ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΚαλή και Κακή Χοληστερίνη

Καλή και Κακή Χοληστερίνη

Καλή και Κακή Χοληστερίνη. Η χοληστερίνη είναι ένας δείκτης υγείας που τα τελευταία 15 χρόνια, φαίνεται να απασχολεί έντονα τόσο τους γιατρούς όσο και το κοινό. Όχι αδίκως βέβαια, μιας και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν συνδεθεί με αυξημένη νοσηρότητα για νόσους της καρδιάς και των αγγείων.

♦ Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης

Όταν αναφερόμαστε στην χοληστερίνη, η προσοχή μας στρέφεται συνήθως είτε στις τιμές της ολικής είτε σε αυτές της κακής χοληστερίνης (LDL) και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη μείωση αυτών των τιμών. Αν και γνωρίζουμε την ύπαρξη της καλής χοληστερίνης (HDL), ο ρόλος και η σημαντικότητά της δεν φαίνεται να έχουν τονιστεί όσο θα έπρεπε. Η αλήθεια όμως είναι ότι σύγχρονες μελέτες αναδεικνύουν συνεχώς το ρόλο της HDL στην πρόβλεψη/πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Όσο υψηλότερη είναι η καλή χοληστερίνη τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό νόσημα.

Tι έδειξαν οι μελέτες;

Στη μελέτη κλειδί, όσον αφορά τα δεδομένα για την χοληστερίνη (Φράμιγχαμ), βρέθηκε ότι γυναίκες με τιμές καλής χοληστερίνης στα χαμηλότερα επίπεδα (κάτω από 45 mg/dl) είχαν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με αυτές που είχαν τιμές HDL στα ανώτερα επίπεδα (πάνω από 60 mg/dl). Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Am Heart Journal (2009) αξιολογήθηκαν τα επίπεδα λιπιδίων 136.905 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για καρδιακό νόσημα.

Βρέθηκε ότι ο μέσος όρος της κακής χοληστερίνης τους ήταν πολύ κοντά στα επιθυμητά επίπεδα (104 mg/dl), ενώ σχεδόν οι μισοί είχαν τιμές κακής χοληστερίνης κάτω από 100 mg/dl! Η μέση τιμή μάλιστα της ολικής χοληστερίνης ήταν αρκετά κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα (174 mg/dl). Το 55% όμως από αυτούς είχαν επίπεδα HDL κάτω από 40 mg/dl, ενώ τα μικρότερα ποσοστά ανήκαν σε όσους είχαν HDL πάνω από 70 mg/dl (3%).

Τα παραπάνω στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα HDL είναι ίσως σημαντικότερος παράγοντας για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου απ’ ότι η μείωση των επιπέδων της LDL ή της ολικής χοληστερίνης.

ypercholesterolaimia-Καλή και Κακή ΧοληστερίνηΧοληστερίνη και Βιταμίνη D

Η συμμετοχή της βιταμίνης D στην καλή λειτουργία των κυττάρων και του οργανισμού μας, λαμβάνει χώρα σε πολλαπλά επίπεδα.

  • Αντιγραφή του DNA για την παραγωγή πρωτεϊνών
  • Διαφοροποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων
  • Παραγωγή ενέργειας
  • Μεταφορά και διαχείριση ασβεστίου
  • Παραγωγή ενδογενών αντιβιοτικών πεπτιδίων

Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έχει αυξημένες ανάγκες για βιταμίνη D. Η βιταμίνη D παράγεται με την επίδραση των ακτίνων του ήλιου (UV-B) σε ένα παράγωγο της χοληστερίνης. Δίνεται λοιπόν εντολή στο συκώτι να αυξήσει την παραγωγή χοληστερίνης. Η λογική σειρά θα ήταν να μας δει ο ήλιος και έτσι να παραχθεί άφθονη D, που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Πράγματι μελέτες που έχουν γίνει έχουν καταδείξει ότι τα επίπεδα χοληστερίνης είναι πιο χαμηλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπως και σε πληθυσμούς που έχουν αυξημένη έκθεση στον ήλιο.

Αυτό που συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα είναι ότι η έκθεση στον ήλιο είναι κατά πολύ χαμηλότερη από το φυσιολογικό ή όταν αυτή συμβαίνει, γίνεται υπό συνθήκες που δεν επιτρέπουν την έκθεση στην UV-B ακτινοβολία (χρήση ισχυρών αντηλιακών, έκθεση πίσω από το τζάμι του παραθύρου ή του αυτοκινήτου μας) και έτσι δεν παράγεται η αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D.

Το σώμα μας συνεχίζει να έχει ανάγκη αυτή την πολύτιμη βιταμίνη και έτσι συνεχίζει να παράγει παραπάνω χοληστερίνη. Αν υπάρχει έντονη φλεγμονή, έντονο στρες ή οι υπόλοιποι παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω, το να ρίξουμε τα επίπεδα χοληστερίνης χωρίς να κάνουμε κάτι για την αιτία που το σώμα μας χρειάστηκε να αυξήσει την παραγωγή της, δεν θα ήταν και πολύ σοφό.

cholesterol-heart-Καλή και Κακή ΧοληστερίνηΤι ανεβάζει την Καλή Χοληστερίνη  

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχουν φάρμακα που να ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη στο βαθμό που ρίχνουν την ολική και την κακή. Για να αυξήσουμε τις τιμές της καλής χοληστερίνης και να προστατεύσουμε ουσιαστικά την υγεία μας θα πρέπει να γίνουν ενέργειες που απαιτούν να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να καταπιούμε ένα χάπι.
Παράγοντες που ανεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης είναι οι εξής:

  • Κατ’ αρχάς σωστή διατροφή με ικανοποιητική πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων. Υπάρχουν πολλές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα ελαττώνουν πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL), εμποδίζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, κάνουν το αίμα πιο λεπτόρρευστο και αποτρέπουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
  • Επίσης, φροντίστε ώστε η βιταμίνη D και η Νιασίνη (βιταμίνη Β3) να είναι σε επαρκή επίπεδα.
  • Και, φυσικά, μην παραμελείτε την άσκηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η καλή υγεία είναι μια δυναμική διαδικασία και μπορεί να επιτευχθεί με τις σωστές ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ενέργειες που πράξαμε στο παρελθόν διαμόρφωσαν το παρόν που ζούμε τώρα και οι ενέργειες που πράττουμε σήμερα διαμορφώνουν το μέλλον που θα ζήσουμε αύριο.

Το να είμαστε υγιείς είναι κάτι που περνά από το χέρι μας και όχι κάτι που σχετίζεται με τη μοίρα ή με την τύχη.

Πηγή: NaturaNrg #66

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.