LifeΕίναι τα μάτια ο καθρέφτης της ψυχής;

Είναι τα μάτια ο καθρέφτης της ψυχής;

Τα μάτια είναι το όργανο που μας βοηθά να βλέπουμε όσα υπάρχουν γύρω μας αλλά αποκαλύπτουν και όσα υπάρχουν μέσα μας. Μπορούμε άραγε γνωρίζοντας καλύτερα τον αληθινό μας εαυτό, να ξαναδούμε καθαρά; Να εξαλείψουμε τα προβλήματα της όρασης; Αυτός είναι ο στόχος του σεμιναρίου «Βελτιώστε την Όρασή σας» που διοργανώνεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα.

της Τάνιας Μαρκουτσά

Βελτιώστε την όρασή σας

Σε ένα βλέμμα αναζητούμε τον έρωτα, την αγάπη, την αλήθεια. Ένα βλέμμα πιστεύουμε ότι μπορεί να πει όλα όσα δεν λένε τα χείλη. Μιλάμε για ενόραση, διόραση, οραματισμό. Τα μάτια μας δεν είναι απλώς ένα ακόμα όργανο στο σώμα μας. Είναι η διασύνδεσή μας με κάτι πιο βαθύ. Όταν δεν βλέπουμε καθαρά, σύμφωνα με τον Philippe Hannetelle, εισηγητή του Brofman Foundation, υπάρχουν εντάσεις στη συνειδητότητά μας που εκφράζονται ως σωματικά συμπτώματα. Σύμφωνα με τo βιβλίο «Βελτιώστε την Όρασή σας», αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, μπορούμε να ανακτήσουμε την όρασή μας. Να δούμε ξανά καθαρά, τόσο με το νου όσο και με τα μάτια μας.

Αναζητώντας πληροφορίες για το σεμινάριο «Βελτιώστε την όρασή σας», διάβασα στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μπρόφμαν ότι η καθαρή όραση δεν είναι φυσική ικανότητα αλλά κατάσταση του νου. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η δήλωση;

Η όραση δεν είναι απλώς μια φυσική διαδικασία που περιλαμβάνει οπτική οξύτητα. Είναι μια πολυδιάστατη λειτουργία που επηρεάζει και επηρεάζεται από τη συναισθηματική και ψυχική κατάσταση της ύπαρξής μας και συνδέεται με την προσωπικότητά μας. Δηλαδή, κάθε τύπος διαταραχής της όρασης συσχετίζεται με μια συγκεκριμένη προσωπικότητα.

Βλέπουμε το φυσικό σώμα ως την εξωτερική έκφραση της συνειδητότητάς μας, όπου συγκεκριμένα συμπτώματα σχετίζονται με συγκεκριμένες εντάσεις στη συνειδητότητα. Αυτό μας επιτρέπει να διαβάσουμε το σώμα ως χάρτη της εσωτερικής συνείδησης και να αντιληφθούμε την εσωτερική αιτία του εξωτερικού συμπτώματος. Εάν λοιπόν η κατάσταση της συνειδητότητας μας δημιουργεί το σύμπτωμα, η αλλαγή της συνειδησιακής μας κατάστασης, όταν αλλάζουμε την άποψή μας και τη στάση μας, συχνά είναι το όχημα για την απελευθέρωση του συμπτώματος.

Η επικρατούσα άποψη στην επιστήμη είναι ότι η φυσική εξέλιξη των προβλημάτων της όρασης είναι μόνο η επιδείνωση. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει και να διορθώσει τα προβλήματα όρασης είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις. Εσείς υποστηρίζετε ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση ή ακόμα και θεραπεία μέσω εναλλακτικών πρακτικών;

Οι θεραπείες της ιατρικής επιστήμης αφορούν κυρίως το φυσικό σώμα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συναισθηματικές και ψυχικές καταστάσεις. Και γνωρίζουμε πλέον ότι το άγχος και η στενοχώρια ευθύνονται για όλες τις συναισθηματικές και σωματικές ανισορροπίες. Το άγχος αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του. Το άγχος αποθηκεύεται στο φυσικό σώμα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του στρες ή της έντασης σε συγκεκριμένους μύες. Η εξασθενημένη όραση εμφανίζεται σε μια περίοδο της ζωής των ανθρώπων που βιώνουν άγχος σε σχέση με το περιβάλλον τους και δεν βλέπουν καθαρά εκείνη τη στιγμή, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

Όταν αυτό συνεχίζεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή σε ακραία ένταση, οι μύες των ματιών που συγκρατούν αυτές τις εντάσεις μπορεί να «παγώσουν» προσωρινά, κρατώντας το βολβό του ματιού σε κατάσταση εκτός εστίασης. Οι εντάσεις σε αυτούς τους μύες αντιστοιχούν με εντάσεις στη συνειδητότητα του ατόμου. Ωστόσο, οι μύες των ματιών μπορούν να χαλαρώσουν και να αποκατασταθεί η καθαρή όραση, με τη χρήση τεχνικών χαλάρωσης και ασκήσεις ματιών Hatha Yoga. Επίσης, οι οπτομέτρες χρησιμοποιούν μια παρόμοια τεχνική που αποκαλούν «προπόνηση κινητικότητας».

Όταν αποκατασταθεί ο σωστός μυϊκός τόνος, οι βολβοί του ματιού μπορούν να ξαναπάρουν το φυσικό τους σχήμα και η καθαρή όραση να επιστρέψει. Όταν οι εντάσεις στη συνειδητότητα απελευθερώνονται, απελευθερώνονται και οι εντάσεις του σώματος και το άτομο επιστρέφει σε έναν ευκολότερο, καλύτερο και πιο φυσικό τρόπο ύπαρξης.

Ξέρετε, είναι δύσκολο για τους σύγχρονους ανθρώπους να πιστέψουν ότι αυτό είναι δυνατό χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης. Έχετε κάποια προσωπική εμπειρία να μας διηγηθείτε;

Είχα ο ίδιος μυωπία και αστιγματισμό. Διαγνώσθηκα όταν ήμουν 5 ετών και φορούσα γυαλιά μέχρι τα 35 μου. Τότε βρήκα ένα βιβλίο για τη βελτίωση της όρασης. Το έγραψε κάποια που θεράπευσε την όρασή της με τη μέθοδο Bates. O Dr William H. Bates πριν από έναν αιώνα, ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι όλα τα συμπτώματα της όρασης δημιουργούνται από το άγχος. Έτσι ανέπτυξε μια μέθοδο που βασίζεται στη χαλάρωση. Λίγους μήνες αφού διάβασα το βιβλίο, γνώρισα τον Martin Brofman.

Ο ιδρυτής του Ιδρύματος Brofman, είχε αυτοθεραπευτεί από καρκίνο τελικού σταδίου και ως παράπλευρο κέρδος θεράπευσε και την όρασή του. Μέσα από αυτά που έμαθε με την εμπειρία του, σχεδίασε το «The Vision Workshop». Η θεωρία του βασίζεται στην ιδέα ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του τρόπου ζωής μας και της όρασής μας. Αν αλλάξουμε τη ζωή μας, αν εργαστούμε με στόχο την προσωπική μας εξέλιξη και ευτυχία, είναι δυνατό να βελτιωθεί και να θεραπευτεί και η όρασή μας. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδό του, μπόρεσα κι εγώ να επανέλθω στη διαύγεια και να απαλλαγώ από τα γυαλιά οράσεως.

Αν πραγματικά η όρασή μας σχετίζεται με την αυτογνωσία, βλέποντας πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φοράνε γυαλιά, θα λέγαμε ότι η ανθρωπότητα έχει χάσει το δρόμο της.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι να δούμε τους ανθρώπους που βλέπουν καθαρά. Ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που δεν χρειάζονται γυαλιά. Να δούμε τι διαφορετικό συμβαίνει στη συνειδητότητά τους και στον τρόπο ύπαρξης τους. Πώς αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Ναι, πράγματι, βλέποντας πόσοι άνθρωποι σήμερα έχουν συμπτώματα όρασης, μπορούμε να πούμε ότι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο μοντέλο της κοινωνίας που ζουν.

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί γεννιέται τυφλό ή εμφανίζει σοβαρή μυωπία σε νεαρή ηλικία;

Εάν ένα μωρό γεννιέται πραγματικά τυφλό, εξετάζουμε τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς ανταποκρίθηκε το έμβρυο ή το μωρό στο περιβάλλον. Το μωρό βιώνει μια αίσθηση απομόνωσης και αισθάνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα να περιμένει. Για να κατανοηθούν οι λόγοι της τυφλότητας, χρειάζεται να εξεταστούν οι συνθήκες στη ζωή της μητέρας ή του παιδιού όταν ξεκίνησε το σύμπτωμα.

Αν το σύμπτωμα είναι η μυωπία, το άτομο θα πρέπει να κοιτάξει τι συνέβαινε στη ζωή του την περίοδο της εμφάνισής της που τον έκανε να νιώθει ανασφάλεια και την ανάγκη να κρυφτεί, να στραφεί μέσα του.

«Άνοιξε τα μάτια σου», «μην κλείνεις τα μάτια σου» είναι εκφράσεις που εξηγούν με απλά λόγια όσα συζητάμε.  Θα έλεγες ότι οι πρόγονοί μας και ίσως και οι φυλές που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί τόσο πολύ όσο εμείς στη Δύση, γνωρίζουν περισσότερα, καλύτερα τον βαθύτερο εαυτό τους;

Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν καθαρά τι συμβαίνει στον εαυτό τους, έχουν χάσει την επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό και αναπτύσσουν πολλές εντάσεις. Κρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους, τους άλλους, χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον τους, και παγιδεύονται στα μοντέλα που έχουν δημιουργήσει οι κοινωνίες. Ζουν σε έναν εικονικό κόσμο κι όχι σε αυτόν που πραγματικά θα ήθελαν.

Πώς μπορούμε να μάθουμε τις πρακτικές που προτείνετε;

Στην πραγματικότητα, η βελτίωση και η θεραπεία της όρασης είναι ένας δρόμος προσωπικής μεταμόρφωσης. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας χαλαρώσεις, θετικές δηλώσεις, hatha yoga για τα μάτια, οραματισμό ή μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα σεμινάριο όρασης του Ιδρύματος Brofman. Αυτή η εμπειρία μπορεί να σας δώσει ακόμα περισσότερα κίνητρα για να ακολουθήσετε το δρόμο της διαύγειας.

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο οραματισμός και οι θετικές δηλώσεις στο σώμα μας; Υπάρχουν λέξεις ή φράσεις που απαγορεύονται;

Οι σκέψεις είναι ενέργεια και η ενέργεια ρέει όπου κατευθύνετε τις σκέψεις σας. Έτσι, εάν επαναλαμβάνετε θετικές δηλώσεις και οραματίζεστε «βλέποντας καθαρά», εστιάζοντας στο ιδανικό τελικό αποτέλεσμα, η ενέργεια ρέει προς την κατεύθυνση που έχετε ενεργοποιήσει.

Όταν όμως χρησιμοποιείτε προτάσεις όπως «δεν μπορώ να δω χωρίς τα γυαλιά μου», αρνείστε το γεγονός ότι μπορείτε να δείτε. Είναι καλύτερο να εκφράζεστε θετικά. Είναι προτιμότερο να πείτε «βλέπω καθαρά μια θολή εικόνα!». Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης.

Θα λέγατε ότι το ποσοστό επιτυχίας είναι ικανοποιητικό; Από τι εξαρτάται η επιτυχία;

Εξαρτάται από την ικανότητα και την προθυμία του ατόμου να αλλάξει την άποψη και τη στάση του για τα ζητήματα που του δημιουργούν εντάσεις. Είναι γεγονός ότι κάποιοι καταφέρνουν να βελτιώσουν την όρασή τους. Αν μπορεί ένας, μπορούν όλοι.

Πιθανόν να υπάρχουν άτομα που θεωρούν ότι πρόκειται για placebo, για πλαστή, εικονική θεραπεία. Στην πραγματικότητα αναγνωρίζουν τη δύναμη του μυαλού να διατηρήσει ή να διαταράξει την ψυχική και κατά συνέπεια την οργανική μας υγεία.   

Ορισμένοι από τους αναγνώστες μας ίσως θεωρούν αφελή όποιον πιστεύει ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του με πρακτικές που βασίζονται στις θετικές δηλώσεις και στον οραματισμό. Και αυτό πιθανόν να οφείλεται στην ύπαρξη ψευδοθεραπευτών και ψευδογιατρών που πραγματικά κοροϊδεύουν και εκμεταλλεύονται τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Δεν παρέχουμε καμία ιατρική θεραπεία, καμία ιατρική διάγνωση ή ιατρική συμβουλή. Προτείνουμε μόνο κάποια «εργαλεία» με τα οποία τα άτομα που συμμετέχουν στα σεμινάριά μας μπορούν να χαλαρώσουν, να οραματιστούν και να κάνουν ασκήσεις κινητικότητας χάθα γιόγκα ώστε να βελτιώσουν την όρασή τους. Έχουμε την ιδέα ότι είμαστε συνειδητότητες  μέσα σε ένα φυσικό σώμα. Ξέρουμε ότι με αυτά τα «εργαλεία» μπορούν οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν διαύγεια στη ζωή τους. Καθώς συνειδητοποιούν τις σκέψεις και τις πράξεις που τους δημιούργησαν εντάσεις, επιλέγουν να τις απελευθερώσουν βλέποντας θετικά αποτελέσματα στην όρασή τους. Οι αντιλήψεις μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας.

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πραγματικότητες αντί για μια και ότι οι αντιλήψεις μας δημιουργούν τη δική μας πραγματικότητα. Το ίδιο υποστηρίζει και η Φυσική. Υπάρχει η άποψη ότι ο παρατηρητής ενός γεγονότος επηρεάζει το γεγονός –έχει περιγραφεί από τους  Heisenberg και Einstein. Αυτό επιβεβαιώνει τη θεώρηση ότι οι πεποιθήσεις μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας κι ότι η πραγματικότητα είναι μια σχετική και προσωπική αλήθεια.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ωμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

Γιατί όμως εμφανίζονται διαφορετικές ασθένειες στα μάτια μας; Από τι εξαρτάται αν κάποιος εμφανίσει μυωπία, αστιγματισμό ή πρεσβυωπία;

Όταν κάποιος είναι μύωπας, βλέπει καθαρά ό,τι είναι κοντά αλλά όχι ό,τι είναι πιο μακριά. Αυτό σημαίνει ότι η κατεύθυνση της προσοχής του είναι προς τα μέσα. Στρέφει το ενδιαφέρον του στον εαυτό του, μακριά από τον «απειλητικό» κόσμο. Τα συναισθήματά του είναι ανασφάλεια και φόβος. Εκείνοι που βλέπουν καλά μακριά κι όχι κοντά, ενδιαφέρονται περισσότερο για όσα συμβαίνουν έξω από αυτούς. Συναισθηματικά νιώθουν ενοχή και θυμό. Ο αστιγματισμός συνδέεται με τη σύγχυση, είναι η προσπάθεια να «προσαρμοστούμε», να «ταιριάξουμε» με το περιβάλλον, αντί να ζήσουμε τη δική μας αλήθεια. Κάποιος με καταρράκτη νιώθει ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει, να ελπίζει.

Το γλαύκωμα αντιπροσωπεύει έναν πιεστικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Αυτές είναι πολύ συνοπτικές περιγραφές, αλλά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει περισσότερα στα σεμινάρια που διοργανώνουμε αλλά και να αναζητήσει το βιβλίο του Martin Brofman «Βελτιώστε την όρασή σας».

Υπάρχουν δύσκολες, επικίνδυνες ασθένειες της όρασης όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Τι σημαίνει αυτό για τη συνείδησή μας;

Με το γλαύκωμα, το άτομο έχει έναν καταπιεστικό τρόπο να βλέπει τον κόσμο. Μπορεί να επωφεληθεί από τις τεχνικές χαλάρωσης καθώς υπάρχει ένταση στο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος.

Ο καταρράκτης σχετίζεται με το ότι το άτομο έχει αποφασίσει ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει, επομένως είναι σημαντικό να καταλάβει τι συνέβαινε στη ζωή του που τον οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Επειδή και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση-η οποία επίσης οδηγεί σε μια αίσθηση απομόνωσης ή αποχωρισμού από κάποιον-μπορεί να αντανακλά τις εντάσεις στο τσάκρα του στέμματος. Το άτομο αισθάνεται πιεσμένο, νιώθει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του τα ζητήματα της ζωής του.

Εάν οι άνθρωποι παραμένοντας συγκεντρωμένοι στις πραγματικές μας επιθυμίες και ανάγκες μπορούμε να φροντίζουμε την υγεία του σώματός μας, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι κάποιος θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και την τύφλωση;

Ο καθένας μας είναι ένας δημιουργός. Εφόσον το σύμπτωμα δημιουργείτε από εμάς, εμείς μπορούμε να το θεραπεύσουμε φέρνοντας ξανά στη ζωή μας σε ισορροπία και υγεία. Οτιδήποτε μπορεί να θεραπευτεί.

Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες, οπτικοί, οπτομέτρες και οφθαλμίατροι που παρακολουθούν τα σεμινάρια του ιδρύματος Brofman για τη βελτίωση της όρασης;

Έχουμε πολλούς γιατρούς και επιστήμονες που συμμετέχουν στα σεμινάρια The Vision Workshop και The Body Mirror Healing Workshop. Σε κάποιο σεμινάριο στη Γερμανία είχε συμμετάσχει ένας οπτικός που φορούσε γυαλιά. Στην αρχή, δεν ήθελε να βγάλει τα γυαλιά του. Είπε ότι ήταν καινούργια και ακριβά. Όμως στην αρχή του σεμιναρίου, είναι απαραίτητο να βγάλετε τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, γιατί πώς θα διαπιστώσετε αν βλέπετε πιο καθαρά όταν φοράτε συνεχώς γυαλιά ή φακούς; Τελικά δέχτηκε να βγάλει τα γυαλιά, και κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου διαπίστωσε ότι έβλεπε καλύτερα. Αυτή η εμπειρία τους έδωσε ένα ακόμα εργαλείο για να βοηθήσει τους ασθενείς του, να τους δείξει έναν άλλο δρόμο προς τη διαύγεια. Κατάλαβε ότι αυτή η πραγματικότητα δεν αποτελεί απειλή για τη δουλειά του.

Στη Γαλλία, αυτή την περίοδο, συνεργαζόμαστε με έναν καθηγητή ιατρικής, ειδικό στον καρκίνο και έναν γενικό γιατρό. Λαμβάνουν μέρος στα σεμινάριά μας μαζί με τους εισηγητές μας. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο μέλλον όπου η ιατρική κοινότητα θα αναγνωρίσει τη σημασία της σύνδεσης του σώματος με τη συνειδητότητα. Τότε θα συνεργαστούμε όλοι από κοινού για τον ίδιο σκοπό, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να θεραπευτούν.

Πού θα μπορούσαμε να διαβάσουμε ιστορίες επιτυχίας;

Σε κάθε σεμινάριο βελτίωσης της όρασης, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν αμέσως καλύτερα. Έχουμε περιπτώσεις που κάποιοι μόλις δύο ημέρες μετά το σεμινάριο, δεν χρειάζονται τα γυαλιά τους.

Μπορείτε να διαβάσετε ιστορίες επιτυχίας στη σελίδα του ιστότοπού μας: https://www.fondation-brofman.org/histoires-a-succes/?lang=en

Ειδικότερα για ιστορίες επιτυχία σχετικά με την όραση, μπορείτε να δείτε τον πίνακα μηνυμάτων: https://bodymirror.proboards.com/board/2/vision-improvement-message-board

Επίσης, κάθε μήνα στο ενημερωτικό μας δελτίο, επιλέγουμε μια ιστορία επιτυχίας σχετικά με την όραση ή άλλα συμπτώματα.

Για εσάς τι συμβολίζουν τα μάτια; Είναι ένα σημείο του ανθρώπινου σώματος με ιδιαίτερη σημασία;

Σε όλο τον κόσμο θεωρούμε τα μάτια « παράθυρα της ψυχής»; Γιατί μιλάμε για τον τρόπο που «βλέπουμε» τον κόσμο; Γιατί λέμε «βλέπω», για να επικοινωνήσουμε ότι καταλαβαίνουμε; Ποια είναι η κατανόηση; Ποια είναι η σχέση μεταξύ της όρασής μας, της διορατικότητας και του τρόπου ύπαρξής μας;

Όταν κοιτάμε τα μάτια μας σε έναν καθρέφτη ή κοιτάμε βαθιά στα μάτια ενός άλλου ατόμου, έχουμε μια επαφή με το πνεύμα του ατόμου. Καταλαβαίνουμε ότι στην πραγματικότητα είμαστε κάτι περισσότερο από ένα φυσικό σώμα. Τα μάτια επιτρέπουν τη σύνδεση με αυτό το βαθύ μέρος του εαυτού μας και των άλλων.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ»

Το διήμερο σεμινάριο/εργαστήριο «Βελτίωσης της Όρασης» «VISION WORKSHOP» με εισηγητή τον Philippe Hannetelle θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 25 & 26 Φεβρουαρίου 2023. Σχεδιασμένο από τον Martin Brofman, PhD, βασισμένο στο βιβλίο του: “Improve Your Vision”.

Έγκαιρη Κράτηση έως 05 Φεβρουαρίου με έκπτωση 50 ευρώ! Χρειάζεται προκαταβολή για την κράτηση θέσης.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά.

Ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου:

Σάββατο: 09:00 – 20:00 Κυριακή: 09:00 – 19:00

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε με την Όλγα Φασόη, τηλ. 6977 81 80 13,
e-mail: olga.fasoi@gmail.com

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης