GreenΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Προσοχή στο τζάκι

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Προσοχή στο τζάκι

Ο χειμώνας ήρθε για τα καλά  και οι κατέχοντες τζάκι στο σπίτι τους θεωρούνται από πολλούς τυχεροί, γιατί το τζάκι προσφέρει   ζεστασιά, θαλπωρή, οικονομία και ευτυχισμένες στιγμές. Παρόλα αυτά το τζάκι μπορεί να «κατηγορηθεί» για διάφορα προβλήματα: οικιακά, περιβαλλοντικά και προβλήματα υγείας.

Ας ξεκινήσουμε από το ότι ένα τζάκι εκπέμπει μέσα σε 4 ώρες τόσα αιωρούμενα σωματίδια, όσα 1.000 νέα αυτοκίνητα σε μία μέρα και ότι ένα τζάκι είναι 40% ακριβότερο από έναν κοινό καυστήρα πετρελαίου για την απόδοση του ίδιου θερμικού έργου. Όσοι αγαπάτε αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, σημειώστε επίσης ότι 3 δις άνθρωποι παγκοσμίως θερμαίνονται με τζάκια και ξυλόσομπες. Πολλές φορές με μεγάλες απώλειας ενέργειας, χρημάτων και κυρίως ζωών, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «2 εκ. πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση εσωτερικών χώρων, λόγω χρήσης στερεών καυσίμων».

Στα του «οίκου» μας, στην Ελλάδα, το 9% των νοικοκυριών (δηλαδή περίπου 1 στα 10 σπίτια) χρησιμοποίησαν πέρυσι τζάκια και ξυλόσομπες ως βασική πηγή θέρμανσης, βασική αιτία πρόκλησης ενός αποπνικτικού νέφους ονόματι αιθαλομίχλη.

ΟΜΙΧΛΩΔΗ ΤΟΠΙΑ:

Τα περσινά αποπνικτικά κρούσματα αιθαλομίχλης σε αστικό νυχτερινό φόντο έκαναν πέρυσι συχνά πυκνά την εμφάνισή τους. Κύρια αίτια η υψηλή και ανεξέλεγκτη καύση ξυλείας, η συγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού σε αστικά κέντρα και η άπνοια. Η ανάμνηση και μόνο αυτού του νοσηρού ουρανού αποτρέπει πλέον και τον τελευταίο ρομαντικό να σκεφτεί ότι η μυρωδιά καμένου ξύλου παραπέμπει σε «χριστουγεννιάτικη απόδραση σε κάποιο χειμερινό προορισμό ή αναμνήσεις από κρύες νύχτες που επέβαλαν συγκεντρώσεις γύρω από το τζάκι».

Αν δούμε πίσω από τον καπνό, θα αντιληφθούμε ότι, και φέτος, η αιθαλομίχλη απειλεί να σκεπάσει τον ουρανό των μεγάλων αστικών κέντρων επιφέροντας μία αλυσίδα προβλημάτων στους κατοίκους. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το τζάκι μπορεί να επιβαρύνει τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον, λόγω των ατελών καύσεών του και του κλειστού χώρου όπου εκλύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων αέριων ρύπων. Σε ένα δεύτερο στάδιο, αυτοί οι ρύποι «παρενοχλούν» την ατμόσφαιρα και εν γένει το περιβάλλον.

ΛΥΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ:

Συμπερασματικά, αν έχετε άλλο οικιακό μέσο θέρμανσης (καυστήρας, κλιματιστικό, θερμοπομποί κ.ο.κ.), απλά μην ανάψετε το τζάκι. Είναι προτιμότερο και σίγουρα πιο οικονομικό να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο, παρά να χρησιμοποιείτε το τζάκι αναποτελεσματικά. Αν ωστόσο το τζάκι είναι η μόνη πηγή θέρμανσης, τότε δείξτε γενναιότητα και μην το ανάβετε τις ημέρες που δεν έχει πολύ κρύο. Όσο πιο λίγο το «ανάβετε», τόσο λιγότερες εστίες προβλημάτων θα «σβήνετε». Και όταν αναπόφευκτα το ανάψετε, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πάντα προληπτικές λύσεις για τη σωστή αξιοποίησή του.

-Καταρχάς φροντίζουμε να καθαρίσουμε το τζάκι. Υπάρχουν ειδικά συνεργεία καθαρισμού και η διαδικασία δεν κοστίζει πολλά.
-Eπιλέγουμε ξερά ξύλα (περιεκτικότητα σε υγρασία 20-25%), επειδή καπνίζουν λιγότερο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι υλικά καίμε.
-Προτιμάμε οργανικά ή φυσικά προσανάμματα και όχι κηροζίνης ή παράγωγων πετρελαίου.
-Αποφεύγουμε να πειραματιζόμαστε με οικιακά «σκουπίδια» . Φυσικά δεν καίμε πλαστικά, περιοδικά, χρωματισμένα μελάνια, χαρτιά περιτυλίγματος ή βαμμένα ξύλα, κόντρα πλακέ ή κάθε ξύλο που έχει κόλλα!
-Σε επίπεδο επιλογής ξυλείας, το είδος και η πυκνότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικές παράμετροι, καθώς από αυτές εξαρτάται και η αποδιδόμενη θερμότητα. Για παράδειγμα, ξύλο από δρυ ή οξιά θα προσφέρει μεγάλης διάρκειας φωτιά.
-Αποφεύγουμε τα ξύλα από κωνοφόρα είδη (ελάτη, πεύκη, κ.λ.π.), επειδή συχνά «κάνουν εκρήξεις» και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
-Δεν ξεχνάμε να απομακρύνουμε από το τζάκι όλα τα εύφλεκτα υλικά (κουρτίνες, έπιπλα, εφημερίδες, βιβλία) και να ανανεώνουμε τον καθαρό αέρα.

www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης