LifeΚαλλιτεχνική ομάδα Locus Athens

Καλλιτεχνική ομάδα Locus Athens

 

Καλλιτεχνική ομάδα Locus Athens  . Ειδική αναφορά αξίζει κι η καλλιτεχνική ομάδα Locus Athens – δηλαδή οι επιμελήτριες τέχνης Μαρία-Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη- που έχει ως βασικό της στόχο τα εγχειρήματα που εμπλέκουν τη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα γύρω από την πόλη μας.

♦ της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Τον περασμένο Νοέμβριο η ομάδα ξεκίνησε το ενδιαφέρον project δημόσιας τέχνης «Εξερευνώντας το Αιγάλεω Σίτι», το οποίο ολοκληρώθηκε στα μέσα του περασμένου μήνα. Αυτή τη φορά η ομάδα που πριν από δύο χρόνια μας γνώρισε μέσα από μια διαδραστική έκθεση το τζαμί Τζισδαράκη στο Μοναστηράκι επέλεξε μια αρχαιολόγο, μια ομάδα αρχιτεκτόνων, έναν σκηνοθέτη και μια καλλιτέχνη για να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους αφηγήσεις για μια δυτική συνοικία με μεγάλη ιστορία – το Αιγάλεω. Στόχος ήταν να βγουν οι ιστορίες της περιοχής προς τα έξω.

Η δράση ξεκίνησε με περίπατο των Αθηναίων από την Ιερά Οδό στις γειτονιές της πόλης. locus athens-Καλλιτεχνική ομάδα Locus AthensΚατά τη διάρκεια της πορείας διάφοροι Αιγαλιώτες αφηγήθηκαν τη νεότερη ιστορία του τόπου. Η βόλτα ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη –στο όχι και τόσο γνωστό- Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Στη συνέχεια τα παιδιά της πόλης συμμετείχαν σε εργαστήρια που συνέδεσαν τη λαογραφία με τη σύγχρονη τέχνη και την τεχνολογία. Το «Αιγάλεω Σίτι» ήταν ένα από τα Community Projects, δηλαδή μια σειρά από καλλιτεχνικά προγράμματα σε γειτονιές της Αθήνας που χρηματοδοτεί ο «Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ» κι από τα οποία αναμένεται να δούμε κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα στο μέλλον.

 

«The Space Between»

Το δεύτερο project που ετοίμασε η ομάδα την περσινή χρονιά ήταν η έκθεση «The Space Between», η οποία αφηγούνταν τη σχέση μας με το κτιστό και φυσικό τοπίο στις σύγχρονες πόλεις.

Το κομβικό σημείο της έκθεσης ήταν ο τόπος διεξαγωγής της, αφού εκτυλισσόταν περιμετρικά μιας πρώην μοντερνιστικής αθηναϊκής αυλής στο ιστορικό αίθριο του πάλαι ποτέ αρχιτεκτονικού γραφείου του αβανγκάρντ αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Πρόκειται για το νεοσύστατο συγκρότημα κατοικιών «One Athens» στον περιφερειακό του Λυκαβηττού- ένα έργο το οποίο παραδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για ένα κτήριο της πόλης με σημαντική ιστορική παρακαταθήκη . Φέρει την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Δοξιάδη- χτισμένο το 1958 πάνω από τον Ηριδανό. Σήμερα, έχει αναδιαμορφωθεί σε ένα μοντέρνο συγκρότημα κατοικιών το οποίο ατενίζει ολόκληρη την πόλη.

 

«μνημείο» λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας

Υπεύθυνοι για αυτό το αποτέλεσμα ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που το 2010 το χαρακτήρισε «μνημείο» λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες Χρήστος Ιωάννου και Μίλτος Καμπουρίδης που το εμπιστεύτηκαν στην ομάδα αρχιτεκτόνων Divercity και στην κατασκευαστική εταιρεία J&P – ΑΒΑΞ. Το κτήριο κάνει έντονη την αρχιτεκτονική παρουσία του χάρις στο πρωτοποριακό design, την υψηλή ποιότητα κατασκευής και το σύγχρονο εξοπλισμό. Οι 26 κατοικίες του, όλες διαφορετικές μεταξύ τους περιλαμβάνουν από ένα studio 77 τετραγωνικών μέτρων μέχρι penthouse των 721 τετραγωνικών μέτρων.

Όλες οι κατοικίες περιέχουν δρύινα πατώματα με αυτόνομη επιδαπέδια θέρμανση. Όσο για την εικαστική έκθεση ‘The Space Between’ έφερε στο αίθριο, όπου κάποτε σύχναζαν οι μαθητές των τεχνικών σχολών, νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι εξέφρασαν μέσα από τα έργα τους τη βιωματική τους σχέση με την Αθήνα. – βλ. π.χ. το έργο του Τούρκου καλλιτέχνη Cevdet Erek «Faca», ο οποίος με αφετηρία ένα παλιό τεύχος του περιοδικού «Αρχιτεκτονική» αφιερωμένο στη Σχολή Δοξιάδη ξεκίνησε μια καταγραφή στην Αθήνα από πρόσωπα και προσόψεις. Το έργο βρήκε τη θέση του στο χώρο της πισίνας εκεί που άλλοτε βρισκόταν το συνεδριακό κέντρο της σχολής. Συγκρατήστε λοιπόν το όνομα ομάδας Locus Athens κι αναζητήστε την- είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αναζωπυρώσει τη διάθεσή μας για εξερεύνηση της Αθήνας.

Πηγή: NaturaNrg #56

Sas-endiaferei_arrow

Η Aθήνα επανεφευρίσκει τον εαυτό της

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης