Εκτός από εποχή χαλάρωσης και ξεκούρασης, το καλοκαίρι είναι και η περίοδος του χρόνου που ερχόμαστε πολύ πιο κοντά με τη φύση αλλά και που παραδινόμαστε πολύ πιο εύκολα σε κάθε είδους παρασπονδίες. Ιδού πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε τα συνηθέστερα προβλήματα των διακοπών…
του Ρομπέρτο Μπακόπουλου
Τσίμπημα
– Από κουνούπι:
Πρόληψη: Υπάρχουν πολλοί τρόποι προφύλαξης από την πιο συνηθισμένη παρενέργεια της «επιστροφής στη φύση» κατά το καλοκαίρι. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι αντικουνουπικές ταμπλέτες, τα «φιδάκια» και η επάλειψη με κάποια αντικουνουπική λοσιόν ή αλοιφή.
Αντιμετώπιση: Αυτό που σίγουρα ΔΕΝ πρέπει να κάνετε είναι να ξύσετε το σημείο που έχετε τσιμπηθεί. Αν η φαγούρα επιμένει, αντιμετωπίστε την βάζοντας μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα πάνω στο τσίμπημα και εν συνεχεία, χρησιμοποιήστε κάποια ειδική αλοιφή.
– Από σφήκα/μέλισσα:
Πρόληψη: Η συγκεκριμένη κατηγορία εντόμων έλκεται από τις έντονες μυρωδιές και χρώματα, οπότε εκτός από το να αποφεύγετε σημεία που «συχνάζουν» σφήκες και μέλισσες (κήποι, δάση κ.λπ.), επιλέξτε προληπτικά ρούχα με ουδέτερα χρώματα και αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών προϊόντων με έντονο άρωμα.
Αντιμετώπιση: Αφού απομακρύνετε το κεντρί, βρέξτε ένα πανί με κρύο νερό και πιέστε το πάνω στην ερεθισμένη περιοχή και εν συνεχεία επαλείψτε το σημείο με κάποια κορτιζονούχα αλοιφή ή αντισταμινικό σκεύασμα. Ωστόσο, επειδή σε κάποιες περιπτώσεις το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο των συγκεκριμένων εντόμων, βεβαιωθείτε ότι δεν παρουσιάζει έντονο ιδρώτα, υπόταση, μελάνιασμα και δύσπνοια, οπότε και θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια και να χορηγηθεί κορτιζόνη σε ενέσιμη μορφή ή σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, ένεση αδρεναλίνης.
– Από μέδουσα:
Πρόληψη: Αποφεύγοντας το κολύμπι σε νερά που δε γνωρίζουμε ή που μας φαίνονται «ύποπτα» ζεστά ή όχι πολύ καθαρά.
Αντιμετώπιση: Αφού απομακρύνετε τα πλοκάμια, ξεπλύνετε το τραύμα με θαλασσινό νερό (προσοχή, όχι πόσιμο, γιατί η αλλαγή pH μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον δηλητήριο) και εν συνεχεία επαλείψτε είτε με κορτιζονούχα κρέμα, είτε με αμμωνία, είτε τοποθετήστε κάποια κομπρέσα με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι, 3 νερό). Τέλος, προσέξτε ιδιαίτερα αν το θύμα παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργίας. Σε αυτή την περίπτωση, ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν και για το τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα.
Πάτημα αχινού
Πρόληψη: Πολύ απλά, βλέποντας που πατάμε στα ρηχά, πριν βουτήξουμε.
Αντιμετώπιση: Επαλείψτε το πληγωμένο σημείο με ελαιόλαδο ή baby oil, ώστε να μαλακώσει και να «βοηθήσετε» τα αγκάθια να βγουν πιο εύκολα. Αν κάποια κομμάτια παραμείνουν μέσα, απομακρύνετέ τα χρησιμοποιώντας μια καρφίτσα ή βελόνα (αφού έχει προηγουμένως απολυμανθεί). Εν συνεχεία, αναζητήστε τη γνώμη κάποιου γιατρού για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει κάποιο αγκάθι μέσα στο δέρμα.
Εγκαύματα
Πρόληψη: Χρησιμοποιήστε αντηλιακό προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας και αποφύγετε την μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, ειδικά στο διάστημα μεταξύ 11.00 και 16.00.
Αντιμετώπιση: Αυτό που θα πρέπει να κάνετε άμεσα είναι ένα χλιαρό ντους και εν συνεχεία να τοποθετήσετε δροσερά επιθέματα πάνω στο έγκαυμα. Κατόπιν, επαλείψτε με κάποια λοσιόν after sun ή, αν το έγκαυμα είναι πιο σοβαρό, με καταπραϋντική κρέμα ή αλοιφή (ιδανικά με αλόη). Αν τα πράγματα είναι πραγματικά σοβαρά, αναζητήστε τη γνώμη κάποιου γιατρού, ο οποίος λογικά θα σας χορηγήσει θεραπευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη ή κορτιζονούχα κρέμα.
Κατά την αποθεραπεία πιείτε πολύ νερό για ενυδάτωση και επιλέξτε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να «αναπνέει».
Θερμοπληξία
Πρόληψη: Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Αντιμετώπιση: Το πρόβλημα εδώ έχει να κάνει με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος με παράλληλη διαταραχή της διαδικασίας της εφίδρωσης. Με άλλα λόγια, ο ασθενής δεν μπορεί να ιδρώσει για να αποβάλει την υπερβολική θερμότητα του σώματός του. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, πονοκέφαλος, ταχυκαρδία, εμετός, απώλεια της συνείδησης κ.ο.κ.. Σε περίπτωση θερμοπληξίας, λοιπόν, μεταφέρετε τον πάσχοντα σε δροσερό και σκιερό μέρος, χορηγήστε του πολλά υγρά, κάντε του αέρα, προσπαθήστε να ρίξετε τη θερμοκρασία του εφαρμόζοντας πάνω του κρύα επιθέματα και, αν θέλει να κάνει εμετό, γυρίστε τον στο πλάι. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, αφού η θερμοπληξία μπορεί να αποβεί μοιραία.
Πνιγμός
Πρόληψη: Αποφύγετε να βουτήξετε με γεμάτο στομάχι, μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή αν νιώθετε κουρασμένοι. Ειδικά για το τελευταίο, οι κράμπες μεσοπέλαγα μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ επικίνδυνη υπόθεση…
Αντιμετώπιση: Αν βρεθείτε κοντά σε κάποιο περιστατικό πνιγμού, ενώ κολυμπάτε, πλησιάστε το θύμα από πίσω προσεκτικά και βγάλτε το στην ακτή, τραβώντας το από το σαγόνι, τις μασχάλες ή τους ώμους. Αφού βγείτε και στην περίπτωση που δεν έχει τις αισθήσεις του, καλέστε άμεσα ασθενοφόρο, τσεκάρετε τον παλμό του και ξεκινήστε τη διαδικασία τεχνητής αναπνοής, αν τη γνωρίζετε ή ζητήστε βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει. Θυμηθείτε ότι τα πρώτα 2 με 3 λεπτά μετά το περιστατικό είναι τα πιο κρίσιμα για τη ζωή του θύματος.