ΔιατροφήSuper foodsΗ ντομάτα είναι προτιμότερη μαγειρεμένη

Η ντομάτα είναι προτιμότερη μαγειρεμένη

Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες επομένως κατάλληλη τροφή για δίαιτες. Περιέχει πλήθος βιταμινών (μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, που δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού (τα 2/3 της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη C αλλά και φυλικό οξύ σε αφθονία).

Λυκοπένιο, το δυνατό αντιοξειδωτικό

Εκείνο που κάνει ακόμη πιο πολύτιμη τη ντομάτα είναι το λυκοπένιο, ένα συστατικό που περιέχεται στην κόκκινη σάρκα του καρπού και θεωρείται ένα από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση που προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες. Σε μικρότερες περιεκτικότητες, υπάρχει στο καρπούζι, στις φράουλες και στο γκρέιπφρουτ. Το λυκοπένιο έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.
Τα ευεργετικά του αποτελέσματα έχουν επανειλημμένως μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος, αλλά και στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Καλύτερα μαγειρεμένη!

Η συγκέντρωση του λυκοπενίου είναι πολύ μεγαλύτερη σε μία μαγειρεμένη ντομάτα παρά σε μία φρέσκια, όπως και στα επεξεργασμένα παράγωγά της, π.χ ο συμπυκνωμένος χυμός τομάτας, η σάλτσα και ο τοματοπολτός, διότι η κυτταρική μεμβράνη της ντομάτας καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία της, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερου λυκοπενίου διαθέσιμου προς απορρόφηση από το έντερο. Επίσης, επειδή το λυκοπένιο, το β- καροτένιο, η βιταμίνη Α και E είναι λιποδιαλυτά συστατικά, καλό είναι η ντομάτα να συνοδεύεται με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση. Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας σε λυκοπένιο μπορεί να καλυφθεί τρώγοντας 1-2 μέτριες ντομάτες.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης