ΕυεξίαYogaΗ δύναμη του διαλογισμού

Η δύναμη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ανάπτυξη της επίγνωσης της παρούσας στιγμής. Μπορεί να περιλαμβάνει πρακτικές για την ενίσχυση της εστίασης και της προσοχής, τη σύνδεση με το σώμα και την αναπνοή, την ανάπτυξη της αποδοχής δύσκολων συναισθημάτων και ακόμη και την αλλαγή της συνείδησης. Έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, όπως μείωση του στρες και βελτιωμένη ανοσία. Η δύναμη του διαλογισμού

της Μαρίας Χρυσοχεράκη, Πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar yoga (Level 3), goldy.yogaonline@yahoo.gr

Ενώ πολλές πνευματικές παραδόσεις περιλαμβάνουν το διαλογισμό ως μέρος των διδασκαλιών και των πρακτικών τους, η ίδια η τεχνική δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή πίστη. Η δύναμη του διαλογισμού

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει στη ζωή μας

Βλέπουμε τις μέρες, τις εβδομάδες, τους μήνες, τα χρόνια να περνούν γρήγορα από μπροστά μας. Μας φαίνεται ότι κάθε χρόνος περνά πιο γρήγορα απ’ ότι ο προηγούμενος. Μέρος αυτού οφείλεται στο ότι διαρκώς νιώθουμε πως δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Ο χρόνος μάς γίνεται έμμονη ιδέα και το μόνο που μας νοιάζει είναι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Ξυπνάμε το πρωί με μια ατελείωτη λίστα με αυτά που πρέπει να κάνουμε μέχρι το βράδυ. Πιάνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται όλα όσα δεν έχουμε κάνει, όλα όσα πρέπει να κάνουμε και πόσο χρόνο θα χρειαστούμε για να τα κάνουμε.

Φαίνεται σαν να μην υπάρχει χώρος για ουσιαστική ξεκούραση του νου και  του σώματος. Δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι από εμάς, επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά, σωριαζόμαστε είτε μπροστά στην τηλεόραση είτε μπροστά στην οθόνη του κινητού μας. Κατά μέσο όρο, βλέπουμε τηλεόραση παραπάνω από 20 ώρες την εβδομάδα, σχεδόν μια ημέρα την εβδομάδα δηλαδή, ενώ καθημερινά ξοδεύουμε κατά μέσο όρο μια ώρα στο κινητό μας.  Νομίζουμε ότι η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τη δουλειά, τα ψώνια, τις κοινωνικές επαφές, την τηλεόραση, τα social και τον ύπνο.

Διαβάστε επίσης ⇒ Τι σημαίνει να είμαι παρών στη στιγμή; 

Πολύ σπάνια μιλάμε για υψηλές αξίες ή για πιο ουσιαστικά πράγματα. Πόσοι από εμάς ενδιαφέρονται να συζητήσουν ουσιαστικότερα θέματα γύρω από τη ζωή; Ίσως ενθουσιαζόμαστε απ’ αυτά που κάνουν οι άλλοι και από τη συμβολή τους στην ύπαρξη, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν μας επηρεάζουν.

Η θρησκεία αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο

Παρέχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προσεύχονται και να στοχάζονται. Όμως, πολλές θρησκείες βλέπουν τα ποίμνιά τους να συρρικνώνονται, λόγω της ασυμβατότητας των θρησκευτικών πεποιθήσεων με την κοσμική κουλτούρα. Αντιθέτως, αυξάνονται όλο και πιο πολύ οι άνθρωποι που αναζητούν εσωτερικές διεξόδους, με νόημα και πρακτική αξία στην καθημερινή ζωή. Εδώ είναι που κάνει την εμφάνισή του ο διαλογισμός.

Ο διαλογισμός είναι η εναλλακτική λύση. Δεν περιορίζεται ούτε και ορίζεται από θρησκευτικές πεποιθήσεις. Είναι, αναμφίβολα, μια ανεκτίμητη διέξοδος στην αναζήτηση της εσωτερικής ευδαιμονίας και της πνευματικής γαλήνης.

Ο διαλογισμός έχει μια εξαιρετική δύναμη

Τη δύναμη να μεταμορφώνει τη ζωή μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να στραφούμε στον εσωτερικό μας εαυτό προκειμένου να τον κατανοήσουμε. Μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τη δυστυχία, τη σύγκρουση και την αγωνία. Μέσω του διαλογισμού, παρακολουθούμε τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, τις αντιλήψεις μας, το σώμα μας, την υγεία μας, την ενέργειά μας και την επίγνωσή μας.

Ασκήσεις διαλογισμού μπορούμε να κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε στεκόμαστε, είτε περπατάμε, είτε καθόμαστε, είτε είμαστε ξαπλωμένοι. Είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την καθημερινότητά μας, όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Mας βοηθά να ζούμε με ακεραιότητα, ευτυχία και δημιουργική έκφραση.

 

∗ Φωτογραφία: Γιώργος Ζαχαρίου

Πηγή: Naturanrg124o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης