Τα εγκαίνια του «Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς» ήταν μια από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις για την Αθήνα το 2014.
Το γεγονός ότι στεγάζεται σε ένα πρώην βιομηχανικό κτήριο (εκεί όπου κάποτε λειτουργούσε η χυμοποιία «Κρόνος») αναγεννημένο τώρα σε έναν πολύ ενδιαφέρον χώρο βαμμένο σε εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα με μαύρους κίονες και με μια εντυπωσιακή καμινάδα ύψους 12 μέτρων στο προαύλιο αποτυπώνει τη διάθεση του ιδρύματος να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου πόλου πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.
Πλέον η οδός Περαιώς μοιάζει να διευρύνει συνεχώς το φρέσκο πολιτιστικό της πρόσωπο, αφού μετά το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ήρθε άλλος ένας φορέας να μεταμορφώσει προς το καλύτερο την ταλαιπωρημένη πρώην βιομηχανική περιοχή. Το πλούσιο υλικό του νέου φορέα του Ομίλου Πειραιώς περιλαμβάνει το ιστορικό αρχείο της τράπεζας από την ίδρυσή της το 1916 μαζί με τα ιστορικά αρχεία των τραπεζών τις οποίες σταδιακά απορρόφησε αλλά και αρχεία σημαντικών φορέων και επιχειρήσεων που συνδέθηκαν μαζί τους.
Ουσιαστικά μέσα από αυτό το πολύτιμο αρχείο διαγράφεται μία συναρπαστική διαδρομή στη νεώτερη ιστορία της χώρας. Όπως λένε κι οι άνθρωποι του ιδρύματος: «βασικοί θεσμοί και δομές της ελληνικής οικονομίας, η αγροτική και βιομηχανική πολιτική της χώρας επί δεκαετίες, σημαντικές πτυχές του τραπεζικού της συστήματος.
Επιπλέον, η αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, η ξένη βοήθεια που δέχθηκε μεταπολεμικώς η χώρα και η διαχείρισή της. Αυτές είναι μόλις μερικές από τις ενότητες που μπορούν να ερευνηθούν από την αξιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου του Ομίλου Πειραιώς.
O στόχος της πρωτοβουλίας
Στόχος της προσπάθειας είναι το ΠΙΟΠ να συμβάλει στη διάσωση μοναδικών αρχειακών συλλογών αλλά και στη μελέτη της νεώτερης οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της χώρας. Επίσης, να συμβάλλει στην υποστήριξη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας. Στη γνωριμία του απλού πολίτη με την αξία και τη σημασία των αρχείων μέσα από ειδικά σεμινάρια, εκθέσεις και στοχευμένες εκδηλώσεις.
Ειδικότερος στόχος είναι η γνωριμία των μαθητών με τα αρχεία και τον πλούτο που μεταφέρουν.» Με δύο λόγια: μια θαυμάσια ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με…vintage υλικό. Vintage υλικό όπως αυτό της «Βιομηχανίας Δέρματος Σαμουά Ελλάδος Α.Ε» ή της «Ανώνυμου Υφαντουργικής Εταιρείας Μουταλάσκη», του «Εξωραϊστικού Συλλόγου Κηπουπόλεως Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής». Πληροφορίες για τα δάνεια που δόθηκαν σε ιστορικές επιχειρήσεις, όπως η Καπνοβιομηχανία Ματσάγγος και η Πειραϊκή Πατραϊκή ή εγχειρήματα, όπως η εισαγωγή της κινηματογραφίας στην Ελλάδα.
Όλο το παραπάνω υλικό εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες προσκτήσεις από δωρεές ιδιωτών. Όπως είναι αναμενόμενο το Ιστορικό Αρχείο είναι οργανωμένο σύμφωνα με τα διεθνή αρχειονομικά πρότυπα. Είναι μέλος των ελληνικών και διεθνών συναφών ενώσεων, ενώ οι συλλογές του είναι ψηφιοποιημένες κι ηλεκτρονικά προσβάσιμες στο κοινό.
Το ταξίδι στη γνώση θα συνεχίζεται μέσα από ημερίδες, συζητήσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Πηγή: NaturaNrg #56
|
Η Aθήνα επανεφευρίσκει τον εαυτό της |