NRGFreshΉλιος, θάλασσα και φυσικά Παγωτό

Ήλιος, θάλασσα και φυσικά Παγωτό

 

Ήλιος, θάλασσα και φυσικά …Π α γ ω τ ό! Συνυφασμένο με τα παιδικά μας χρόνια και τα καλοκαίρια μας, το παγωτό αφήνει πάντα μια γλυκιά επίγευση στον ουρανίσκο των αναμνήσεων και των επιθυμιών μας. Και μοιάζει αδύνατο να αντισταθούμε σε ένα λαχταριστό μπολ παγωτό, ιδανικά δίπλα στη θάλασσα. Το ερώτημα όμως είναι αν έχει νόημα τελικά να αντισταθούμε. Kάνει κακό στην υγεία ή στο βάρος μας το παγωτό; Τι να προτιμήσουμε;

♦ Της Μαρίας Γκέκα

Aν μας ζητούσαν να απεικονίσουμε το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό, τότε τρεις λέξεις θα έβγαιναν αυθόρμητα από το στόμα μας: θάλασσα, ήλιος και φυσικά … παγωτό! Ο έρωτας για το παγωτό ξεκινά από την παιδική μας ηλικία και μας ακολουθεί για μια ζωή. Γιατί, όταν είσαι μικρός και ακούς τη μαγική φράση «θα σου πάρω παγωτό», αυτόματα λύνονται τα περισσότερα προβλήματά σου. Αλλά και όταν μεγαλώσεις πόσες φορές δεν έχεις γίνει ένα κλικ πιο ευτυχισμένος μπροστά σε μια πολύχρωμη βιτρίνα με μαγικές γεύσεις παγωτού.

Ναι, το παγωτό είναι η αγαπημένη μας καλοκαιρινή απόλαυση. Όμως όπως συμβαίνει συνήθως, καθετί νόστιμο και εύγευστο έχει και τις αρνητικές του επιπτώσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπάρχει τρόπος να απολαύσουμε πιο υγιεινά το αγαπημένο μας παγωτό;

Ήλιος, θάλασσα και φυσικά Παγωτό

Το διατροφικό προφίλ του παγωτού ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, τη γεύση και τον τύπο. Ο παρακάτω πίνακας  αναδεικνύει τα θρεπτικά συστατικά σε 4 κοινές ποικιλίες παγωτό βανίλιας  ανά 1/2-φλιτζάνι (65-92 γραμμάρια) (1)

Ήλιος, θάλασσα και φυσικά Παγωτό

 

Λογικό και κατανοητό είναι ότι το premium παγωτό (για να είναι πιο πλούσιο και πιο κρεμώδες από το κανονικό παγωτό) έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες.

Εξετάζοντας τον πίνακα, ενδιαφέρον επίσης έχει ότι ενώ τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης προωθούνται συχνά ως πιο υγιεινά, μπορεί να περιέχουν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το κανονικό παγωτό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι  τα προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης συνήθως περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως αλκοόλες ζάχαρης, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος και των αερίων, σε ορισμένα άτομα. (2).

Παρόλα αυτά, τα περισσότερα παγωτά αποτελούν πλούσια πηγή φωσφόρου και ασβεστίου, παρέχοντας περίπου το 6 – 10% της ημερήσιας αξίας, αντίστοιχα, ανά 1/2 φλιτζάνι (65 γραμμάρια). Και τα δύο μέταλλα είναι σημαντικά για τη μυϊκή λειτουργία και τη σκελετική υγεία του οργανισμού μας. (3).

Πώς να επιλέξετε ένα υγιεινό παγωτό

Τα συστατικά έχουν σημασία

Η πρώτη συμβουλή που χρειάζεται να ακολουθήσετε όταν επιλέγετε ένα παγωτό, είναι να διαβάζετε πάντα την ετικέτα των συστατικών! Επιλέξτε παγωτά που παρασκευάζονται με συστατικά στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή τους. Ιδανικά, να είναι με φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι, χουρμάδες ή σιρόπι σφενδάμου. Εάν προτιμάτε το παγωτό σας να είναι παχύρρευστο και κρεμώδες, αναζητήστε γάλα καρύδας, αβοκάντο ή κάσιους με πλήρη λιπαρά, σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα πηκτικά. Αν είναι με γεύση σοκολάτας ή μέντας, μην αρκεστείτε σε τεχνητά αρώματα – αναζητήστε την πραγματική σοκολάτα ή μέντα!

Less is more

Μιλώντας για συστατικά, σας προτείνουμε να επιλέγετε εκείνα που περιέχουν τα λιγότερα! Αν βλέπετε μια ατέλειωτη λίστα συστατικών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιέχουν πολλά τεχνητά συστατικά, αρώματα και επεξεργασμένα υλικά. Σε γενικές γραμμές, όσα λιγότερα συστατικά τόσο το καλύτερο – πιθανότατα θα είναι πιο θρεπτικό και πιο εύκολο στην πέψη!

Προσοχή στην ποσότητα

Ακόμη και βρείτε το πιο υγιεινό παγωτό, προσέξτε το μέγεθος των μερίδων. Η υπερβολική ή πολύ συχνή κατανάλωση παγωτού  επηρεάζει το τελικό θερμιδικό αποτέλεσμα. Επίσης, για να «ντύσετε» το παγωτό με πιο υγιεινό τρόπο, επιλέξτε γαρνιτούρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκα μούρα, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, μπανάνα, ανανά ή τραγανά δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτά τα συστατικά όχι μόνο θα προσθέσουν γεύση και ξεχωριστή υφή, αλλά θα αυξήσουν τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες της λιχουδιάς σας. Μπορεί ακόμη να προσθέσετε και μια μικρή ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης.

Τα παγωτά χαμηλών θερμίδων είναι πιο υγιεινά;

Τα παγωτά χαμηλών θερμίδων μπορούν να παρασκευαστούν με γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τεχνητά γλυκαντικά ή/και εναλλακτικές λύσεις γάλακτος για να μειωθεί ο αριθμός των θερμίδων.

Ωστόσο, αυτές οι εναλλακτικές δεν καθιστούν απαραίτητα αυτά τα παγωτά πιο υγιεινά. Μερικά παγωτά χαμηλών θερμίδων μπορεί να έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία ενώ άλλα περιέχουν περισσότερα σάκχαρα από το κανονικό παγωτό.

Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους, επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι σας ή να προκαλέσουν διάρροια (4)

bio παγωτό  Τι το ιδιαίτερο έχει το βιολογικό παγωτό;

Το βιολογικό παγωτό είναι σίγουρα μια υγιεινή και καλύτερη επιλογή σε σχέση με το συμβατικό παγωτό, επειδή έχει καλύτερη γεύση, περιέχει λιγότερες χημικές ουσίες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Το βιολογικό παγωτό, όπως και όλα τα βιολογικά τρόφιμα είναι γνωστό ότι διέπονται από ορισμένους αυστηρούς κανόνες και συνοδεύονται από συγκεκριμένες πιστοποιήσεις. Πράγματι, τα βιολογικά παγωτά φέρουν ειδικό σήμα και περνούν από αυστηρούς ελέγχους και φίλτρα πριν την κυκλοφορία τους στην αγορά. Η κυριότερη διαφορά του βιολογικού παγωτού έναντι του συμβατικού  ξεκινάει από την αρχή της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή από το ίδιο το ζώο, μιας και το κυριότερο συστατικό του παγωτού, αποτελεί το γάλα. Όταν η αγελάδα τρέφεται με συμβατικές ζωοτροφές, επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, οι ουσίες αυτές μεταφέρονται και στο γάλα που παράγει το ζώο.

ice cream, fruits, summer, beach
 

Εάν τώρα προσθέσουμε την επιπλέον επιβάρυνση από την ακόμα και προληπτική χρήση αντιβιοτικών που χορηγούνται στα ζώα συμβατικής κτηνοτροφίας και τα οποία επίσης μεταφέρονται στον άνθρωπο μέσω του γάλακτος, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα, το λόγο για τον οποίο είναι σημαντικό να επιλέγουμε το βιολογικό παγωτό.

Και φυσικά, η προμήθεια του βιολογικού γάλακτος δεν αρκεί.

Για να πιστοποιηθεί ως βιολογικό ένα παγωτό, οι παραγωγοί  πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κάθε στάδιο παραγωγής του τελικού προϊόντος. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία αναδεύσεως, οι παραγωγοί βιολογικού παγωτού δεν μπορούν να προσθέσουν τεχνητά συντηρητικά και αρώματα. Γεύσεις όπως η βανίλια και η σοκολάτα πρέπει να προέρχονται από τις φυσικές τους πηγές, όπως στικ βανίλιας και κόκκους κακάο, και όχι από τεχνητά αρώματα και χρωστικές τροφίμων. Πρέπει, επίσης, να προσθέσουν γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές στο παγωτό τους για να το κάνουν σταθερό και να έχουν τη σωστή υφή, αλλά για να αποκτήσουν αυτή την πολυπόθητη βιολογική ετικέτα, ακόμη και αυτά πρέπει να είναι βιολογικά.

Η έλλειψη των δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών από τη μία και μια αφθονία  θρεπτικών συστατικών, από την άλλη, καθιστούν  το βιολογικό παγωτό ένα υγιεινό προϊόν, που όμως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και σύνεση

Το πιστοποιημένο βιολογικό παγωτό, φτιαγμένο από 100% αγνά υλικά και βιολογικές πρώτες ύλες, αποτελεί την πιο σίγουρη, αγνή και γευστική πρόταση δροσιάς για το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια το βιολογικό παγωτό διαδίδεται ολοένα και περισσότερο και στη χώρα μας, όπου μπορεί να το βρει κανείς σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε επιλεγμένα εστιατόρια. Εκτός από εισαγωγές ξένων προϊόντων είναι αξιοσημείωτη και η παραγωγή παγωτών από ελληνικές εταιρείες.

(1) https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/450193/nutrients

(2). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16988647/

(3). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3836362/

(4). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/

 

ΠΗΓΗ : naturanrg 134ο www. naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code