LifeΗ ομάδα Robot Feelings κέρδισε στο διαγωνισμό του Generation Next

Η ομάδα Robot Feelings κέρδισε στο διαγωνισμό του Generation Next

Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone ολοκληρώθηκε με εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λαμβάνουν μέρος από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για ακόμη μια χρονιά τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον κόσμο του STEM, να δουλέψουν ομαδικά και να πειραματιστούν με την τεχνολογία, λύνοντας πραγματικά προβλήματα. Η ομάδα Robot Feelings κερδισε στον διαγωνισμό του Generation Next

Η ομάδα Robot Feelings κερδισε στον διαγωνισμό του Generation Next
Εμμανουήλ Γιατράκης και Γιώργος Τάλζι

Ξεχωρίσαμε την ομάδα “Robot Feellings” από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης, η οποία εστίασε στην προστασία του περιβάλλοντος και απέσπασε τη δεύτερη θέση για το project που κατέθεσε.  Οι μαθητές Εμμανουήλ Γιατράκης και Γιώργος Τάλζι με υπεύθυνο καθηγητή τον Αριστείδη Τσιατούχα σκέφτηκαν να εφαρμόσουν την υδροπονική μέθοδο για την καλλιέργεια των φυτών και κατασκεύασαν ένα αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο με σύστημα υδροπονίας, όπου τα φυτά αναπτύσσονται στο νερό αντί για το χώμα. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά, έμαθαν να συνεργάζονται και να ερευνούν, να χρησιμοποιούν τα βιώματα τους ώστε να δίνουν λύση στα προβλήματα και αυτά ήταν από τα σημαντικότερα οφέλη της εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό του Generation Next.

Generation Next 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός

Ομάδα Robot Feelings | 2η θέση Μαθητές: Γιατράκης Μανόλης και Τάλζι Γιώργος

Εμείς μιλήσαμε με τους δύο μαθητές γι’ αυτή τους την εμπειρία.

Πώς αποφασίσατε να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό Generation Next;

Πέρυσι στο σχολείο μας είχαμε παρακολουθήσει σεμινάρια ρομποτικής και φέτος ο καθηγητής μας Αριστείδης Τσιατούχας μας πρότεινε να λάβουμε μέρος στον STEM Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Generation Next και δεχθήκαμε αμέσως. Άλλωστε το σχολείο μας λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο σε ποικίλους διαγωνισμούς (ρομποτικής κ.ά.). Πήραμε αυτή την απόφαση, λοιπόν, καθώς μέσα από τον διαγωνισμό θα μπορούσαμε να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Και τι συμβολίζει το όνομα της ομάδας σας “Robot Feelings”; Εκ πρώτης άποψης φαίνεται λίγο οξύμωρο.

Θα θέλαμε πολύ τα ρομπότ που κατασκευάζει η Ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας να έχουν θετικά συναισθήματα και να νοιάζονται για τους ανθρώπους και πολύ περισσότερο να καταλαβαίνουν τα αισθήματα των ανθρώπων. Βέβαια τα ρομπότ εκτελούν τις εντολές που τους δίνουμε μέσα από τον  κώδικα που τους έχουμε γράψει άλλα θα ήταν πολύ όμορφο να αισθάνονται και όχι απλά να εκτελούν. Το ρομπότ που κατασκευάσαμε φέτος θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να νοιάζεται το ίδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και να μην εκτελεί απλώς εντολές.

Πώς καταλήξατε στο συγκεκριμένο project; Ποιο πρόβλημα έρχεται να λύσει;

Επειδή οι γονείς μας καλλιεργούν φυτά στο μπαλκόνι μας και στην ταράτσα σκεφτήκαμε, αρχικά, να κατασκευάσουμε ένα θερμοκήπιο μικρών διαστάσεων για μπαλκόνια, το οποίο, στη συνέχεια, το μετατρέψαμε σε θερμοκήπιο με σύστημα υδροπονίας και με αυτοματισμούς.

Στο θερμοκήπιό μας τα φυτά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και οικονομικότερα. Χρησιμοποιήσαμε αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας και CO2 ώστε να ελέγχουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος ανάπτυξης των φυτών.  Ρυθμίζουμε με αυτοματισμούς τη θερμοκρασία του θερμοκηπίου, ώστε να παραμένει σταθερή σε επιθυμητά όρια, με ένα σύστημα ψύξης και θέρμανσης.

Επίσης, έχουμε τοποθετήσει έναν αισθητήρα φωτός ώστε να ανάβει το βράδυ αυτόματα φωτισμός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να αναπτύσσονται, έτσι, γρηγορότερα τα φυτά. Το σύστημα υδροπονίας είναι μέσα σε θερμοκήπιο και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε υψηλότερες θερμοκρασίες και προστασία από επιβλαβή έντομα και ασθένειες. Μέσω wifi ενημερωνόμαστε από απόσταση για την κατάσταση λειτουργίας του θερμοκηπίου και για προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Η ομάδα Robot Feelings κερδισε στον διαγωνισμό του Generation Next

Η υδροπονική καλλιέργεια που εφαρμόσαμε απαιτεί έως και 90% λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια, καθώς το νερό, στο σύστημα υδοπονίας, ανακυκλώνεται συνεχώς. Η τεράστια αυτή οικονομία στο νερό την κάνει άκρως οικονομικότερη της καλλιέργειας σε χώμα και φυσικά περισσότερο οικολογική. Επιπλέον, τα φυτά μπορούν να “φυτεύονται” σε πολύ κοντινότερη απόσταση το ένα από το άλλο και μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρούς χώρους όπως τα μπαλκόνια. Γενικά, τα συστήματα υδροπονίας μπορούν να εγκατασταθούν σε άγονη και πετρώδη γη αφού δεν χρησιμοποιείται η γη (το χώμα) για την καλλιέργεια.

Τέλος, αυτή η μέθοδος βοηθάει ούτως ώστε να μην αναπτύσσονται ζιζάνια και να καθυστερεί ή και να αποτρέπει τη μετάδοση ασθενειών των φυτών. Με άλλα λόγια, τα φυτά έχουν λιγότερους εχθρούς και σαφώς μικρότερες ανάγκες σε εντομοκτόνα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον!

Διαβάστε επίσης ⇒ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Beat Plastic Pollution

Πόσο σας βοήθησαν τα εργαλεία του STEM στην εκπόνηση του protect σας και τι κερδίσατε από όλη τη διαδικασία;

Για να κατασκευάσουμε το θερμοκήπιο υδροπονίας χρησιμοποιήσαμε γνώσεις φυσικής, μαθηματικών, πληροφορικής, ηλεκτρονικής καθώς και 3D σχεδίασης.

Ως μαθητές ειδικότητας πληροφορικής είμαστε εξοικειωμένοι με τον προγραμματισμό. Ενθουσιαστήκαμε, όμως, με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και τις κολλήσεις με κολλητήρι (ήταν κάτι νέο). Ακόμη, μας άρεσε πολύ η 3D σχεδίαση και εκτύπωση τμημάτων της κατασκευής με τον 3D εκτυπωτή του σχολείου μας.

Επιπλέον, αποκτήσαμε κίνητρα για την επιδίωξη μιας επαγγελματικής πορείας στις επιστήμες STEM και για μια μελλοντική ενασχόληση με τους αυτοματισμούς και τη ρομποτική. Τέλος, μάθαμε να ερευνούμε και να συνεργαζόμαστε για να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε όταν ακούσατε τ’ αποτελέσματα του διαγωνισμού;

Χαρήκαμε πάρα πολύ γιατί πετύχαμε τον στόχο μας. Αυτό που σκεφτήκαμε ήταν «τα καταφέραμε και εμείς» μιας και υπήρχε διάκριση του σχολείου μας στον ίδιο διαγωνισμό πριν δύο χρόνια. Καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες τις δικές μας, του προπονητή μας και των συμμαθητών μας και φέραμε ακόμα έναν τίτλο στο σχολείο μας. Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν!

Η ομάδα Robot Feelings κερδισε στον διαγωνισμό του Generation Next

Τι θα λέγατε σε έναν συνομήλικο σας για τη συνολική σας εμπειρία;

Θα του προτείναμε να ασχοληθεί με τη ρομποτική γιατί είναι ένα πολύ ωραίο και ευχάριστο χόμπι. Θα γνωριστεί με νέα παιδιά και θα κάνει φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Θα αποκτήσει γνώσεις προγραμματισμού, ηλεκτρονικής και χρήσης πολλών εργαλείων, όπως τρυπάνια και κολλητήρια. Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι ήταν όταν κολλάγαμε ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Γενικά, διασκεδάσαμε πολύ με τις κατασκευές. Τέλος, μέσα από αυτή την εμπειρία θα αποκτήσει γνώσεις και θα πραγματοποιήσει τα όνειρα του!

Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον;

Είμαστε αισιόδοξοι μιας και συνεχώς διαβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα και ακούμε στις τηλεοράσεις να γίνεται αναφορά στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα γίνουν περισσότερο μαχητικοί σε αυτό το θέμα,  ώστε να αλλάξει και η νοοτροπία όσων μας κυβερνούν. Ελπίζουμε οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας με σεβασμό στο περιβάλλον. Ναι, είμαστε αισιόδοξοι γιατί η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες και περισσότερο ευαισθητοποιημένη σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ομάδα Robot Feelings κερδισε στον διαγωνισμό του Generation Next

 

INFO

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next υλοποιείται από το 2017 από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα, με επίκεντρο την ψηφιακή πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, μετρά περισσότερους από 112.000 ωφελούμενους ενώ στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού έχουν δημιουργηθεί 721 καινοτόμα projects μαθητών από 131 δήμους της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και τους νικητές, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.generationnext.vodafone.gr.

Πηγή: Natura nrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code