ΕυεξίαBody and mindΗ ευεργετική δράση της αναπνοής

Η ευεργετική δράση της αναπνοής

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, αλλά και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής, στερούν από τον άνθρωπο την ποιότητα της αναπνοής και τα οφέλη της. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι έχουμε ξεχάσει πώς να αναπνέουμε σωστά. Εάν η αναπνοή γίνει με προσοχή και συνείδηση, μπορεί να ωφελήσει το σώμα και να εκτοξεύσει την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Η αναπνοή είναι από μόνη της μια εξαιρετική προπόνηση για το σώμα. Η ευεργετική δράση της αναπνοής

♦ της Τζίνας Πούλου, Certified Breathing
Coach & Instructor,
www.yogayourvoice.com

Η ανθρώπινη ζωή βασίζεται στη διαδικασία της αναπνοής. Ο άνθρωπος αναπνέει κατά μέσο όρο 17.000 έως 20.000 φορές την ημέρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ περισσότερο από αυτό. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία μας, τόσο το τι αναπνέουμε όσο και πώς αναπνέουμε… Η ευεργετική δράση της αναπνοής

Πώς λειτουργεί η αναπνοή με απλά λόγια

Ας δούμε λίγο τι σημαίνει και πώς λειτουργεί η αναπνοή με απλά λόγια. Η καρδιά και οι πνεύμονες συνδέονται μέσω των φλεβών και των αρτηριών. Μέσα από τις φλέβες και τις αρτηρίες μεταφέρονται τα αέρια που είναι υπεύθυνα για να διατηρηθούμε στη ζωή, δηλαδή το οξυγόνο (Ο2) και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Οι αρτηρίες, ξεκινώντας από την καρδιά, μεταφέρουν το Ο2 στο σώμα και οι φλέβες μεταφέρουν το CO2 πίσω στην καρδιά, για να οδηγηθεί με τη σειρά του στους πνεύμονες και να αποβληθεί. Η ανταλλαγή των αερίων γίνεται στις κυψελίδες μέσω των τριχοειδών αγγείων. Κάθε κυψελίδα περιβάλλεται από τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. Το O2 φτάνει με την εισπνοή στις κυψελίδες και μεταφέρεται μέσω των τριχοειδών αγγείων στο αίμα και κατ’ επέκταση σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας. Σε αυτό το σημείο το σώμα είναι έτοιμο για τον μεταβολισμό.

Το CO2, παράγωγο του μεταβολισμού, μεταφέρεται με το αίμα πίσω στις κυψελίδες και αποβάλλεται. Στους πνεύμονες, το αίμα για άλλη μια φορά θα εμπλουτιστεί με O2 και θα ξεκινήσει το νέο του ταξίδι από την καρδιά μέσα στις αρτηρίες. Μόλις αυτά τα διαλυμένα αέρια βρεθούν στο αίμα, το κυκλοφορικό σύστημα τα μεταφέρει σε όλο το σώμα, φέρνοντας έτσι O2 στους ιστούς και το CO2 στους πνεύμονες.

Γίνεται, επομένως, σαφές πως αν το αίμα δεν μεταφέρει το απαραίτητο Ο2, δεν θα καθαρίσει ποτέ και απλώς ανακυκλώνονται οι τοξίνες μέσα στο σώμα μας. Η σωστή κατανομή Ο2 στο αίμα μας και κατ’ επέκταση σε κάθε μας κύτταρο είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ευεργετική δράση της αναπνοής

Πόσο λειτουργικά αναπνέουμε;

Όμως, ο σύγχρονος άνθρωπος, εξαιτίας του παρατεταμένου στρες, μπαίνει σε κατάσταση υπεραερισμού, εισπνέει δηλαδή πολύ περισσότερο Ο2 από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός του. Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσεται η ισορροπία των βασικών αερίων, δηλαδή του Ο2 και του CO2 με βλαβερές για την υγεία συνέπειες.

Ένας βασικός ρόλος της αναπνοής είναι να διατηρεί το σωστό ph στο αίμα, διατηρώντας σε ισορροπία τα ποσοστά των δύο αερίων. Τα αυξημένα επίπεδα CO2 προκαλούν οξέωση, ενώ τα μειωμένα επίπεδα, και συνεπώς αυξημένα επίπεδα Ο2, προκαλούν αλκάλωση. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού. Η μεν οξέωση ισοδυναμεί με συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, ενώ η αλκάλωση αναγκάζει τον οργανισμό να αποβάλει αλκαλικά στοιχεία, για να επαναφέρει το ph στα φυσιολογικά επίπεδα. Τα αλκαλικά στοιχεία είναι το ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, στοιχεία πολύ βασικά για την υγεία μας. Επομένως, χάνεται ασβέστιο από τα οστά και τα δόντια μας στην προσπάθεια ο οργανισμός να αμυνθεί. Άρα, δεν αρκεί μόνο το πώς διοχετεύεται το Ο2 στο αίμα, αλλά και πόσο Ο2 θα διοχετευτεί και πώς θα κινηθούν και τα επίπεδα του CO2.

Νιτρικό οξείδιο, το μόριο της ζωής 

Ένα άλλο πολύ σημαντικό αέριο που συμμετέχει στη διαδικασία της αναπνοής είναι το νιτρικό οξείδιο (ΝΟ), το οποίο παράγεται στις παραρρινικές κοιλότητες και εκκρίνεται συνεχώς στους ρινικούς αεραγωγούς. Το ΝΟ χαρακτηρίζεται ως μόριο της ζωής και έχει ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας. Μεταξύ των πολλών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά τα βλαβερά βακτήρια, μύκητες και ιούς, διευκολύνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα, βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών, αυξάνει τους ινοβλάστες και τη σύνθεση του κολλαγόνου, εξασφαλίζει την έκρηξη ενέργειας κατά την προπόνηση και πολλά άλλα. Το 1992 ανακηρύχθηκε “μόριο της χρονιάς” από το επιστημονικό περιοδικό Science, ενώ το 1998 οι φαρμακολόγοι Furchgott, Ignarro και Murad κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με το ΝΟ.

Κρατώντας την αναπνοή για μικρά χρονικά διαστήματα, το ΝΟ αυξάνεται μέσα στη ρινική κοιλότητα, ενώ το CO2 επίσης αυξάνεται ελαφρώς στο αίμα. Με την επανέναρξη της εισπνοής το ΝΟ μεταφέρεται από τη ρινική κοιλότητα στους πνεύμονες. Και τα δύο αέρια παίζουν σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα των αεραγωγών και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επιτρέπουν επίσης, περισσότερο οξυγόνο να προωθηθεί στα κύτταρα.

Διαβάστε επίσης ⇒ 12 Healthy tips από τη Natura nrg 

Κάντε το τεστ

Ένα απλό τεστ που αποκαλύπτει το πόσο λειτουργικά αναπνέουμε είναι το BOLT (Body Oxygen Level Test), καθώς με πολύ απλό τρόπο αποκαλύπτει τη χημειοευαισθησία μας στο CO2, πόσο δηλαδή ευαίσθητο είναι το σώμα μας στο CO2 και κατά πόσο έχουμε υπεραερισμό, δηλαδή την εισαγωγή περισσότερου αέρα από όσον το σώμα μας χρειάζεται πραγματικά.

Πως γίνεται το τεστ

Απλώς εισπνεύστε και εκπνεύστε χαλαρά για λίγα λεπτά, χωρίς βιασύνη, και στο τέλος της εκπνοής κρατήστε τη μύτη σας. Μετρήστε τα δευτερόλεπτα που αντέχετε χωρίς εισπνοή, χωρίς να φτάσετε σε σημείο ακραίο. Θα καταλάβετε πότε το σώμα αντιδρά και χρειάζεται την εισπνοή. Μια βαθμολογία BOLT μικρότερη από 25’’ υποδηλώνει αναπνοή που χρειάζεται βελτίωση. Ο στόχος είναι να φτάσετε σε χρόνο κράτησης αναπνοής πάνω από 25’’ με άριστα τα 40’’. Με τις κατάλληλες αναπνευστικές ασκήσεις θα επαναφέρετε την αναπνοή σας στους κανονικούς της ρυθμούς.  Αυτούς που θέλουν την ήρεμη και ισορροπημένη αναπνοή, ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο, που είναι 6-7 αναπνοές το λεπτό.

Με τις κατάλληλες αναπνευστικές ασκήσεις:

 • Μειώνεται το άγχος
 • Αναιρείται αισθητά η τοξικότητα του σώματος
 • Επανέρχεται η ποιότητα του ύπνου
 • Βελτιώνεται η πέψη και γενικά η λειτουργία του πεπτικού συστήματος
 • Βελτιώνεται την καρδιαγγειακή υγεία
 • Ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση
 • Βελτιώνονται οι γνωστικές ικανότητες και η συγκέντρωση
 • Το δέρμα γίνεται (και φαίνεται) υγιές και λαμπερό
 • Μειώνονται οι φλεγμονές στο σώμα
 • Καταπολεμάται η ιγμορίτιδα
 • Δυναμώνουν οι αρθρώσεις, οι μύες και το σώμα εν γένει
 • Δυναμώνουν, τονώνονται και θωρακίζονται οι πνεύμονες
 • Βελτιώνεται η ευθυγράμμιση του σώματος
 • Μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακών επεισοδίων.

Μόλις 2’ σωστών αναπνοών αρκούν, ώστε ο ασκούμενος να φιλτράρει σωστά και να καθαρίσει το αίμα του, αλλά και να οξυγονώσει επαρκώς κάθε κύτταρό του.

Συμπερασματικά, χρειαζόμαστε Ο2, CO2 και ΝΟ σε καλά επίπεδα στο σώμα μας. Τα πετυχαίνουμε με τη σωστή αναπνοή, που οδηγεί σε εκτόξευση της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής. Ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολική περίσσια οξυγόνου είναι το ίδιο καταστροφική με την ανεπάρκεια οξυγόνου. Υγιή κύτταρα δημιουργούν υγιείς ιστούς και υγιέστερα λειτουργικά και αποδοτικά όργανα που βελτιώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το καθαρό και σωστά οξυγονωμένο αίμα καταπολεμά τα μολυσματικά βακτήρια και τους ιούς. Η βελτιωμένη και σωστή αναπνοή βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων στο σώμα. Αποτελεί μεγάλο σύμμαχο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενάντια σε κάθε ιό, και συνεπώς ενάντια στην πανδημία.

Πηγή: Naturanrg124o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης