ΟμορφιάΜαλλιάΚαι οι ψείρες πάνε σχολείο…

Και οι ψείρες πάνε σχολείο…

Τα σχολεία ξεκινούν και οι μικροί μαθητές σε λίγο θα πάρουν τις θέσεις τους στα θρανία. Μαζί τους, καμιά φορά, δεν κάθονται μόνον οι συμμαθητές τους, αλλά και κάποια μικρά ζωύφια, οι ψείρες, που προκαλούν φαγούρα κι εκνευρισμό σε παιδιά και γονείς.

Του Νίκου Βαράκη – Παιδίατρου

Οι ψείρες μπορεί να μολύνουν οποιονδήποτε, αλλά τα παιδιά ηλικίας 3-11 χρόνων μοιάζει να κινδυνεύουν περισσότερο. Οι ψείρες δεν κάνουν κοινωνικές διακρίσεις μια που μολύνουν πλούσιους και φτωχούς, καθαρούς αλλά και βρόμικους. Για το λόγο αυτό, γονείς, μη νιώθετε ενοχές για την καθαριότητα του παιδιού ή του περιβάλλοντα χώρου.

Τι είναι η ψείρα;

Η ψείρα είναι ένα μικροσκοπικό ζωύφιο το οποίο τρέφεται μόνο με ανθρώπινο αίμα. Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου 1 μήνα και γεννά 7-10 αυγά την ημέρα, τις κόνιδες, τα οποία κολλάει στη βάση της τρίχας κοντά στο κρανίο. Όσο οι τρίχες μεγαλώνουν οι κόνιδες απομακρύνονται από το κρανίο. Από τις κόνιδες “γεννιούνται” καινούργιες ψείρες μέσα σε περίπου 8 μέρες. Ενώ οι ώριμες ψείρες δε μπορούν να επιζήσουν για πάνω από 2 μέρες μακριά από το ανθρώπινο κεφάλι, οι κόνιδες μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και για 10 μέρες μακριά μας (π.χ. στα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τις χτένες, τις πετσέτες, τα παιχνίδια ή τα χαλιά), ενώ μετά την εκκόλαψη, το άδειο “τσόφλι” μπορεί να παραμείνει κολλημένο στα μαλλιά για αρκετούς μήνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα της φθειρίασης είναι η έντονη φαγούρα στο κεφάλι. Το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί γδαρσίματα, κακάδια, τοπικές μολύνσεις, αλλά ακόμα νευρικότητα και αϋπνία. Δεν είναι σπάνιο να βρίσκουμε μικρά κόκκινα καρούμπαλα στο τριχωτό του κεφαλιού και στον αυχένα του παιδιού μας. Καμιά φορά κάνουν την εμφάνισή τους μικρά “γρομπαλάκια”, οι λεμφαδένες, πίσω από τα αυτιά ή στο λαιμό και τον αυχένα. Μπορεί να είναι διογκωμένοι, κόκκινοι και ευαίσθητοι.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας, έχει ψείρες εξετάστε το κεφαλάκι του με ένα δυνατό φως χρησιμοποιώντας, εάν θέλετε, μεγεθυντικό φακό. Οι ψείρες είναι γρήγορες και καταφέρνουν συχνά να κρυφτούν.  Όμως μοιάζει να σταματούν με το νερό και έτσι είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους σε βρεγμένα μαλλιά. Η σίγουρη διάγνωση μπαίνει με την ανεύρεση ψειρών στο τριχωτό του κεφαλιού με το «ξεψείριασμα», το οποίο γίνεται με ειδική πυκνή χτένα.
Το σωστό ξεψείριασμα περιλαμβάνει την παρακάτω διαδικασία :

  • Πριν τη χρησιμοποίηση της πυκνής χτένας πρέπει να ξεμπλέξουμε τα μαλλιά με κανονική βούρτσα ή χτένα είτε τα μαλλιά είναι στεγνά ή βρεγμένα. Εάν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, η χρησιμοποίηση μαλακτικού κάνει το χτένισμα ευκολότερο.
  • Τραβήξτε τη χτένα κατά μήκος των τριχών από τη ρίζα μέχρι το άκρο τους. Μετά από κάθε «χτενιά» εξετάστε προσεκτικά τη χτένα για ψείρες ή κόνιδες. Χτενίστε όλο το κεφάλι τουλάχιστον 2 φορές.

Πώς μπορώ να θεραπεύσω το παιδί μου από τις ψείρες;

Εάν βρείτε ψείρες ή κόνιδες στο κεφαλάκι του παιδιού σας, αρχικά μην πανικοβάλλεστε. Η φθειρίαση είναι παγκόσμιο φαινόμενο και συμβαίνει και στις …καλύτερες οικογένειες. Σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις απαλλαγής από το ενοχλητικό παράσιτο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες φθειροκτόνα σκευάσματα.  Στη διεθνή βιβλιογραφία βρίσκουμε οδηγίες ακόμα και για σωστό ξεψείριασμα αλλά και για διάφορα αθώα γιατροσόφια. Στην ουσία στηρίζουν τη δράση τους στην πρόκληση ασφυξίας στις ψείρες (άπλωμα ελαιόλαδου, βουτύρου, μαγιονέζας, κ.λ.π.).

Εάν θέλετε να αποφύγετε τα αντιφθειρικά φάρμακα ή το παιδί είναι πολύ μικρό (κάτω από 2 χρόνων), μια μέθοδος απομάκρυνσης των ψειρών από τα μαλλιά είναι το υγρό χτένισμα. Βρέχουμε τα μαλλιά του παιδιού. Προσθέτουμε κάποιο μαλακτικό μαλλιών. Επίσης ξίδι, χρησιμοποιούμε 1/1 ξίδι με νερό, γιατί το ξίδι έχει την ιδιότητα να διαλύει την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιεί η ψείρα για να κολλήσει τις κόνιδες στα μαλλιά. Εναλλακτικά ελαιόλαδο και χτενίζουμε, όπως στο ξεψείριασμα, για 15-30 λεπτά ανάλογα με το μήκος και το πάχος της τρίχας. Επαναλαμβάνουμε κάθε 3-4 μέρες για 2 εβδομάδες από την τελευταία φορά που βρήκαμε ώριμη ψείρα.

Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και πρέπει να επαναλαμβάνεται για αρκετές εβδομάδες, είναι όμως πλήρως ασφαλής.
Στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα σε διάφορες μορφές (σαμπουάν, λοσιόν, ζελέ, κρέμα κ.λπ.) που περιέχουν φθειροκτόνες ουσίες και είναι αρκετά αποτελεσματικά. Μεταξύ των σκευασμάτων θα βρείτε και πιο φυσικές εναλλακτικές που στηρίζονται κυρίως σε αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα.

Επίσης,

Μετά την τοπική θεραπεία φορέστε στο παιδί καθαρά ρούχα και πλύνετε τα ρούχα που φορούσε. Επίσης τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες σε ζεστό νερό 60ο C και στεγνώστε τα για τουλάχιστον 20 λεπτά ή στον ήλιο για όσο γίνεται περισσότερο. Ακόμη, πλύνετε με σχολαστικότητα με ζεστό νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποίησε το παιδί στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών. Αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να πλυθούν και θεωρούμε ότι το παιδί μας έχει χρησιμοποιήσει τα φυλάσσουμε κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες (οι ζωντανές ώριμες ψείρες θα πεθάνουν σε 2 μέρες και οι κόνιδες θα εκκολαφθούν και θα πεθάνουν σε συνολικά 2 εβδομάδες).

Στη συνέχεια απλώς σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και έπιπλα, καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Δε χρειάζεται να κάνουμε απολυμάνσεις στο σπίτι μας με ψεκασμούς.
Στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές, τις κατασκηνώσεις και όπου υπάρχει συγχρωτισμός πολλών παιδιών οι ψείρες εξασφαλίζουν πανεύκολα τον επιούσιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διατρέφονται μόνο με ανθρώπινο αίμα, δε μπορούν να πετάξουν ή να πηδήξουν και άρα τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν από κατοικίδια ή άλλα ζώα, στα οποία δεν προσκολλώνται για να τραφούν.

Πηγή: NaturaNrg #52

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.