ΕυεξίαBody and mindΥπερβατικός Διαλογισμός

Υπερβατικός Διαλογισμός

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη νοητική τεχνική από την οποία έχουν ωφεληθεί άτομα κάθε ηλικίας, εθνικότητας, θρησκείας,  μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου, σε όλο τον κόσμο.

της Μαρίας Τριανταφύλλη Γλύκα,
πιστοποιημένη δασκάλα ΥΔ.

Μια κατάσταση χαλάρωσης, στην οποία ο νους είναι σε εγρήγορση

Ήρθε στη Δύση στα τέλη της δεκαετίας του ’50, έχει τις ρίζες του σε μια παράδοση χιλιάδων ετών. Αυτή η τεχνική βυθίζει το νου και το σώμα σε μια μοναδική κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης, επιτρέποντας στο νου να έχει με φυσικό τρόπο την εμπειρία του πλήρους δυναμικού του. Με την τακτική άσκηση η απέραντη δημιουργική νοημοσύνη, έμφυτη σε κάθε άνθρωπο, εκφράζεται όλο και περισσότερο στη σκέψη και τη δράση.

Ανάμεσα στους πολλούς καλλιτέχνες που ασκούν αυτή την τεχνική είναι ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς, ο οποίος έχει ιδρύσει το  David Lynch Foundation. Με τη βοήθεια αυτού του ιδρύματος έχουν διδαχθεί τον Υπερβατικό Διαλογισμό ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άστεγοι, θύματα πολέμου, κακοποιημένες γυναίκες αλλά και μαθητές, σε όλο τον κόσμο.

Την δεκαετία του ’70 ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στον Υπερβατικό Διαλογισμό σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, το UCLA κ.α. Πλέον, έχουν διεξαχθεί πάνω από 600 επιστημονικές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σε ανεξάρτητα επιστημονικά περιοδικά και αποδεικνύουν τα οφέλη του ΥΔ σε όλους τους τομείς της ζωής.

Οφέλη για το νου, το σώμα, τις σχέσεις…

Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες του American Psychological Association σχετικά με τον υπερβατικό διαλογισμό έχουν αποδείξει πως μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Επίσης, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, τον πόνο και την περίπτωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού. Μπορεί να βελτιώσει τη νοημοσύνη, τις ικανότητες εκμάθησης, την δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και την μακροζωία. Συγκεκριμένα:

Οφέλη για το νου:

  • Αύξηση της δημιουργικότητας, της συνοχής του εγκεφάλου, της χρήσης των κρυμμένων εφεδρειών του νου.
  • Βελτίωση της ικανότητας συγκέντρωσης και της μνήμης.

Οι μαθητές που τον ασκούν, σε πολλά σχολεία στο εξωτερικό, έχουν καλύτερη επίδοση  στα μαθήματα, λιγότερο άγχος και μείωση της διάσπασης προσοχής. Παρατηρήθηκε αύξηση του IQ σε φοιτητές.

Οφέλη για το σώμα:

  • Βοηθά στη μείωση του στρες. Βοηθά επίσης και σε μια σειρά από ασθένειες που σχετίζονται με το στρες από αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες και προεμμηνορροϊκή ένταση, έως υψηλή αρτηριακή πίεση, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη.

Μια μελέτη σε 2.000 διαλογιζόμενους για πέντε χρόνια διαπίστωσε ότι είχαν τις μισές πιθανότητες να αρρωστήσουν από ότι οι μη διαλογιζόμενοι ενώ χρειάστηκε να παραμείνουν 70% λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο.

Οφέλη στη συμπεριφορά και τις σχέσεις:

  • Αύξηση της ηρεμίας, της χαλάρωσης και της γενικής ευεξίας.
  • Βελτίωση της εργασιακής απόδοσης και ικανοποίησης.

Τα άτομα που τον ασκούν απολαμβάνουν μεγαλύτερη αίσθηση αυτοπραγμάτωσης και αυτοεκπλήρωσης.

Οφέλη για την κοινωνία:

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν πάνω από το 1% του πληθυσμού σε μια πόλη ή σε μια χώρα ασκούν τον ΥΔ, υπάρχει θετική επίδραση και στο υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας.

Αυτή η μεγάλη επιστημονική έρευνα οδήγησε τους υπεύθυνους της Ιατρικής σχολής Αθηνών να συμπεριλάβουν τον Υπερβατικό Διαλογισμό σε προγράμματα που αφορούν την διαχείριση του στρες και την προαγωγή της υγείας. Ο ΥΔ διδάχθηκε σε μεταπτυχιακό τμήμα της Ιατρικής σχολής Αθηνών, καθώς και σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη μείωση της υπέρτασης χωρίς φάρμακα.

 

Για να μάθει κάποιος τον ΥΔ χρειάζεται να απευθυνθεί σε ένα πιστοποιημένο δάσκαλο. Ύστερα τον ασκεί στην άνεση του σπιτιού του πρωί και απόγευμα για 15 – 20 λεπτά, σε καθιστή θέση, με τα μάτια κλειστά. Είναι απλός, φυσικός και δεν απαιτεί προσπάθεια ή συγκέντρωση.

Ίσως στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε να μοιάζει πολυτέλεια να βρούμε αυτόν το χρόνο. Όμως αν κάποιος το βάλει στο πρόγραμμα του, γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι στην ουσία κερδίζει χρόνο και μάλιστα ποιοτικό γιατί η απόδοση σε ό,τι κάνει αυξάνεται.

Ο δημοσιογράφος John Harding, ο οποίος διδάχθηκε τον Υπερβατικό Διαλογισμό για να έχει προσωπική εμπειρία πριν γράψει ένα άρθρο στους Times του Λονδίνου, αναφέρει:

«Συχνά νιώθω ένα κύμα ενέργειας να διαπερνά ολόκληρο το σώμα μου. Μπορεί να περπατάω στο δρόμο και να με κυριεύει μια αυθόρμητη έκρηξη ευτυχίας. Έχω μια αίσθηση οργάνωσης που μου έλειπε σε όλη μου τη ζωή. Νιώθω πιο υπομονετικός και ανεκτικός. Ταυτόχρονα έχω όλα τα φυσιολογικά συναισθήματα. Η διαφορά είναι ότι τώρα είμαι σε θέση να ελέγξω τον θυμό και την απογοήτευσή μου. Να τα επιλύσω με ορθολογικό τρόπο. Λέγεται ότι ο διαλογισμός επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Αυτό δεν μπορώ να το εκτιμήσω, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες συνάντησα έναν άνθρωπο που γνωρίζω εδώ και 15 χρόνια. «Φαίνεσαι καλά», μου είπε. Μια παύση ενώ με μελετούσε προσεχτικά.  «Δεν σε έχω δει τόσο καλά εδώ και χρόνια».  Άλλη μια παύση. «Στην πραγματικότητα, δεν σε έχω ξαναδεί ποτέ τόσο καλά».

Πηγή: Naturanrg132o, www.naturanrg.gr 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code