GreenΒιολογικάKαλέντουλα σε γλάστρα

Kαλέντουλα σε γλάστρα

Το χειμώνα συνήθως ο κήπος ή το μπαλκόνι μας είναι ένα άδειο τοπίο! Τα εποχιακά φυτά έχουν τελειώσει και τα πολυετή συνήθως απλώς κοιμούνται μέχρι να φύγει το κρύο! Υπάρχει ένα φυτό όμως που οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι το καλύτερό του! Και μάλιστα του αρέσουν τόσο πολύ που ανθίζει κιόλας! Kαλέντουλα σε γλάστρα

 Άρθρο & φωτογραφίες: Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Φυσικά δεν είναι άλλο από την καλέντουλα! Η οποία, εκτός από το καταπληκτικό χρώμα που δίνει στο μπαλκόνι μας, έχει και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο καθένας εύκολα στο σπίτι του! Kαλέντουλα σε γλάστρα

Η καλέντουλα είναι ποώδες φυτό με άνθη έντονα κίτρινα έως πορτοκαλί που δεν ξεπερνά τα 40 εκ. σε ύψος. Είναι μονοετές ως φυτό, ενώ τα λουλούδια της θεωρούνται βρώσιμα και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες ως γαρνιτούρα ή για χρώμα στα φαγητά αντί του σαφράν.

Γλάστρα

Η πάνινη γλάστρα 7 λίτρων από το κατάστημα Alegre είναι ιδανική για το φυτό, αφού η καλέντουλα  δεν θέλει πολύ μεγάλο χώρο για να ζήσει. Αυτό την κάνει άλλωστε και τέλεια επιλογή για το μπαλκόνι σας.

soilΧώμα

Ως φυτό ευδοκιμεί και σε σκληρό έδαφος, αφού δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τύρφη μαζί με κομπόστ, ώστε το φυτό σας να αναπτυχθεί σωστά. Ακόμα αν έχετε λίγο περλίτη, θα ήταν πολύ καλό να το αναμείξετε με το χώμα σας, καθώς θα βοηθήσει στον αερισμό του χώματος.

(Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το φυτώριο απ’ όπου το αγοράσατε).

Η φύτευση

Εδώ τα πράγματα είναι απλά! Λίγο χώμα κάτω-κάτω, μετά το φυτό και στο τέλος χώμα περιμετρικά! Στη συνέχεια πιέζουμε το χώμα με τις γροθιές μας και συμπληρώνουμε όσο χρειάζεται.
Σε περίπτωση που δεν έχετε πάνινη γλάστρα αλλά πλαστική ή πήλινη, τότε καλό θα ήταν να βάλετε λίγη ελαφρόπετρα ή περλίτη στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Θέση στο μπαλκόνι

Πώς τα πάτε από ήλιο στο μπαλκόνι σας; Αν σας επισκέπτεται αρκετές ώρες κάθε μέρα, τότε θα είναι μια χαρά. Και αν σας προβληματίζει ο έντονος αέρας, μην αγχώνεστε, γιατί ως φυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα.

potisma_calentulaΠότισμα

Το χειμώνα θέλει λίγο πότισμα, όσο προχωράμε όμως προς την άνοιξη όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τότε θέλει περισσότερο. Γενικά ως φυτό θα έλεγα ότι θέλει μέτριο πότισμα.

Λίπανση

Για όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν κομπόστ μέσα στο χώμα τους, τότε δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα από λίπανση. Για εμένα αυτή είναι και η καλύτερη επιλογή, αν κάποιος θέλει να έχει ένα βιολογικό φυτό που να είναι δυνατό.

Φυτοπροστασία

Αν και η καλέντουλα θεωρείται γενικά δυνατό φυτό, υπάρχει ένα πρόβλημα  το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσετε. Αν λοιπόν έχετε φυτέψει το φυτό σας και αρχίσει να αποκτά λευκές κηλίδες επάνω στα φύλλα, τότε λυπάμαι που σας το λέω, αλλά έχετε ωίδιο! Μπορείτε να το καταπολεμήσετε φυσικά με λίγο θειάφι!

Εποχές φύτευσης

Χειμώνας, Άνοιξη, Φθινόπωρο

Συγκομιδή

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εκμεταλλευτεί κάποιος την καλέντουλα. Εγώ θα σας πω δύο από αυτούς που είναι και πολύ χρήσιμοι.
*Ενυδατική κρέμα: Μαζέψτε μερικά πέταλα από τα άνθη της και βάλτε τα σε ένα γουδί. Με λίγο λαδάκι λιώστε τα. Θα είναι από τις καλύτερες ενυδατικές που έχετε δοκιμάσει!
*Σπίλοι: Κόψτε μερικά φύλλα και λιώστε τα στο γουδί. Απλώστε το επάνω σε κρεατοελιές στο δέρμα σας και αυτές θα εξαφανιστούν!
Η Olyplant.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τη χρήση των βοτάνων καθώς και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει αυτή στους καταναλωτές! Πριν από κάθε χρήση συμβουλευτείτε το γιατρό ή βοτανολόγο σας.

Πηγή: NaturaNrg #59

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης