ΕυεξίαBody and mindΚαλωσορίσατε στον κόσμο της γιόγκα

Καλωσορίσατε στον κόσμο της γιόγκα

Βρίσκετε τη γιόγκα ενδιαφέρουσα και θα θέλατε να δοκιμάσετε, αλλά δεν έχετε το χρόνο να ξεκινήσετε μαθήματα σε μια σχολή; Ή έχετε ήδη ξεκινήσει μαθήματα και θα σας άρεσε να κάνετε μερικές ασκήσεις και στο σπίτι, αλλά δεν ξέρετε από που ν’ αρχίσετε; Κανένα πρόβλημα. Η λύση βρίσκεται στη στήλη που εγκαινιάζουμε. Εδώ θα βρείτε σειρές με άσανας (θέσεις) της γιόγκα για αρχάριους αλλά και για συνηθισμένες καθημερινές ενοχλήσεις που τυχόν έχετε.

της Μαρίας Χρυσοχεράκη, φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου

Το όνομα μου είναι Μαρία Χρυσοχεράκη και θα ήθελα να σας προσκαλέσω στον κόσμο της γιόγκα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα προσπαθούσα να είμαι δραστήρια, αθλητική και ανήσυχη πνευματικά. Όλα αυτά τα χρόνια, οι αναζητήσεις μου με οδήγησαν σε μια συνεχή ενασχόληση με τον αθλητισμό και το διάβασμα. Στην εφηβεία έπεσε τυχαία στα χέρια μου ένα βιβλίο για τη γιόγκα και αυτό αποτέλεσε την αρχή ενός μεγάλου έρωτα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η γιόγκα έφερε στη ζωή μου επίγνωση και ευγνωμοσύνη για τη ζωή.

Για πολλά χρόνια εξερεύνησα μερικά από τα πιο γνωστά συστήματα στη γιόγκα – Sivananda, Satyananda, Yoga Works (συνδυασμός Iyengar με Ashtanga). Όταν όμως, ήρθα σε επαφή με την Iyengar γιόγκα κατάλαβα ότι επιτέλους βρήκα αυτό που έψαχνα. Μετά από μακρόχρονη μαθητεία ολοκλήρωσα με επιτυχία το πρώτο μου εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το 2011, έγινα δασκάλα της Iyengar γιόγκα. Από τότε συνεχίζω την μαθητεία (αυτήν τη στιγμή κατέχω το δίπλωμα Junior Intermediate II), συμμετέχω σε  εργαστήρια, σεμινάρια και retreats, ενώ δεν σταματώ ποτέ τη μελέτη πάνω σε αυτό που αγαπώ: τη γιόγκα. Επίσης, παίρνω μέρος σε εκπαιδεύσεις δασκάλων, ενώ ταυτόχρονα διδάσκω καθημερινά και διοργανώνω σεμινάρια σε σχολές γιόγκα εντός και εκτός Αττικής.

 Ονειρεύομαι ότι μέσα από αυτή τη στήλη θα βρείτε την έμπνευση για να δοκιμάσετε γιόγκα έστω και στο σπίτι ή να παρακολουθήσετε ένα μάθημα σε ένα στούντιο. Ελπίζω να βοηθήσω ώστε να μάθετε περισσότερα για αυτή την υπέροχη σωματική και πνευματική άσκηση και να εμβαθύνετε την κατανόησή σας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που έρχεστε στη γιόγκα, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

 Είσαι αρχάριος; Ξεκίνησε με ένα βήμα τη φορά

Η πρακτική της γιόγκα είναι πολύ σημαντική και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, καθώς δεν αλλάζει μόνο τη σωματική, αλλά και τη νοητική μας κατάσταση. Συνήθως, όταν κάποιος ξεκινάει να κάνει γιόγκα, έχει κάποιες προκαταλήψεις και περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα: άμεση θεραπεία σε σωματικές ασθένειες, είναι το πιο συνηθισμένο, όπως και το ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν, γιατί οι ασκήσεις της γιόγκα τους φαίνονται υπερβολικά περίπλοκες και δύσκολες. Η πρακτική, όμως, καλό είναι να γίνεται χωρίς να μας ενδιαφέρει η αποτυχία ή η επιτυχία. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία. Η εξάσκηση πρέπει να είναι συστηματική, είτε αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε γιόγκα μια με δύο φορές την εβδομάδα, είτε τρεις φορές, είτε κάθε μέρα.
Στην αρχή, κάνετε όσες από τις βασικές θέσεις μπορείτε, χωρίς να εξαντλήσετε τη δύναμή σας. Αυτές θα σας δυναμώσουν και θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε σε πιο δύσκολες άσανας. Σταδιακά το βάθος της κατανόησης θα μεγαλώσει και θα βαθύνει η ικανότητά σας. Ξεκινήστε με χαμηλές προσδοκίες, γιατί το να αλλάξει η δομή της στάσης και των παγιωμένων σωματικών σας καταστάσεων, παίρνει χρόνο.
Οι άσανας μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα. Συνήθως, το πρωί το σώμα είναι δύσκαμπτο αλλά το μυαλό ξεκούραστο, ενώ το απόγευμα το σώμα είναι πιο ευλύγιστο αλλά το μυαλό κουρασμένο. Η διάρκεια της πρακτική σας δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένη. Μπορεί να είστε ευχαριστημένοι με 20-30 λεπτά πρακτικής ή να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο. Είναι στη δική σας κρίση να αποφασίσετε και να καταλάβετε πότε πρέπει να σταματήσετε.

Who is who 


Η Μαρία Χρυσοχεράκη γεννήθηκε στο Darwin της Αυστραλίας. Έκανε τα πρώτα της βήματα στη γιόγκα το 1986 και από τότε εξερεύνησε μερικά από τα πιο γνωστά συστήματα όπως: Sivananda, Satyananda και Yoga Works. Το 2002 ξεκίνησε Iyengar Γιόγκα και συνεχίζει να μαθητεύει μέχρι και σήμερα. Πλέον είναι πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Γιόγκα και το 2010 άνοιξε τη δική της σχολή. Για πολλά χρόνια ήταν η ιδρύτρια του yogaonline.gr, του πρώτου διαδικτυακού περιοδικού γιόγκα στην Ελλάδα.

Πηγή: #82, naturanrg

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης