NRGFreshΕίσαι ύπαρξη Πολύχρωμη - Είσαι Γυναίκα

Είσαι ύπαρξη Πολύχρωμη – Είσαι Γυναίκα

H ευαίσθητη φυσιολογία της γυναίκας απαιτεί φροντίδα και περιποίηση από μέσα προς τα έξω. Και το μέσα ξεκινά από την εσωτερική θρέψη και την υποστήριξη του βιολογικού συστήματος. Είσαι ύπαρξη Πολύχρωμη – Είσαι Γυναίκα

Μόνο να σκεφτούμε πως τα νοσήματα που αφορούν τη σημερινή γυναίκα αλλά και όλες οι αγωνίες για αντιγήρανση και μακροβιότητα έχουν τη λύση τους μέσα στα καθημερινά μας πιάτα, σε συνδυασμό με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να ζούμε.

Σε κάθε ηλικιακή φάση, η γυναίκα χτίζει μέσα από την τροφή και τον τρόπο ζωής, την Υγεία της και το «ευ γήρας», ξεκινώντας από τη ρίζα της υγείας που είναι το αναπαραγωγικό σύστημα.

της Δρ. Άννας Παπαγεωργίου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής,

www.evrostia-health.gr

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη σημαντικότητα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε όλα αυτά τα μικρά ‘’θαύματα’’ ανάλογα με την εποχή που είναι προγραμματισμένη η φύση να μας τα χαρίζει. Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και βιοδραστικές ενώσεις, τα καθιστούν ιδανικά τρόφιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλουν στην προστασία από την εκδήλωση ασθενειών, όπως: ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ασθένειες των ματιών (όπως το γλαύκωμα), η διαβητική νεφροπάθεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά και παθήσεις της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Οι γυναίκες έχουν συνήθως μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες, αλλά έρχονται αντιμέτωπες και με περισσότερες ασθένειες. Οι γυναίκες επίσης τείνουν να έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα από τους άντρες – κι όμως εκείνες αποτελούν το 80% περιστατικών αυτοάνοσων παθήσεων. Πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Σύμμαχος για την υγεία της γυναίκας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, τα οποία περιέχουν καροτενοειδή, όπως έδειξε και πρόσφατη ανασκόπηση μελετών. Η ανασκόπηση Αμερικανών ερευνητών βασίστηκε σε μελέτες που έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες και έχουν δείξει σαφέστατα ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (πολλά από τα οποία περιέχουν καροτενοειδή, που τους δίνουν τα ζωηρά χρώματα) σχετίζεται με υγιή γηρατειά, μακροζωία και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ποιό είναι το υγιές σεξουαλικό περιβάλλον για τη δική μου λίμπιντο;

Φρούτα & Λαχανικά: Το Οπλοστάσιο της Υγείας μας

Σύμφωνα με έρευνες, γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ανέφεραν αυξημένη σωματική λειτουργικότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει τόσο στο να είναι τα άτομα καλά όσο και να νιώθουν ότι είναι λειτουργικά.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την γυναικεία υγεία και τη πρόληψη των ασθενειών που την ταλαιπωρούν. Έτσι, ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών, ο ιός του Aids και οι καρδιοπάθειες φαίνεται πως αποτελούν τις συχνότερες ασθένειες για τις γυναίκες ανά τον κόσμο. Επιπλέον, οι διαταραχές της ψυχικής υγείας και κυρίως η κατάθλιψη αναγνωρίζονται από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μάστιγα για τις γυναίκες, καθώς 73 εκατομμύρια γυναίκες στο κόσμο νοσούν. Η πρόληψη των ασθενειών αυτών και η βελτίωση της ψυχικής υγείας των γυναικών, φαίνεται ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή και κυρίως στη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, καρπών και ευεργετικών βοτάνων.

Διατροφή και Καρκίνος

Πολλοί ερευνητές έχουν αναφέρει τα οφέλη τους στην προστασία από γυναικολογικούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του θυρεοειδούς.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου και στην πρόληψή του στα πρώτα στάδια εκδήλωσής του. Οι περισσότερες μελέτες της παγκόσμιας βιβλιογραφίας αναγνωρίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά ως μια ασπίδα προστασίας εναντίον αυτής της μορφής του καρκίνου. Η περιεκτικότητα των τροφίμων αυτών σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, καροτενοειδή και φυτικές ίνες, φαίνεται πως ασκεί θετική δράση στη πρόληψη του καρκίνου.

Ακόμα, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνήθως συμβαδίζει με μια διατροφή χαμηλή σε ζωικό λίπος και φυσιολογικό σωματικό βάρος, οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό συνθέτουν ένα συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ το οποίο μπορεί να είναι προστατευτικό απέναντι στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και την διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί και δέχονται θεραπεία για το καρκίνο του μαστού.

Γυναικεία Υγεία & Υγιεινή διατροφή

Είσαι ύπαρξη Πολύχρωμη - Είσαι ΓυναίκαΗ γυναικεία λοιπόν υγεία φαίνεται πως είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών έχει διερευνήσει αυτή τη σχέση αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες που έχουν συμπεριλάβει τα τρόφιμα αυτά στη διατροφή τους διατηρούν μια ισχυρή ασπίδα απέναντι σε μια σειρά σημαντικών χρόνιων νοσημάτων.

Έτσι, η κατανάλωση φρούτων και κυρίως λαχανικών από τις γυναίκες, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, μια εκφυλιστική ασθένεια με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ποιότητα της ζωής.

Ακόμα, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συμβάλει θετικά στην πρόληψη σχηματισμού πέτρας στη χολή και μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής σε γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες μερίδες από αυτά.

Η οστεοπόρωση είναι άλλη μια κλινική κατάσταση, η οποία απασχολεί μεγάλο αριθμό γυναικών, οι οποίες αναζητούν τρόπους για τη πρόληψη της. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, για πολλούς ακόμα και πριν τη γέννηση, η διατροφή μπορεί να συμβάλει θετικά στη σύνθεση δυνατών οστών με αποτέλεσμα τον περιορισμό του κινδύνου για εμφάνιση οστεοπόρωσης. Βασικό ρόλο στη διατροφική πρόσληψη της οστεοπόρωσης κατέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πέρα από τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών στη σωματική υγεία, μελέτες έχουν δείξει τη σπουδαιότητά τους και για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Έτσι, οι γυναίκες που καταναλώνουν κυρίως πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμφανίζουν μικρότερη έκπτωση των γνωσιακών τους ικανοτήτων, όπως αδυναμία μνήμης και συγκέντρωσης.

Επιπλέον, τα οφέλη από τη κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται πως αφορούν και τα παιδιά των γυναικών αυτών. Έτσι, η κατανάλωση τους από όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και πριν αλλά και κατά την εγκυμοσύνη, φαίνεται πως συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή είναι «γυναικεία υπόθεση»

Πέρα από την υγεία, η ομορφιά είναι ένα ακόμα σημαντικό κίνητρο προκειμένου να αυξήσετε τη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Το δέρμα και τα μαλλιά σας χρειάζονται ένα μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών προκειμένου να λάμπουν και να διατηρούνται υγιή. Η ιδανικότερη πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών δεν είναι άλλη από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ας ξεκινήσουμε με την υγεία του δέρματος, το οποίο ταλαιπωρείται καθημερινά από την έκθεσή μας σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες και φυσικά τον ήλιο. Τροφές που περιέχουν β-καροτένιο έχουν φανεί πως συμβάλουν θετικά στη προστασία του δέρματος από τη φυσική γήρανση αλλά και από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Τέτοιες τροφές είναι τα καρότα, το πορτοκάλι, η γλυκιά κολοκύθα, το κολοκύθι, η γλυκοπατάτα, το πεπόνι, τα βερίκοκα, το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, το μαρούλι.

Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες A, C, D και E καθώς και τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλουν στη προστασία του δέρματος αλλά και από την εμφάνιση της κυτταρίτιδας καθώς προστατεύουν από την εναπόθεση λίπους στους ιστούς του δέρματος. Το λυκοπένιο, είναι μια ακόμα ένωση η οποία συμβάλει στη προστασία του δέρματος από τα εγκαύματα κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο καθώς αυξάνει τη βασική ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τη UV ακτινοβολία.

Τα μαλλιά είναι άλλος ένας σημαντικός λόγος για να αυξηθεί η κατανάλωση των φρούτων και κυρίως των λαχανικών. Όπως είναι γνωστό, τα κύτταρα του θύλακα της τρίχας εργάζονται σκληρά, με αποτέλεσμα οι τρίχες να μεγαλώνουν και να φυτρώνουν συχνά. Ωστόσο μια στερητική διατροφή με περιορισμούς στη πρωτεΐνη, τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να απειλήσει την υγεία των μαλλιών σας. Επιπλέον, ψυχολογικοί παράγοντες και έντονο στρες μπορεί να φέρουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, συμμετέχουν στη θρέψη των μαλλιών και την προστασία τους.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

Πρόληψη και ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

Είσαι ύπαρξη Πολύχρωμη - Είσαι ΓυναίκαΟι γυναίκες τη σημερινή εποχή έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές για την υγεία τους απειλές που είναι σε έξαρση, όπως η καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συνέπειες από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, οστεοπόρωση. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δυστυχώς έχει άγνοια για όλα τα παραπάνω θέματα, καθώς και για τις επιπλέον μορφές καρκίνου από τις οποίες μπορεί να νοσήσει.

Κάποιοι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προλάβει η κάθε γυναίκα την όποια απειλή για την υγεία της είναι ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, η καθιέρωση της φυσικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 2 ½ ώρες άσκηση την εβδομάδα, η υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος.

H Άννα Παπαγεωργίου, είναι PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.

Έχει διατελέσει εθνική εκπρόσωπος (2010-2012) στο High Level Group on Nutrition and Physical activity, European Commission, για τις πολιτικές υγείας.Υπεύθυνη κλινική Διαιτολόγος, Ιατρείο Ελέγχου Βάρους, Παιδιατρική Κλινική “Μητέρα”. Ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας, Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γεώργιου Χρούσου. Υπεύθυνη σχεδιασμού προγραμμάτων προαγωγής της υγείας ΕΥΡΩΣΤΙΑ: ”Ζω Κινούμαι Τρέφομαι Σωστά” και “Be Active”, Ακαδημίες Παναθηναϊκός Pao Bc

Πηγή: Naturanrg132o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code