ΟμορφιάΑντιγήρανσηΉλιος: Εκτίθεμαι ή δεν εκτίθεμαι;

Ήλιος: Εκτίθεμαι ή δεν εκτίθεμαι;

Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται κάθε χρόνο όταν οι όμορφες ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού είναι προ των πυλών. Από τη μία πλευρά υπάρχει ο φόβος για καρκίνο του δέρματος και από την άλλη ο φόβος της έλλειψης βιταμίνης D …

της Μαρίας Γκέκα

  • Πώς θα βρούμε τη σωστή ισορροπία;

  • Ποια αντιοξειδωτικά ενισχύουν το δέρμα;

  • Πώς θα αποφύγουμε ερυθήματα, επιχείλιο έρπη και ρυτίδες;

Το καλοκαίρι είναι η πιο όμορφη εποχή, αλλά η πιο δύσκολη για το δέρμα, γιατί καθότι δεν είναι ακόμα συνηθισμένο στην τόση έκθεση στον ήλιο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευαίσθητο. Έτσι λοιπόν, ο κίνδυνος εγκαυμάτων είναι αυξημένος, ενώ υπάρχουν και άλλες πιθανές «παρενέργειες» του ήλιου, που πρέπει να προσέξετε: από τον έρπητα που κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του, μέχρι το ερύθημα που σάς υποχρεώνει να μείνετε στη σκιά προς αποφυγή χειροτέρευσης. Ακόμα όμως κι αν δεν εμφανιστεί κάποια δερματική διαταραχή αμέσως μόλις εκτεθείτε στον ήλιο, δεν θα πρέπει να υποτιμήσετε την μακροπρόθεσμη επίδραση των υπεριωδών ακτίνων στο δέρμα σας. Μόνο με τη σωστή πρόληψη μπορείτε να αποφύγετε τη φωτογήρανση και την εμφάνιση δερματικών κηλίδων.

hlios-frouta-naturanrg-02Βελτιώστε την ανοχή στον ήλιο – Ποντάρετε στα καροτενοειδή!

Οι χρωστικές ύλες που χαρίζουν στα φρούτα και τα λαχανικά κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα ονομάζονται «καροτενοειδή». Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης, τα αντιοξειδωτικά του καλοκαιριού!

Παρά το γεγονός ότι έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 600 καροτενοειδείς ουσίες, φαίνεται ότι μόνο έξι από αυτές αξιοποιούνται σημαντικά από το αίμα ή τους ιστούς. Αυτές είναι: το β – καροτένιο (το οποίο είναι πιθανώς και το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό), το α – καροτένιο, η κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Η κατηγορία των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών όχι μόνο βελτιώνει την ανοχή μας στον ήλιο αλλά και ενισχύει την χρωστική του δέρματος και προστατεύει διάφορους ιστούς σε άμεση επαφή με το φως (δέρμα, μάτια). Αυτές οι ουσίες που απαντώνται φυσικά στα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει αυτό το υπέροχο καλοκαιρινό χρώμα στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης, πως να κρατήσετε ασφαλή τα μικρά παιδιά κάτω από τον ήλιο! 

♦ Φυσικό β-καροτένιο

Πρόδρομος της βιταμίνης Α, είναι παραδοσιακά γνωστό για την προστατευτική δράση του έναντι των επιθηλιακών κυττάρων και για την αποτελεσματικότητά του στην προώθηση ενός σταδιακού μαυρίσματος. Είναι επί του παρόντος γνωστό ότι είναι απαραίτητο να ισορροπήσει τη δράση του με εκείνη της άλφα καροτίνης.

Λυκοπένιο

Είναι το πιο άφθονο καροτενοειδές στο δέρμα. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, η πρόσληψή του μειώνει σημαντικά την εμφάνιση ηλιακού εγκαύματος σε ευαίσθητους ανθρώπους και σχεδόν μειώνει κατά το ήμισυ την ένταση του ηλιακού εγκαύματος και τις βαθύτερες βλάβες των κυττάρων.

Λουτείνη – Ζεαξανθίνη

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που συσχετίζονται συχνά με τα τρόφιμα και το σώμα, υπάρχουν κυρίως στην ωχρά κηλίδα, μια κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που φιλτράρει το μπλε φως. Αυτά είναι ειδικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το μάτι από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, αυτά τα δύο καροτενοειδή δρουν συνεργιστικά για να προστατεύσουν το δέρμα από τις επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων.

Ασταξανθίνη

Θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έχει εξαιρετική προστατευτική δράση απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Επομένως, η λήψη της πριν την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προετοιμάσει αποτελεσματικά το δέρμα εκ των έσω, ώστε να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες από την έκθεση στον ήλιο.

Έχει αποδειχτεί ότι η ασταξανθίνη προλαμβάνει την εκδήλωση φωτοευαισθησίας, μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων και προστατεύει το δέρμα ιδιαίτερα απέναντι στις ακτίνες UVA.

Διαβάστε περισσότερα για την ασταξανθίνη εδώ

Χρήσιμα tips

Τα καροτενοειδή αυξάνουν την αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνονται μαζί. Δρουν συνεργιστικά όπως στη φύση. Τα συμπληρώματα που τα περιέχουν πρέπει κατά προτίμηση να καταναλώνονται κατά το μεσημεριανό γεύμα ή το βράδυ μαζί με κάποια συμπληρώματα λιπαρών οξέων για να αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητά τους και να παρέχουν τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα που περιορίζουν την ξηρότητα του δέρματος.

Πρόληψη πριν την πρώτη έκθεση

Υποφέρετε από ερυθήματα; Μπορείτε να τα προλάβετε. Το πρόβλημά σας είναι οι ρυτίδες; Ανακαλύψτε πώς να μην χειροτερέψουν κάτω από τις υπεριώδεις ακτίνες. Και αν ταλαιπωρείστε από ροδοχρούσα ακμή ή προβλήματα με τα τριχοειδή αγγεία, δείτε ποια καλλυντικά δεν θα πρέπει να λείπουν από τη βαλίτσα σας. Εν όψει του πρώτου καλοκαιρινού μπάνιου, διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να προστατέψετε την επιδερμίδα σας κάτω από τον ήλιο και να αποκτήσετε ένα υγιές και μαύρισμα χωρίς παρενέργειες.

Ερυθήματα: προσοχή όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα

Οι υπεριώδεις ακτίνες UVB απορροφώνται από το επιφανειακό στρώμα του δέρματος και είναι αυτές που ευθύνονται για τα ερυθήματα, δηλαδή για τη διαστολή της ανώτερης στοιβάδας της επιδερμίδας, που εκδηλώνεται με θερμότητα, κοκκινίλες, ακόμα και φλύκταινες. Τα ερυθήματα εμφανίζονται συνήθως σε όσους έχουν ανοιχτόχρωμο φωτότυπο, αλλά μπορεί να οφείλονται και στην ένταση και διάρκεια της ηλιοθεραπείας, η οποία θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και με την κατάλληλη προστασία.

Θυμηθείτε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζετε και να μειώνετε το δείκτη προστασίας σας, αν δείτε ότι δεν εμφανίζετε ερυθήματα. Όπως όλες οι δερματολογικές διαταραχές, έτσι και τα ερυθήματα μπορεί να εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά. Για να τα προλάβετε, αρχίστε να λαμβάνετε κάνα-δυο μήνες πριν βγείτε στην παραλία συμπληρώματα διατροφής με βάση αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τη Β-καροτίνη, τη βιταμίνη Ε και το πράσινο τσάι.

Μόλις βρεθείτε κάτω από τον ήλιο, φορέστε αμέσως ένα αδιάβροχο αντηλιακό προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 50, αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα), τον οποίο μπορείτε να μειώνετε σταδιακά καθώς μαυρίζετε. Και αν όλες αυτές οι στρατηγικές δεν φέρουν αποτέλεσμα; Αμέσως μόλις διαπιστώσετε την εμφάνιση ερυθήματος, κρυφτείτε από τον ήλιο. Και μην επιστρέψετε μέχρι να υποχωρήσει τελείως η διαταραχή.

Έρπης: Ο ήλιος μπορεί να τον ξυπνήσει, τις πρώτες μέρες της ηλιοθεραπείας

Ο ιός του επιχείλιου έρπητα υπάρχει και εμφανίζεται ξαφνικά ή υποτροπιάζει σε περίπτωση έντονου στρες, κρυολογήματος ή μετά από την πρώτη έκθεση στον ήλιο. Η καταπολέμησή του δεν είναι δυνατή, ακόμα κι αν καταφύγετε σε κάποια αντιική θεραπεία, το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να περιορίσετε τις υποτροπές, αλλά όχι να απαλλαγείτε από τον ιό. Όμως μπορείτε να προλάβετε την εμφάνισή του απλώνοντας στα χείλια σας μία κρέμα υψηλής προστασίας. Μόλις ωστόσο αισθανθείτε την πρώτη ενόχληση και επιθυμία κνησμού, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό φαρμακευτικό προϊόν για 5-6 μέρες και να μην ξαναεκτεθείτε στον ήλιο μέχρι να περάσει η οξεία φάση.

Τριχοειδή αγγεία: Προσέξτε τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες

Η πρώτη κίνηση για να αποφύγετε την εμφάνιση τηλεαγγειεκτασίων, δηλαδή τη διαστολή των επιφανειακών δερματικών αγγείων, είναι να δροσίζετε τακτικά τις ευαίσθητες περιοχές. Στην παραλία, έχετε πάντα μαζί σας ένα ενυδατικό σπρέι και ψεκάζετε συχνά τα πόδια σας, τα οποία δεν θα πρέπει να φέρνετε σε άμεση επαφή με την άμμο.

Αν υποφέρετε αντιθέτως από ροδοχρούσα ακμή, τότε προστατέψτε το πρόσωπό σας με φυσικές ασπίδες (οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου), που κρατάνε μακριά τις αλλεργίες και τους ερεθισμούς.

Ρυτίδες: Υποχρεωτικό το αντηλιακό

Από τους εξωτερικούς παράγοντες, ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος υπαίτιος για τη γήρανση του δέρματος.  Οι υπεριώδεις ακτίνες UVA, μόλις φτάσουν στο δέρμα, διεισδύουν σε βάθος 60 χιλιοστών του μίκρου (έναντι 6 των UVB) και φτάνουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, προκαλώντας τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών και καταστρέφοντας τις ελαστικές ίνες.

Για να ενισχύσετε την επιδερμίδα σας, θα πρέπει να λαμβάνετε για 1-2 μήνες πριν την πρώτη έκθεση στον ήλιο αντιοξειδωτικά από το στόμα με βάση το λιποϊκό οξύ, το συνένζυμο Q10 και τη ρεσβερατρόλη. Αντιθέτως, μόλις βρεθείτε στην παραλία, ποντάρετε σε μία προστασία που να ανταποκρίνεται στον φωτότυπό σας. Επιπλέον, εξασφαλίστε δράση αναδόμησης στο δέρμα σας με ένα προϊόν after-sun με καταπραϋντικές ιδιότητες, και ενυδατικά προϊόντα με βάση το υαλουρονικό οξύ και τη βιταμίνη C.

hlios-paralia-andras-naturanrg-02Συμπληρώματα διατροφής

Εκτός από τα απαραίτητα αντηλιακά βλέπουμε ότι και τα συμπληρώματα διατροφής, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προστασία του δέρματος.

Πλέον, συνιστώνται κι από τους περισσότερους δερματολόγους. Η πρόσληψή τους πριν από την έκθεση και καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού επιτρέπει:

Να διατηρήσουμε τα οφέλη του ήλιου και να μειώσουμε τις παρενέργειες της ηλιοθεραπείας.

Να προλάβουμε τις βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες στο δέρμα και στα μάτια.

Να αποφύγουμε την ξηρότητα, τις ρυτίδες και τους άσχημους λεκέδες που είναι συνώνυμοι με τη γήρανση.

Να ενθαρρύνουμε την παραγωγή μελανίνης και, ως εκ τούτου, να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μαύρισμα, περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις βλάβες από τις ακτίνες UV.

 Πηγή: Naturanrg#104, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code