UncategorizedΚαλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (B.P.H) είναι μία καλοήθης, αδενωματώδης ανάπτυξη του περιουρηθρικού τμήματος του αδένα του προστάτη. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως: επείγουσα ανάγκη ούρησης, δισταγμό στην ούρηση, διακοπτόμενη ούρηση, μείωση εύρους ροής των ούρων, ακράτεια υπερροής. Επίσης, οξεία κατακράτηση ούρων, νυκτουρία και απόφραξη ουροδόχου κύστης. Η διάγνωση βασίζεται στην ορθική δακτυλική εξέταση, έλεγχο P.S.A, διορθικό U/S, ουροδυναμική μελέτη και άλλες απεικονιστικές μεθόδους.

♦ της Dr. Παπακωνσταντίνου Ευφροσύνης,
Ολιστικός Ιατρός Παθολόγος – ομοιοπαθητικός – βελονίστρια

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι η Χρήση αναστολέων 5 άλφα αναγωγάσης, άλφα αναστολέων, ταδαλαφίλης και η χειρουργική επέμβαση.

Συχνότητα εμφάνισης σε άνδρες μεταξύ 55-74 ετών, χωρίς Ca προστάτη, 19%. Όμως συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και σε πιο πρώιμες ηλικίες, 31 – 40 ετών : 8%, 51-60 ετών: 40% και >80 ετών > 80%. Στην άγνωστη αιτιολογία της νόσου πιθανολογούνται αλλαγές στην ορμονική ισορροπία και αιτίες που σχετίζονται με την γήρανση.

Φυτοθεραπεία με στόχο την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου

Λόγω της εμφάνισης συχνών πρώιμων συμπτωμάτων, αποτελεί πεδίο έντονου ενδιαφέροντος της συμπληρωματικής ιατρικής και κυρίως της φυτοθεραπείας με απώτερο στόχο την ΠΡΟΛΗΨΗ της εξέλιξης της νόσου. Πολλαπλές μελέτες, συγκρίνουν την χρήση της φυτοθεραπείας έναντι χημικών ή placebo φαρμάκων.

Οι άνδρες π.χ. που χρησιμοποίησαν το φυτό Pygeum Africanum, είχαν περισσότερο από διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν βελτίωση συνολικών συμπτωμάτων. Η νυκτουρία μειώθηκε κατά 19%, υπολειπόμενος όγκος ούρων 24%, αυξήθηκε η μέγιστη ροή ούρων κατά 23%, με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Φαίνεται ότι η χρήση ορισμένων φαρμακευτικών φυτών και των ενώσεών τους για την θεραπεία της B.P.H, όπως ο κολοκυθόσπορος, η ιτιά, το Saw Palmetto και η ρίζα τσουκνίδας: στηρίζεται στην δραστηριότητα του ενζύμου 5-α αναγωγάση, που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε D.H.T (διϋδροτεστοστερόνη). Η δραστηριότητα του ενζύμου αυξάνεται στους ηλικιωμένους άνδρες προκαλώντας μειωμένη αναλογία τεστοστερόνης / D.H.T. H D.H.T προάγει την ανάπτυξη κυττάρων του προστάτη με αποτέλεσμα την ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ. Τα φαρμακευτικά λοιπόν αυτά φυτά και ο συνδυασμός τους ρυθμίζουν αυτό το ένζυμο, προλαμβάνοντας την εξέλιξη της υπερπλασίας.

Διαβάστε επίσης ⇒ Εγκεφαλικό επεισόδιο Διατροφή πρόληψης

Saw Palmento

Το φυτό Serena Repens Saw Palmento (σε διαφορά με το φάρμακο finasteride και durasterida, που αναστέλλουν μία ή και τις δύο ισοφόρμες του ενζύμου 5-α αναγωγάση), δρα σε ένα διπλό επίπεδο, μπλοκάροντας το ένζυμο από την μία πλευρά και εμποδίζοντας την αλληλεπίδραση του D.H.T. με τον υποδοχέα του από την άλλη. Επομένως η αναστολή του ενζύμου 5-α-αναγωγάση δημιουργώντας μπλοκάρισμα μετατροπής τεστοστερόνης D.H.T και παρεμπόδιση σύζευξης της D.H.T με τον υποδοχέα της, αποδείχθηκαν σε μελέτες in vitro. To φυτό έχει όμως και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως και σπασμολυτικές στους μυς των ουρικών οδών, συμπληρώνοντας μια δράση ενός άλλου τύπου φαρμάκων των alfa-αναστολέων. Επίσης υπερτερεί η επιλογή στη χρήση του λόγω απουσίας παρενεργειών, καθιστώντας το πιο ασφαλές στη χρήση και προτιμητέο σε σχέση με τα χημικά σκευάσματα στην ήπια και μέτρια υπερπλασία του προστάτη.

 

Κολοκυθόσπορος

Ο κολοκυθόσπορος περιέχοντας β-στερόλες που είναι δομικά όμοιες με τα οιστρογόνα αλλά και ψευδάργυρο. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και μπλοκάρει την μετατροπή τεστοστερόνης σε P.H.T και του δεσμού ανδρογόνων D.H.T. Επίσης το κόκκινο μύρτιλο με αντιφλεγμονώδη δράση και αντιυπερτροφική δράση, μαζί με την βιταμίνη E που συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, η Β6 και το Σελήνιο, ενισχύουν την αντιφλεγμονώδη και αντιϋπερπλαστική δράση του αδένα, όταν προσλαμβάνονται. Επίσης βασικό χαρακτηριστικό των πολυσακχαριτών των μανιταριών Reishi και Shiitake είναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε β γλυκάνες, με αποτέλεσμα να μειώνουν την επαγωγή των γονιδίων που σχετίζονται με την φλεγμονή.

Προστιθέμενα σε μία φυτοθεραπευτική φόρμουλα για τον προστάτη, ενισχύουν μια περισσότερη αντιφλεγμονώδη και ανοσοποιητική δράση και ενισχύουν την αποφυγή μετατροπής κυττάρων σε νεοπλασματικά κύτταρα. Ψάχνοντας στο χώρο των συμπληρωμάτων για φόρμουλες που να έχουν δράση στην υπερπλασία του προστάτη αλλά και να συνδυάζουν τρόφιμα-φάρμακα, ιχνοστοιχεία και φυτοθεραπευτικά παρασκευάσματα ξεχώρισα την Prostate Formula της Natural Vitamins για τον συνδυασμό πρόληψης – θεραπευτικής δράσης αλλά και ανοσοενίσχυσης προς αποφυγή μετατροπής της υπερπλασίας.

Με αυτό τον τρόπο, βάζουμε στην φαρέτρα των φυσικών επιλογών και συνδυασμό τροφίμων, φυτών, φρούτων και μανιταριών με στόχο την ανοσορύθμιση, ορμονορύθμιση, ανοσοτροποπητική δράση μαζί με ψυχική ευεξία που εξασφαλίζει η ισορροπία βιταμινών – ιχνοστοιχείων και ο συνολικός συνδυασμός ουσιών με στόχο την καλή λειτουργία του συστήματος P.N.E.I. (ψυχονευροενδοκρινοανοσολογία).

 

Πηγή: Naturanrg129o, www.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code