Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στο air fryer (φριτέζα αέρος); Τα τελευταία χρόνια, οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει ένα δημοφιλές μαγειρικό σκεύος, με τις πωλήσεις τους να έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα. Μάλιστα, προτείνονται ως ένα σκεύος για υγιεινό μαγείρεμα και απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους. Είναι πράγματι έτσι;
♦ του Δήμζα Νικόλαου DVM, RD, MSc, Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος,
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ., www.docdiet.gr
Το μαγείρεμα με air fryer είναι σίγουρα πιο υγιεινό από το βαθύ τηγάνισμα. Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που θα σε εκπλήξουν αν το συγκρίνεις με άλλους τρόπους μαγειρέματος!
Τι είναι και πως λειτουργεί η φριτέζα αέρος (air fryer)
Η φριτέζα αέρος είναι ένα σκεύος μαγειρικής που λειτουργεί μέσω της κυκλοφορίας θερμού αέρος μεταξύ των τροφίμων με τρόπο τέτοιον ώστε να απομακρύνεται γρήγορα η υγρασία τους. Επειδή ο αέρας κυκλοφορεί καλύτερα, «περνά» από όλη την επιφάνεια του τροφίμου, περιέχει ίχνη της ποσότητας ελαίου που έχει προστεθεί και έτσι απομακρύνει την υγρασία του γρήγορα ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει την γευστική «κρούστα» του τηγανίσματος.
Σε τι πλεονεκτεί το μαγείρεμα με air fryer έναντι του κλασικού τηγανίσματος
Τα πλεονεκτήματα της φριτέζας αέρος έναντι του κλασικού τηγανίσματος σχετίζονται κυρίως με την ποσότητα λιπαρής ύλης που χρησιμοποιείται.
Λιγότερο λάδι, λιγότερες θερμίδες
Προκειμένου να πετύχουμε ένα καλό τηγάνισμα, κατά κανόνα χρησιμοποιούμε περισσότερο λάδι. Το λάδι όμως είναι ένα τρόφιμο θερμιδικά πυκνό, δηλαδή σε μικρό όγκο έχει πολλές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα 1 κουταλιά της σούπας λάδι έχει 150 θερμίδες. Αντίθετα, κατά το μαγείρεμα στην φριτέζα αέρος χρησιμοποιούμε πολύ μικρότερη ποσότητα ελαίου άρα καταναλώνουμε πολύ λιγότερες θερμίδες και μπορούμε ευκολότερα να πετύχουμε απώλεια βάρους.
Λιγότερα λιπαρά, καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος
Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα αναφορικά με τις δυσλιπιδαιμίες (χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη κτλ), η συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνουμε στην διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών επηρεάζει την ολική αλλά και την LDL χοληστερόλη. Χρησιμοποιώντας λοιπόν μικρότερες ποσότητες λιπαρών υλών κατά το μαγείρεμα, επιτυγχάνουμε τελικά καλύτερη ρύθμιση της ολικής και της LDL χοληστερόλης.
Το μαγείρεμα με air fryer είναι πιο ασφαλές και πιο οικονομικό
Όσοι έχουν μπει στην κουζίνα πάνω από ένα τηγάνι σίγουρα ξέρουν πόσο επώδυνη είναι η «πιτσιλιά» με καυτό λάδι. Αντίστοιχα η επαφή μεγάλης ποσότητας καυτού ελαίου με το δέρμα ή τα μάτια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και βλάβες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που μια πυρκαγιά εντός σπιτιού έχει ξεκινήσει από την ανάφλεξη του λαδιού.
Επίσης, αν και αρχικά οι συσκευές αυτές δημιουργήθηκαν για την ποιοτική αναβάθμιση των τηγανιτών τροφίμων, η μαγειρική τους έχει εξελιχθεί και πλέον σε έναν air-fryer μπορείς να φτιάξεις πάρα πολλά γεύματα.
Επιπλέον, υπάρχει καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Σε σχέση με τον κλασσικό φούρνο, η φριτέζα αέρος χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο για να ζεσταθεί και να αρχίσει το μαγείρεμα, το όποιο από έρευνες έχει εκτιμηθεί ότι αντιστοιχεί σε 70% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
Διαβάστε ακόμα ⇒ Ελαιόλαδο, ο πιο γνωστός άγνωστος της κουζίνας μας
Είναι όμως απολύτως υγιεινό το μαγείρεμα με air fryer;
Το μαγείρεμα στο air fryer είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα διότι παράγει μικρότερη ποσότητα καρκινογόνων ουσιών
Η πιο γνωστή από αυτές είναι το ακρυλαμίδιο. Ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου στη φριτέζα αέρος μπορεί να είναι ακόμη και 90% μικρότερος σε σχέση με το κλασικό τηγάνισμα. Είναι όμως η προτεινόμενη μέθοδος για υγιεινό μαγείρεμα;
Δυστυχώς, όχι, διότι ουσίες με πιθανή καρκινογόνο δράση όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) σχηματίζονται ακόμη και με αυτή τη μορφή μαγειρέματος. Επίσης, σχηματίζονται και προϊόντα προκεχωρημένης μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης (τα γνωστά AGEs) τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Προσοχή! Ορισμένες φριτέζες αέρος είναι κατασκευασμένες από επιβλαβείς πλαστικές ουσίες, που μπορεί να διαρρεύσουν στο φαγητό. Πριν καταλήξεις ποια φριτέζα αέρος θα αγοράσεις, διάβασε τις κριτικές και τα χαρακτηριστικά της συσκευής και επίλεξε μία που δεν περιέχει πλαστικά μέρη να έρχονται σε επαφή με το φαγητό.
Ποια είναι προτιμότερη μέθοδος μαγειρικής έναντι της φριτέζας αέρος;
Το μαγείρεμα με βρασμό ή ατμό και μάλιστα σε χαμηλή θερμοκρασία και για περισσότερη ώρα. Αυξάνοντας την υγρασία των τροφίμων που μαγειρεύουμε (πχ με την προσθήκη νερού), μειώνουμε την παραγωγή των AGEs. Το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε μειώνοντας την θερμοκρασία μαγειρέματος σε λιγότερους από 180oC. Παράλληλα, στο μαγείρεμα με βρασμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως είναι το λεμόνι, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο το ρυθμό παραγωγής των ουσιών αυτών.
ΠΗΓΗ : natura nrg 137o www. naturanrg.gr