ΟικογένειαΠαιδίΚαλωσορίστε τη νέα χρονιά κάνοντας όνειρα!

Καλωσορίστε τη νέα χρονιά κάνοντας όνειρα!

Η καινούρια χρονιά είναι πλέον εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι δύσκολη χρονιά, άλλοι όμως τολμούν ακόμη και σε περιόδους κρίσης να ονειρεύονται και μάλιστα να σχεδιάζουν πώς θα υλοποιήσουν τα όνειρά τους.

 Έρη Μπασιούκα, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, www.gonios.gr

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να ονειρεύονται ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών. Οι έρευνες δείχνουν ότι το πάθος, το εσωτερικό κίνητρο, η προσήλωση και η αφοσίωση στο στόχο είναι κινητήριες δυνάμεις που χαρακτηρίζουν τους επιτυχημένους της ζωής.
-Υπάρχουν πράγματι τρόποι πρακτικοί και καθημερινοί που μας βοηθούν ως γονείς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σε αυτό;
-Πώς μπορεί κανείς να «προπονήσει» τα παιδιά του να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, ανεξαρτήτως των δυσκολιών;
Πρώτα πρέπει να «κλείσουμε έναν κύκλο», πριν ασχοληθούμε με τον επόμενο. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πριν ασχοληθούν με τη νέα χρονιά και τον προγραμματισμό της, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποχαιρετίσoυν το προηγούμενο έτος, κάνοντας απολογισμό. Αν δεν τηρηθεί αυτή η απλή διαδικασία, θα δυσκολευτούν αρκετά να θέσουν τους νέους  στόχους, γιατί μέσα τους δεν θα είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί με τους προηγούμενους.

Τρόποι να μάθετε στο παιδί σας

Πώς να αποχαιρετίσει την προηγούμενη χρονιά

  • Οργανώστε οικογενειακές συναντήσεις, όπου ο καθένας σχολιάζει πώς ήταν για τον ίδιο η χρονιά που πέρασε. Έτσι όλα τα μέλη της οικογένειας ισότιμα θα αναφερθούν στις επιτυχίες τους, αλλά και στις αποτυχίες τους – ατομικές, σχολικές και οικογενειακές.
  • Δείτε μαζί με τα μικρότερα παιδιά τα άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες για να τα βοηθήσετε να θυμηθούν τα γεγονότα του περασμένου έτους.
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ημερολόγιό τους (αν κρατούν), προκειμένου να θυμηθούν τι έζησαν τη χρονιά που μόλις τελείωσε.
  • Σε κλίμα χαλαρό και χαρούμενο, μοιραστείτε τις καλύτερες οικογενειακές στιγμές που ζήσατε όλοι μαζί.
  • Θυμηθείτε να υπογραμμίσετε τι μάθατε από τις αποτυχίες σας. Όλες μας οι εμπειρίες είναι σημαντικές και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για εμάς να κρατάμε τα θετικά σημεία.

Πώς να θέσει στόχους για την επόμενη χρονιά

  • Καταγράψτε γονείς και παιδιά τις επιθυμίες σας για τη νέα χρονιά. Τα μικρότερα παιδιά φυσικά θα τα βοηθήσουν οι γονείς τους, χωρίς να τα κρίνουν.
  • Προγραμματίστε νέα οικογενειακή συνάντηση και όλοι μαζί ιεραρχήστε τους στόχους σας, οικογενειακούς και ατομικούς.
  • Η αναθεώρηση αυτών των στόχων μπορεί να γίνει σε μελλοντικές οικογενειακές συναντήσεις που θα ορίσετε όλοι μαζί.
  • Η επιτυχία των στόχων προϋποθέτει την υποστήριξη όλων, ανεξάρτητα αν οι στόχοι είναι ατομικοί ή οικογενειακοί.

Η καινούρια χρονιά για όλους είναι μια καινούρια αρχή. Όσο μεγάλα ή μικρά και αν είναι τα όνειρά σας, είναι σημαντικό να έχετε πάντα στο νου σας ότι όλα ξεκινούν από μια αρχή… η πίστη, η αφοσίωση και η αγάπη είναι συστατικά που αναδεικνύουν ένα καλό αποτέλεσμα.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας!

Πηγή: NaturaNrg #35

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης