LifeIMAGINETHECITY: Φαντάσου την πόλη σου

IMAGINETHECITY: Φαντάσου την πόλη σου

IMAGINETHECITY: Φαντάσου την πόλη σου ! Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές κινήσεις πολιτών που μας καλούν «να πάρουμε την πόλη στα χέρια μας». Να ενωθούμε, να σκεφτούμε διαφορετικά και να στρωθούμε στη δουλειά, βάφοντας τοίχους και καθαρίζοντας πάρκα.

Οι υποστηρικτές αυτών των προσπαθειών πιστεύουν ότι η ενεργοποίηση των πολιτών είναι μονόδρομος, αφού το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ή απλώς αδιαφορεί. Υπάρχουν όμως και πολλοί που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα αυτές τις ομάδες και μιλούν για μόδα, life Style και προσπάθειες που βολεύουν την εξουσία, αφού «άλλοι κάνουν τη δουλειά».

«Ποτέ δεν αλλάζουν τα πράγματα με την καταπολέμηση της υπάρχουσας πραγματικότητας. Για να αλλάξει κάτι, χτίστε ένα νέο μοντέλο που καθιστά το υπάρχον ξεπερασμένο».

Με αυτά τα λόγια του Αμερικανού σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ το δίκτυο «Imagine the City» καλωσορίζει τον επισκέπτη στην ιστοσελίδα του (www.imaginethecity.gr). Με αυτά τα λόγια δίνει το στίγμα του και θέτει έναν ξεκάθαρο και φιλόδοξο στόχο. Δεν προσπαθεί να συμμαζέψει την πόλη ή να καλύψει τα κενά της πολιτείας, αλλά ζητά από τους ανθρώπους να δημιουργήσουν τον τόπο που θέλουν να ζήσουν και να συμβάλουν στην αναγέννηση της πόλης τους.

Κάνουμε την πόλη πιο οικεία

Νέοι άνθρωποι, δικηγόροι, διακοσμητές, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και γραφίστες στελεχώνουν τη συντονιστική ομάδα του «Imagine the City». «Δουλεύουμε ομαδικά και χωρίς οικονομικό κέρδος. Προσπαθήσουμε να αφυπνίσουμε τους κατοίκους που ονειρεύονται ένα διαφορετικό αστικό τοπίο. Δίνουμε τη δυνατότητα σε φοιτητές να παρουσιάσουν τις μελέτες τους» δηλώνει ο Αντώνης Κατσιάδας, ιδρυτικό μέλος του «Imagine the City».

Η «Συν-οικία Πιττάκη» είναι μια από τις πιο γνωστές δράσεις της ομάδας και φιλοξενείται στην οδό Πιττάκη, στου Ψυρρή. Πρόκειται για μια συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση, όπου παλιοί πολυέλαιοι φωτίζουν ένα σκοτεινό στενό.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία.

«Δεν μπορώ παρά να κοιτάω ψηλά και να χαμογελάω κάθε φορά που βγαίνω από το κατώφλι μου!» δήλωσε ο κύριος Θεοδόσης, ενώ η Δήμητρα που σε λίγο καιρό παίρνει το πτυχίο της δήλωσε «Είμαι πολύ περήφανη για τον πολυέλαιο της γιαγιάς μου, βρήκε ένα μαγικό προορισμό!»

Κοζάνη, Ιεράπετρα, Μεσολόγγι

Το δίκτυο Imagine the City δεν περιορίζει την δράση του στην Αθήνα. Διοργανώνει εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και φέρνει κοντά την κοινότητα των μελετητών και δημιουργών με τους τοπικούς φορείς και βεβαίως τους πολίτες.

Οι εκθέσεις «Φαντάσου την Πόλη» περιλαμβάνουν την παρουσίαση προτάσεων ανάπλασης του αστικού τοπίου (εργασίες, μελέτες, σχέδια, μακέτες, υλικό έρευνας) καθώς και ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων όπως διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα. Πρόκειται για μια αστική γιορτή, όπου οι πολίτες καταθέτουν τις προτάσεις τους για το αύριο της πόλης. Δεν πρόκειται όμως για μια θεωρητική συζήτηση, αφού οι συμμετέχοντες έρχονται «πρόσωπο με πρόσωπο» με τα κακώς κείμενα της πόλης και καλούνται να κρίνουν ποια είναι η καλύτερη λύση. Δηλαδή, δεν περιορίζονται στην επισήμανση του προβλήματος, αλλά συνδιαμορφώνουν την πρόταση που τελικά υιοθετείται.

 

ΣυνΑθηνά

Στις 11 Οκτωβρίου μία νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία της πλατείας Βαρβακείου επί της οδού Αθηνάς. Το μέχρι πρότινος αναξιοποίητο δημοτικό περίπτερο, μεταμορφώνεται σε έναν ανοιχτό τόπο συνάντησης και δράσης των ομάδων εθελοντικής δράσης της πόλης. Αυτό το έργο είναι μια από τις πέντε προτάσεις που κατέθεσαν στο Δήμο Αθηναίων ομάδες εργασίας του δικτύου «Imagine the City» με στόχο την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς. Το εγχείρημα αγκάλιασαν θερμά ιδιωτικές εταιρείες που προσέφεραν υλικά και τεχνογνωσία, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβαν εθελοντικά νέοι αρχιτέκτονες.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code