων των αστικών νοικοκυριών.

Τα τελευταία χρόνια και υπό το πρίσμα των ραγδαίων κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών που συντελούνται διεθνώς, η αστική γεωργία έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Χιλιάδες άνθρωποι διεθνώς, ορμώμενοι από διαφορετικά κίνητρα, άλλοι από χόμπι και άλλοι από ανάγκη, αξιοποιούν μπαλκόνια, ταράτσες, ακάλυπτους χώρους, αστικά μικρά πάρκα και δημόσιες αναξιοποίητες μέχρι πρότινος εκτάσεις. Σε αυτούς τους χώρους φυτεύουν διάφορα λαχανικά, οπωροκηπευτικά και καρποφόρα δένδρα. Θέτουν έτσι σε νέες βάσεις την έννοια της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα.

Οι 10 τάσεις στη διατροφή για το 2022Πνευματική υγεία και διατροφή

Η πανδημία και το στρες εξασθένησαν όχι μόνο τις σωματικές αλλά και τις πνευματικές και ψυχικές μας αντοχές. Η τάση για μια διατροφή που προωθεί την ψυχική και πνευματική μας υγεία αυξήθηκε φέτος κατά 835%. Ο κόσμος αναζητά πλέον τρόφιμα που θα προωθήσουν την υγεία του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών. Τροφές που προστατεύουν από την άνοια ή το Αλτσχάιμερ.

Μελέτες υποδεικνύουν την ανάγκη συμπλήρωσης βιταμινών Β12 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για τη μείωση του κινδύνου της γνωσιακής παρακμής. Σύμφωνα με το βιοχημικό Dr. Roger Williams ένα ιδανικό «εγκεφαλικό» τάισμα για καλύτερη μνήμη  περιλαμβάνει: Λιπαρά ψάρια (Ωμέγα 3), Κουρκουμάς,  Φλαβονοειδή, Βιταμίνη Β, Βιταμίνη Ε, κ.α.

Zero waste & στη μαγειρική

Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον μεγάλο ζήτημα και όπως είναι φυσικό, έχει αρχίσει να μπαίνει στις προτεραιότητες των καταναλωτών. Από τη μείωση των απορριμμάτων που παράγει η κουζίνα μας, μέχρι το πακετάρισμα και τις βιώσιμες καλλιέργειες, οι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν 1.242% περισσότερο το 2021 για τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τις ανάλογες αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο. Αυτή λοιπόν η τόσο ελπιδοφόρα τάση προβλέπεται να διαρκέσει και το 2022. H κλιματική αλλαγή έχει βάλει το ζήτημα της μείωσης των απορριμάτων στο τραπέζι πολύ επιτακτικά.

*Το Ocado είναι ένα βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ που αυτοχαρακτηρίζεται ως «ο μεγαλύτερος αποκλειστικός διαδικτυακός λιανοπωλητής προϊόντων παντοπωλείου στον κόσμο».

Πηγή: Naturanrg125o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης